Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

προβληματισμός πέμπτης - ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

Καληνωρίσματα. Το τελευταίο διάστημα όλοι μας κάνουμε μια στροφή στον ελληνισμό επηρεαζόμενοι από το γενικότερο κλίμα προσβολής προς την πατρίδα μας ή έστω ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Βλέπουμε τους καταναλωτές να δείχνουν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε ότι αφορά τα ελληνικά προϊόντα, μπας και σωθεί καμία ελληνική επιχείρηση, μπας και σωθεί καμιά θέση εργασίας.

Και ασφαλώς το όλο ζήτημα έχει να κάνει με την ανεργία που μπορεί να κατηγοριοποιηθεί κατά κλάδους επαγγελμάτων και ένα από αυτά είναι και η τέχνη, η ηθοποιία για να είμαι πιο συγκεκριμένος. Οι γνωστοί ηθοποιοί στην Ελλάδα (πόσο μάλλον οι λιγότερο γνωστοί) δεν είναι απαραίτητα και πλούσιοι. Οι οικονομικές τους απολαβές δε σημαίνει πως προσεγγίζουν αναλογικά αυτές των αμερικανών συναδέλφων τους. Η αλήθεια είναι πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι εταιρείες διαφημίζονται λιγότερο στην τηλεόραση και σίγουρα με λιγότερο τηλεοπτικό χρόνο, στην προσπάθεια να μειώσουν τις δαπάνες του και άρα τα έσοδα των καναλιών είναι λιγότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή δαπανών, όπως εκπομπές ή τηλεοπτικές σειρές. Άμεση συνέπεια είναι η ανεργία των ηθοποιών. Ναι, μάλιστα και οι ηθοποιοί μαστίζονται από ανεργία.

Το θέμα δεν αφορά όμως μόνο την οικονομική κρίση, αλλά και την imageδιοικητική κατεύθυνση των καναλιών που τελευταία έχουν ενσωματώσει στα προγράμματά τους τηλεοπτικές σειρές από άλλες χώρες με πρώτη την τουρκία! Την ίδια ώρα που έλληνες ηθοποιοί αναζητούν τηλεοπτικές παραγωγές για να εργαστούν με ένα έξυπνο σενάριο που δεν απαιτεί δα και πολλά χρήματα, έλληνες καναλάρχες τους αφήνουν στο δρόμο προτιμώντας ξένες τηλεοπτικές σειρές και προφανώς μειώνοντας τα έξοδα τους. Αναρωτιέμαι πόσο –πια- πολύ μειώνουν τις δαπάνες τους ώστε τόσο κατάφορα να κάνουν αυτές τις επιλογές.

Ναι, ηθοποιοί είναι άνεργοι, τηλεοπτικοί σταθμοί εφαρμόζουν πολιτικές που αγγίζουν τα όρια εθνικής πρόκλησης και ύστερα μένει μια ακόμα μεταβλητή. Οι τηλεθεατές. Αλήθεια, τι κάνουν αυτοί; Τα νούμερα λένε πως αν μπορούσαν να βλέπουν όλοι μέρα τουρκικές σειρές, θα το έκαναν ευχαρίστως! Οι τουρκικές παραγωγές βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις της καθημερινής τηλεθέασης κι αυτό λέει πολλά για τη διάθεση των ελλήνων πολιτών να στηρίξουν τα εγχώρια προϊόντα τους. Ουσιαστικά οι έλληνες τηλεθεατές δίνουν την καλύτερη αφορμή στους σταθμούς για να συνεχίζουν να αγοράζουν ξένες σειρές.

Πολύ φοβάμαι πως αυτή η χώρα με τη σημερινή της παιδεία, τη σημερινή κοινωνική φιλοσοφία της, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει το εγχώριο προϊόν, να κοιτάξει για λίγο το κοινό καλό μακριά από το εγωιστικό και ατομικό της συμφέρον. Και ο φόβος μου γίνεται λύπη. Λυπάμαι.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΑΠΟΨΕ :[

2 σχόλια:

  1. Προσωπικά πιστεύω πως αυτοί που επιλέγουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση, δεν νοιάζονται για την προέλευση του σήλριαλ, αρκεί να παρακολουθούν μια ενδιαφέρουσα πλοκή και όμορφα πρόσωπα.
    Πριν 15 χρόνια σε όλα τα κανάλια και όλες τις ώρες μπορούσες να παρακολουθήσεις τα βραζιλιάνικα σήριαλ. Μετά ήρθαν τα ελληνικά και τώρα τα τούρκικα. Και όλα τους, ανεξάρτητα της χώρας προέλευσης, είχαν τα μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Απλά, όταν η προσφορά είναι μεγάλη, ο τηλεθεατής έχει πολλές επιλογές. Οταν όμως η προσφορά είναι κυρίως τούρκικης προέλευσης, τι θα επιλέξει ο τηλεθεατής; Τα ελληνικά που τα έχει δεις 5 φορές σε επανάληψη;
    Μήπως δεν είχαν σημειώσει αστρονομικά νούμερα κάποια ελληνικά σήριαλ όπως: Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Αναστασία, Στο παρα πέντε, Απαράδεκτοι και άλλα τόσα και τόσα; Νομίζω οτι αν και σήμερα υπήρχαν αξιόλογα ελληνικά σήριαλ, οι τηλεθεατές θα επέλγαν αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το βλέπεις αντίστροφα και το σέβομαι αυτό.
      Εγώ λέω πως αν ο κόσμος αγνοούσε τα τούρκικα σήριαλ, οι εταιρείες θα αναγκάζονταν να γυρίσουν ελληνικά.
      Επίσης να σημειώσω πως πριν 15 χρόνια καθετί ξένο ήταν αρεστό στα πλαίσια μιας ανεξήγητης(;) ξενομανίας που χαρακτήριζε τους έλληνες, σήμερα όμως που η ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι και προβεβλημένη και επιτακτική, κρίνω απαράδεκτο τον έλληνα τηλεθεατή :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το