Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

προβληματισμός τετάρτης - ΠΩΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καληνωρίσματα. Στην περίοδο οικονομικής κρίσης και γενικότερης δυσπραγίας που διανύουμε το τελευταίο διάστημα, όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες. Τα νοικοκυριά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι επιχειρήσεις στην ανάπτυξη ή επιβίωση τους και πάει λέγοντας.

Πριν προχωρήσουμε θα ήθελα να σας παραθέσω μερικά στατιστικά στοιχεία που ελπίζω να μην σας κουράσουν. Σε μια χρονιά που ο τουρισμός ανέβηκε στην Ελλάδα (δόξα Τω Θεώ), ο εσωτερικός τουρισμός παρουσίασε μείωση 20% κι όλα αυτά με δεδομένο πως το σύνολο του τουρισμού στη χώρα μας αποτελείται κατά 60% από ξένους και μόλις κατά 40% από τον εσωτερικό τουρισμό. Ως εδώ παίρνουμε το σαφέστατο μήνυμα πως ο εσωτερικός τουρισμός χρειάζεται τόνωση. Η ερώτηση είναι “πως” την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά ‘χαροπαλεύουν’ για τα imageπρος το ζην, θα μπορέσουν να προγραμματίσουν διακοπές. Η απάντηση έρχεται με τη μορφή μιας πρότασης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων που επισήμως κατέθεσε μια πρωτοφανής ιδέας στο Υπουργείο Παιδείας για την θέσπιση μιας εβδομάδας ανάπαυλας των μαθητών από τα σχολεία. Συγκεκριμένα προτείνεται η εβδομάδα της Καθαρής Δευτέρας, ώστε να δίνεται η ευκαιρία να λείπουν τα παιδιά χάνοντας όσο λιγότερο χρόνο γίνεται από τα μαθήματα τους που μπορούν να αναπληρωθούν με μείωση των προγραμματισμένων περιπάτων.

Πριν καταδικάσετε την πρόταση θα ήθελα να σας γνωρίσω πως το μέτρο συναντάται σε πολλές άλλες χώρες και μάλιστα διεξάγεται με επιτυχία. Λοιπόν, γιατί όχι; Αν οι ξενοδόχοι θέλουν πραγματικά να πετύχει το μέτρο, θα δημιουργήσουν ειδικές τιμές για μαθητές ώστε να ενισχύσουν τον τζίρο τους στη δύσκολη εποχή του χειμώνα.

Φυσικά η καθιερωμένη έξοδος των μαθητών στην Ελλάδα, είναι η πολυήμερη στις τελευταίες τάξεις του σχολείου. Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι σήμερα τα παιδιά ταξιδεύουν για την πολυήμερη εκδρομή, στο εξωτερικό! Δεν λέω πως το βρίσκω παράλογο, όμως γιατί να επιτρέπεται αυτό σήμερα που είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι σαν το υπουργείο και οι διευθύνσεις των σχολίων, να συμφωνούν να δωρίζουμε τα (λιγοστά) χρήματά μας στο εξωτερικό. Χρειάζεται πρωτοβουλία από το Υπουργείο, αποφασιστικότητα από τις διοικήσεις των σχολείων και τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου των μαθητών. Όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, συνειδητά και όχι καταναγκαστικά.

Σκεφτείτε προορισμούς που μπορούμε να επιλέξουμε ενισχύοντας οικονομίες που βασανίζονται από την παρακμή και την οικονομική υποβάθμιση. Ορεινές περιοχές με εκπληκτικά γραφικά τοπία που κρύβουν σπουδαίο πολιτισμό, ανεξερεύνητη ιστορία και φυσικά πολλές επιλογές δραστηριοτήτων (σκεφτείτε το σκι κλπ.).

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην ανακύκλωση χρήματος υπέρ της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων, του ελληνικού τουρισμού, υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας. Μα πολύ περισσότερο πρέπει να ενισχύσουμε στα παιδιά μας, τους σημερινούς μαθητές των ελληνικών σχολείων, τη συνείδηση της στήριξης όλων αυτών των θεσμών. Ας μην ξεχνάμε πως η προσωπικότητα διαμορφώνεται και τα ερεθίσματα είναι πολύ σημαντικά. Τι (αυριανούς) έλληνες πολίτες θέλουμε να φτιάξουμε;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ :[

2 σχόλια:

  1. Yπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και θα μπορούσαν να έχουν γίνει χρόνια τώρα αλλά είναι φαντασίωση να πει κανείς πως την τελευταία στιγμή μπορεί γίνει κάτι τέτοιο.
    Κλείνουν ολόκληρα σχολεία σε όλη την Ελλάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την ίδια ώρα όμως δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς απλά και μόνο επειδή έχουμε καθυστερήσει. Αντίθετα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το