Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

προβληματισμός κυριακής – ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καληνωρίσματα. Αυτό το μήνα στο Ερώτημα Μαρτίου ασχοληθήκαμε με το ΠΑΣΟΚ. Ένα ιστορικό κόμμα που συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της πολιτικής διαδρομής του. Ένα βήμα πριν την διάλυση υποστηρίζουν κάποιοι, μια ευκαιρία για μια εκ βαθέων ανανέωση αναφέρουν άλλοι. Σε κάθε περίπτωση σήμερα οι ψηφοφόροι του κόμματος καλούνται να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο του κόμματος και μόλις χθες εδώ στο yannidakis ολοκληρώθηκε η ψηφιακή ψηφοφορία στην οποία όλοι εσείς οι αναγνώστες είχατε την ευκαιρία να δηλώσετε ποιον θεωρείται περισσότερο κατάλληλο για την ηγεσία του κόμματος. Όταν η ψηφοφορία τέθηκε σε λειτουργία δεν γνώριζα ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι κι έτσι έβαλα αρκετά ονόματα στη λίστα υποψηφίων.

Εκ των απαντήσεων σας προέκυψε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα το οποίο απλά θα επιχειρήσω να ερμηνεύσω. Νικήτρια απάντηση ανακηρύσσεται ο "άλλος" με το θηριώδες 58% Να ξεκαθαρίσω αρχικά πως κάποιες από τις επιλογές δεν ήταν τελικά υποψήφιοι όπως ήταν πιθανό κατά την ημέρα δημοσίευσης του ερωτήματος. Έτσι απολύτως δικαιολογημένα, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Χρήστος Παπουτσής και Ανδρέας Λοβέρδος συγκέντρωσαν ποσοστά μικρότερα του 10% Από την άλλη, ο τελικώς νέος πρόεδρος του κόμματος συγκέντρωσε μόλις το 8% που συνοδεύεται από ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν είναι τελικά επιθυμητός για τη θέση που τελικά καταλαμβάνει προφανώς στιγματισμένος από τη συμμετοχή του στην τελευταία κυβέρνηση. Το ποσοστό που για κάποιες μέρες κόντραρε αυτό το ισχυρό 58% ήταν του τέως προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου που έφτασε το 16% και αναρωτιέμαι αν αποτελεί ένα μήνυμα πως το Παπανδρέου θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα στο κόμμα και την πολιτική ή απλά καταδικάζεται από τους αναγνώστες μου καταδικάζοντας κατ' επέκταση και το ίδιο το κόμμα. Τέλος, αξίζει να προσεγγίσουμε το μήνυμα του κυρίαρχου "άλλος". Είναι άραγε κάποιο πολιτικό πρόσωπο στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ που αμέλησα να συμπεριλάβω στην ψηφοφορία; Αμφιβάλλω. Προσωπικά πιστεύω πως απλά ο κόσμος με το "άλλος" θέλησε να δηλώσει την αποστροφή του προς όλα τα πρόσωπα που υπήρχαν στην ψηφοφορία και κατ' επέκταση γενικότερα στο κόμμα και ακόμα πιο γενικά στον πολιτικό κόσμο. Ένα μήνυμα που έλαβα ξεκάθαρα, ακόμα και αν η πραγματικότητα βρίσκει νέο κυβερνήτη του κόμματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για να δούμε αν μπορεί να μεταφέρει κάτι καινούριο διαγράφοντας το πολιτικό κατεστημένο που όλος ο κόσμος και οι αναγνώστες του yannidakis καταδικάζουν.

Επόμενο ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ την πρώτη Δευτέρα του Απριλίου, 2 του μήνα στις 12:00 στο yannidakis, με ένα θέμα που θα συζητηθεί πολύ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το