Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

προβληματισμός τρίτης - ΕΧΕΙΣ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΗΡΩΑΣ;

Καληνωρίσματα. Ας ξεκινήσουμε σήμερα με ένα ερώτημα: Ποιος σας χρειάζεται στη ζωή; Μπορεί να είναι οι γονείς σας; Ο σύντροφος σας; Η κόρη σας; Ο καλύτερος σας φίλος; Ο συνάδελφος στη δουλειά; Σίγουρα κάποιος, κάποια στιγμή, θα σας χρειαστεί, θα σας έχει ανάγκη. Κι εσείς; Θα είστε εκεί για αυτόν; Θα τρέξετε μόλις παρουσιαστεί η ανάγκη; Θα δείξετε αυτοθυσία για να εξυπηρετήσετε το πρόσωπο που σας αγαπά και αγαπάτε; Ασφαλώς…

Όταν πρόκειται για κάποιο γνωστό πρόσωπο είναι προφανές πως όλοι δείχνουμε όλη μας την προσοχή. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος εντελώς ξένος, εντελώς άγνωστος, σε ζητάει; Ένας άστεγος ζητάει πενήντα λεπτά, ένα παιδί που χάθηκε στο δρόμο ζητάει το κινητό σου για να πάρει τον πατέρα του, ένας τουρίστας ζητά την μετάβαση στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα όντας θύμα ληστείας. Τι κάνεις; Θα βοηθήσεις ή θα γυρίσεις την πλάτη; Θα προσπεράσεις ή θα σκύψεις στο πρόβλημα του άλλου. Δεν ζητώ την απάντηση σου καθώς την απόλυτη αλήθεια στα ερωτήματα τούτα, μόνο εσύ την ξέρεις.

Τι θα έλεγες τώρα αν την βοήθεια σου ζητούσε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, όπως ένα ίδρυμα για παιδιά που κινδυνεύει με λουκέτο επειδή κάποιοι “φιλάνθρωποι” έπαψαν να το στηρίζουν, η πόλη που δοκιμάζεται από έναν καταστροφικό σεισμό ή ακόμα μια ολόκληρη ήπειρος όπως η Αφρική που αποτελεί ένα απέραντο πεδίο θανάτου είτε από αρρώστιες είτε από πολέμους. Τότε τι θα κάνεις; Θα συμμετέχεις σε μια καμπάνια βοήθειας γνωρίζοντας πως μία σου κοινωνική έξοδος μπορεί να ισοδυναμεί με την διάσωση αθώων ανθρώπων που ίσως μέχρι χθες δεν είχαν καν πρόσβαση σε πόσιμο νερό;

Κι αν αποφασίσεις τελικά να βοηθήσεις. Και το κάνεις. Πως θα imageαισθανθείς; Ανακούφιση; Περηφάνια; Ικανοποίηση; Ίσως. Αυτό που σίγουρα θα αισθανθείς είναι όπως ένας ήρωας. Ένας ήρωας βγαλμένος από τα εικονογραφημένα βιβλία. Χωρίς υπερδυνάμεις, χωρίς πλούτη, χωρίς μια ζωή δίπλα στους κακοποιούς, αλλά ένας απλός άνθρωπος που αποφάσισε να δράσει ηρωικά! Αυτόν τον ηρωισμό προωθεί η σημαντικότερη εταιρεία comics, η DC η οποία φωνάζει πως “we can be heroes” και μας προτρέπει να βοηθήσουμε την καμπάνια που ο Batman, o Superman, o Flash, η Wonder Woman και οι άλλοι ξεκίνησαν για να μας προτρέψουν να συμμετέχουμε κι εμείς μαζί τους.΄

Κάποιοι άνθρωποι σε χρειάζονται και το ξέρεις. Κάποιοι σε χρειάζονται και δεν μπορούν να στο πουν. Πρέπει να το αντιληφθείς μόνος σου. Όπως ακριβώς οι ήρωες, όπως ακριβώς στις ταινίες. Βοήθησε κι ύστερα στάσου για ένα λεπτό να αποτυπώσεις το συναίσθημα σου για λίγο. Τώρα ξέρεις πως αισθάνεται ένας ήρωας!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΑΣ ΔΡΑΣΗ :[

3 σχόλια:

  1. Δεν έχεις καθόλου άδικο πάνω στο θέμα. Όλοι λίγο πολύ καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποιες στιγμές (ή και υπήρχαν), όπου κάποιοι άνθρωποι ζήτησαν την βοήθειά μας για κάτι. Εφόσον τους την δώσαμε, εισπράξαμε μέσα μας κάτι το δυνατό. Κάτι που μερικές φορές ούτε καν μπορεί να περιγραφεί. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν τους την παρείχαμε, (είτε επειδή την χρονική στιγμή τρέχαμε για κάτι, είτε επειδή δεν δώσαμε την απαιτούμενη σημασία), και καταλάμε μετέπειτα ότι αυτή η πράξη μας δεν ήταν η πρέπουσα, μετανιώσαμε. Ακόμα και εάν δεν το βγάλαμε προς τα έξω. Εκτός και εάν πλέον με τα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα, γίνουμε και εμείς οι ίδιοι αναίσθητοι. Υπάρχουν αναρίθμητες ομάδες ατόμων που χρειάζονται την βοήθειά μας. Ακόμα και χωρίς χρήματα.

    Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "ακόμα και χωρίς χρήματα" όπως το είπες! Για να δούμε τελικά αν αυτοί οι καιροί θα μας αλλάξουν κι αν τελικά μας αλλάξουν, σε τι θα μας μετατρέψουν.
      Πάντως εγώ συμμετείχα στο πρόγραμμα we can be heroes με ένα μικρό συμβολικό ποσό :[

      Διαγραφή
    2. Εγώ έχω την τιμή να εργάζομαι στην ιδιαίτερα δύσκολη ομάδα των ΑΜΕΑ. Μία ομάδα με ιδιαιτερότητες, αλλά μετά από λίγο χρονικό διαστημα, είσαι σίγουρος καλύτερος άνθρωπος.. Αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορούν να σου προσφέρουν αυτά τα παιδιά..

      Β.Κ.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το