Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

προβληματισμός δευτέρας – ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΖΥΓΑΡΙΑ

Καληνωρίσματα. Με το σημερινό θέμα που είχα κρυμμένο στο “ντουλάπι” με τα εκκρεμή θέματά μου εδώ και πολλούς μήνες, αγγίζω σήμερα μία φοβία μου. Πρόκειται για τα διλήμματα. Κάθε άνθρωπος στη ζωή του και μάλιστα πολλές φορές φτάνει στο σημείο που πρέπει να διαλέξει βρισκόμενος σε ένα σταυροδρόμι.

Τα διλήμματα είναι πολλά και διαφορετικά σε ότι αφορά αρχικά τη σημαντικότητα τους. Υπάρχουν διλήμματα ζωής όπως το αν πρέπει να παντρευτείς το άτομο με το οποίο έχεις σχέση, το αν πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα καθώς το υπάρχον δεν έχει προοπτικές ανόδου ή να κρατήσεις το μωρό που ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή από ακατάλληλο πατέρα. Είναι και τα διλήμματα που δεν είναι τόσο σημαντικά. Τι χρώμα φόρεμα να φορέσεις στην συνέντευξη που έχεις για δουλειά ή σε ποια ταινία να πας την κοπέλα σου στο πρώτο σας ραντεβού. Διλήμματα έχουμε κάθε στιγμή της ημέρας. Τι συμβαίνει όμως όταν σε ένα σοβαρό δίλημμα πάρουμε την λάθος απόφαση; Η απάντηση εξαρτάται από τις συνέπειες της επιλογής μας. Θα χάσουμε τη δουλειά, θα κάνουμε κακή εντύπωση στην κοπέλα ή θα σκοτώσουμε μια ζωή, θα μείνουμε για καιρό άνεργοι; Ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει με σιγουριά είναι οι συνέπειες. Αλλά αυτό κατόπιν εορτής!

Ουσιαστικά ψάχνουμε για έναν τρόπο, μία μέθοδο, ένα μέσο ή ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση εξετάζοντας όλες τις πιθανές παραμέτρους που η κάθε πιθανή απόφαση έχει. Ξέρω-ξέρω δεν είμαι καθόλου πρωτότυπος σκεφτόμενος πως όλοι λίγο πολύ παραθέτουμε τα “καλά και τα κακά” μιας απόφασης ή “τα βάζουμε κάτω” σε ένα χαρτί με δύο στήλες.

Αυτό που εγώ κάνω όμως είναι μια σπιθαμή διαφορετικό. Είναι το imageλεγόμενο ζύγισμα της μαγικής ζυγαριάς. Παίρνω λοιπόν την παλιά (παλαιότατη) ζυγαριά μου και ξεκινάω αραδιάζοντας όλα τα υπέρ μιας απόφασης στο ένα ζύγι και όλα τα πλην της, στο άλλο. Όμως κάθε στοιχείο δεν είναι ισόβαρο. Έτσι, άλλο ειδικό βάρος έχει το στοιχείο του θανάτου μιας ζωής (στο παράδειγμα της άμβλωσης) και άλλο το ότι θα ξενυχτάς τα βράδια για να θηλάζεις το μωρό. Αφού σημειώσεις τη διαφορά ανάμεσα στα δύο ζύγια, ακολουθείς την ίδια διαδικασία για την δεύτερη επιλογή σου. Κατόπιν για την τρίτη εφόσον υπάρχει και ούτως καθ’ εξής. Η επιλογή που κατά τη ζύγιση σημείωσε τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα συν και τα πλην, είναι προφανώς και η νικήτρια διαφορά. Προσοχή όμως. Υπάρχει ένα στοιχείο που μόνο με τη μαγική ζυγαριά μου μπορεί να μετρηθεί. Είναι τα μη μετρήσιμα στοιχεία όπως είναι τα συναισθήματα. Αυτά, θα πρέπει να αποδοθούν πρώτα στο ειδικό βάρος που υποτίθεται πως καταλαμβάνουν και ύστερα να τοποθετηθούν στο ζύγι.  Η διαδικασία και μόνο αυτή, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο καταστάλαγμα μιας απόφασης, καθώς δεν πρόκειται για μια παθητική τοποθέτηση λέξεων σε ένα κομμάτι χαρτί χωρισμένο με μία γραμμή, αλλά μια ενεργητική δραστηριότητα που απαιτεί πραγματική εργασία και δε θα σας προδώσει ποτέ. Άλλωστε τα καλά με κόπο κατακτούνται.

Μην περιορίσετε τη φαντασία σας. Σαν ειδικό βάρος μπορείτε να πάρετε κέρματα όπου το 0,01€ θα είναι ένα στοιχείο με ελάχιστο ειδικό βάρος και το κέρμα των 2€ το σημαντικότερο στοιχείο. Βλέπετε λοιπόν πως πολλά στοιχεία με ειδικό βάρος 0,01 δεν ισοσταθμούν με το στοιχείο με ειδικό βάρος 2. Μια άλλη ιδέα μπορεί να είναι  να τυλίξετε χαρτάκια τα οποία θα περιέχουν ρύζι ή φακές. Τα χαρτάκια με τους περισσότερους κόκκους φακής θα έχουν περισσότερο ειδικό βάρος. Και μόνο ο χρόνος που θα διαθέσετε για να αποφασίσετε τον ορισμό του ειδικό βάρος του κάθε στοιχείου, θα σας βοηθήσει πολύ στο να πάρετε μία απόφαση. Στο τέλος να θυμάστε, η απόφαση είναι δική σας!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΚΗΣ ΖΥΓΑΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΙΛΗΜΜΑ. ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΖΥΓΙ :[

8 σχόλια:

  1. ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ:
    πριν μερικά χρόνια είχα την επιλογή να μεταναστεύσω μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Είχα πρόταση για καλή δουλειά, εξαιρετικές συνθήκες ζωής σε έναν τόπο που από μικρός γνώριζα πολύ καλά.
    Συνοπτικά σας αναφέρω μερικά μόνο στοιχεία που χρησιμοποίησα στην μέθοδο της ζυγαριάς με το παράδειγμα του κέντρου βάρους των νομισμάτων.
    ΥΠΕΡ:
    2,00€ Καλές προοπτικές εξέλιξης
    1,00€ Καλές συνθήκες ζωής
    0,20€ Θα έβλεπα από κοντά τους Yankees
    KATA:
    2,00€ Κοντά στον τόπο που είμαι ερωτευμένος
    2,00€ Υψηλό επίπεδο ζωής (τουλάχιστον εκείνη την περίοδο)
    0,20€ Θα βλέπω από κοντά τον Εργοτέλη

    Στο ενδεικτικό παράδειγμα που παραθέτω, βλέπετε πως για κάθε επιλογή έχω 3 επιχειρήματα, όμως το ειδικό βάρος του ΚΑΤΑ (της μετανάστευσης) είναι μεγαλύτερο και άρα κατέληξα στο να μείνω στην Ελλάδα.

    Περιμένω και τα δικά σας παραδείγματα λήψης αποφάσεων με τη μέθοδο της ζυγαριάς :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι γίνεται όταν δεν μπορείς να ζυγιάσεις κάτι επειδή απλούστατα δεν έχεις επιλογή; Ναι η ζωή είναι γεμάτη από επιλογές αλλά μερικές δεν είναι δικές μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, αλλά δεν σχετίζεται με την μέθοδο της ζυγαριάς.
      η μέθοδος της ζυγαριάς αποτελεί μέσο/βοήθημα λήψης αποφάσεων σε περιπτώσεις έντονων διλημμάτων ή αβεβαιότητας.
      Όταν είναι μονόδρομος, προφανώς η ζυγαριά δεν χρειάζεται :[

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ, αλλά πόσοι μεταξύ μας αποφασίζουν μ' αυτή τη μέθοδο; Νομίζω πως πολλοί απλά πάνε με το συναίσθημα (όπως αναφέρεις) γιατί για κάποιους αυτό ζυγίζει πολύ περισσότερο, χωρίς να το βάζουν στη ζυγαριά...

      Διαγραφή
  3. Ωραίο θέμα!
    Αλλά θέλει αρκετό χρόνο Α) για να σκεφτώ και Β) για να τα γράψω... και δεν τον έχω...
    Ισως κάποια άλλη στιγμή να κάνω κι εγώ την δική μου ανάλυση. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήξερα εξ αρχής πως ήταν... αντιεμπορικό θέμα, όμως είναι κάτι πολύ προσωπικό που θέλησα να περιγράψω και να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου.
      Ξέρω πως είναι χρονοβόρο, όμως αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις όταν το χρειαστείς :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το