Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

προβληματισμός τρίτης - ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

Καληνωρίσματα. Τα ζητήματα της ανεργίας απασχολούν σήμερα όλο τον κόσμο και σίγουρα πολύ περισσότερο εμάς τους έλληνες. Ο σημερινός όμως προβληματισμός δεν αφορά την ανεργία με την έννοια των εργοδοτών που δεν έχουν δουλειά κι έτσι αναγκάζονται να απολύουν προσωπικό. Για την ακρίβεια θα ήθελα στο ταξίδι που θα ξεκινήσουμε, να ξεχάσετε τα προβλήματα της Ελλάδας.

Οι μελέτες λένε για είκοσι χρόνια, αλλά εγώ προτείνω να κοιτάξουμε ακόμα πιο μακριά στον χρονικό ορίζοντα. Τότε λοιπόν, υπολογίζεται πως περίπου δύο δισεκατομμύρια θέσεις απασχόλησης θα μείνουν στο κενό, ακριβώς επειδή αμέτρητα επαγγέλματα και ειδικότητες θα πάψουν να υφίστανται εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου. Τα παραδείγματα είναι σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, συγχρόνως όμως κάθε νοήμον άνθρωπος που παρατηρεί την πρόοδο της τεχνολογίας δε θα φέρει καμία αντίρρηση.

Οι μετακινήσεις θα εξυπηρετούνται από δίκτυο μεταφορών εξαλείφοντας την ανάγκη ύπαρξης αεροδρομίων, οδηγών, πιλότων κλπ. Η εκπαίδευση yannidakisμεταλλάσσεται με τη βοήθεια διαδικτυακών διαλέξεων. Ο εμπλουτισμός των εκτυπωτών τριών διαστάσεων θα αποτελέσει το τέλος των εμπορικών καταστημάτων, καθώς όλα τα προϊόντα θα τυπώνονται σε ειδικές συσκευές απ’ ευθείας στον χώρο των πελατών χωρίς την αναγκαιότητα ύπαρξης εμπορικών καταστημάτων ή δικτύων μεταφοράς τους από περιοχή σε περιοχή μέσα από την Εφοδιαστική. Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν πληθώρα ανθρώπινων διεργασιών, αφού πλέον γίνονται πιο έξυπνα και περισσότερο ευέλικτα, έτσι εργασίες που απαιτούν επανάληψη ή λεπτότητα και ακρίβεια θα γίνονται με ρομπότ. Φανταστείτε την παραγωγή ενός αυτοκινήτου ή την παρασκευή ψωμιού. Σκεφτείτε γεωργικές εργασίες σε αχανείς εκτάσεις ή τις κατασκευές, για παράδειγμα στις οικοδομές.

Πέρα από την πρώτη εντυπωσιακή εικόνα που ο καθένας βάζει στο νου, θα σας θυμίσω πως ο σημερινός προβληματισμός αφορά την ανεργία! Και ξαναλέω πως δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να απολαύσουν όλες αυτές τις υπηρεσίες, όμως πως θα τις πληρώνουν; Ποιο είναι το πλάνο απασχόλησης και εισοδήματος για τους παγκόσμιους πολίτες του αύριο; Πως θα πληρώνεις προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να έχεις δουλειά για να κερδίζεις χρήματα; Να μια αφορμή για προβληματισμό.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το