Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

προβληματισμός πέμπτης - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Καληνωρίσματα. Η Ελλάδα και η Ρωσία είχαν ανέκαθεν πολύ ιδιαίτερες σχέσεις. Όσο κι αν δεν είναι καθόλου πολιτικά ορθό, η θρησκεία έπαιζε πάντοτε σημαντικό ρόλο στις στενές τους σχέσεις ίσως ελέω παρεμβάσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι σχέσεις αυτές έχουν περάσει διάφορα στάδια ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην εξουσία. Ας μην ξεχνάμε πως οι πάντοτε στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η αιώνια κόντρα των τελευταίων με τη Ρωσία, υπήρξαν πάντοτε καθοριστικοί παράγοντες για την πρόοδο των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας. Για παράδειγμα όσο οι Παπανδρέου βρίσκονταν στην κυβέρνηση, η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων πάγωνε, καθώς φιλοαμερικανική πολιτική βρισκόταν πάντοτε σε προτεραιότητα. Αντίθετα ο Καραμανλής καλλιέργησε τις σχέσεις του με τον τότε πρόεδρο Πούτιν.

Και σήμερα μετά από οχτώ χρόνια προεδρίας, ένα διάλειμμα ως πρωθυπουργός, ο Πούτιν επανέρχεται πιο δραστήριος από ποτέ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμορφωτής της Ρωσίας που μετά από την διάλυση imageτης Σοβιετικής Ένωσης και τον πλήρη μαρασμό του κράτους, ανέλαβε να το φέρει στο προσκήνιο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, επανεξελέγη με περισσότερο από 60% στις πρόσφατες εκλογές της Ρωσίας. Μπορεί να κατηγορείται από την αντιπολίτευση και άλλους φιλελεύθερους (συμπεριλαμβανομένου και του Γκάρι Κασπάροφ, γνωστό σκακιστή) για νοθεία, διαφθορά, όμως ο λαός της Ρωσίας είδε στο πρόσωπο του πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, τον ηγέτη που τόσο καιρό η χώρα δεν είχε. Ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB, δεν ξέρει να χάνει κι έτσι αφού επανέφερε την χώρα του στο προσκήνιο απλά εκμεταλλευόμενος τον ενεργειακό πλούτο της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και πάλι όμως, δέχθηκε επιθέσεις από αντιφρονούντες τις οποίες εξουδετέρωσε μειώνοντας τις πολιτικές ελευθερίες και σε πολλές περιπτώσεις αφήνοντας παρακρατικούς να χάσουν τη ζωή τους περιέργως…

Ο Πούτιν επέστρεψε και έχει σκοπό να μεγαλώσει την Ρωσία ακόμα περισσότερο. Έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του για επαναπροσέγγιση των άλλοτε σοβιετικών κρατών όπως η Ουκρανία και ύστερα δήλωσε ήδη πως τις ημέρες του Πάσχα θα τις περάσει στο Άγιο Όρος. Η ευνοϊκή πολιτική του προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί και είναι χρέος της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί αυτήν την επίθεση φιλίας. Η Ρωσία αποτελεί έναν σπουδαίο σύμμαχο και έναν σημαντικό υπερασπιστή. Την Ρωσία του Πούτιν θέλεις να την έχεις στο πλευρό σου, γιατί μεγαλώνει, ισχυροποιείται, γιγαντώνεται οικονομικά και πολιτικά και τα οφέλη της Ελλάδας μπορεί να είναι πολλαπλά. Από έναν στρατιωτικό σύμμαχο σε μια ενεργειακή λύση, από μια ανάσα στον τουρισμό ως έναν πολιτικό συμπαίκτη.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το