Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ιστopικές ειδήσεις ~ οι 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες στον κόσμο

η είδηση της εβδομάδας παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην κοινωνία

από news247 Οι 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες στον κόσμο
Στη δημοσιότητα ο κατάλογος του Time, με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή. 
Ο μπασκετμπολίστας Τζέρεμι Λιν, η τραγουδίστρια Αντέλ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αλλά και η ομάδα των "Ανώνυμων" κυβερνοπειρατών περιλαμβάνονται στο φετινό κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κατάλογος, όπου εμφανίζονται ονόματα αθλητών, πολιτικών, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και άλλων, περιλαμβάνει για πρώτη φορά 54 σημαίνοντα πρόσωπα εκτός ΗΠΑ (αριθμός ρεκόρ) αλλά μόνο μία Γαλλίδα.
Την γνωστή σε όλους τους Έλληνες, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Αντίθετα, απουσιάζει ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί
"Η έννοια της επιρροής έχει αλλάξει. Την εποχή του Twitter είναι πιο εφήμερη από ποτέ. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να επιλέγουμε ανθρώπους που έχουν κάποια διάρκεια", αναφέρει το περιοδικό.
Ολόκληρη η λίστα του TIME
Από την πλευρά των πολιτικών, ο κατάλογος είναι και φέτος πλούσιος.
Υπάρχουν, φυσικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά επίσης και οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Κολομβίας, Ντίλμα Ρούσεφ και Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, οι Τούρκοι υπουργοί Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, ο σεΐχης του Κατάρ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ μπιν Τζάμπερ αλ-Θάνι και ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα της Τυνησίας Ρασίντ Γανούσι.
Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και ο μουλάς Μοχάμεντ Όμαρ.
Εκτός από τον, ταϊβανέζικης καταγωγής, Αμερικανό μπασκετμπολίστα Τζέρεμι Λιν, οι σημαντικότεροι αθλητές παγκοσμίως είναι ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι και ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς.
Ριάνα και Αντέλ στον κατάλογο
Στους καλλιτέχνες και δημιουργούς ξεχωρίζουν η Βρετανή τραγουδίστρια Αντέλ, η μαύρη Αμερικανίδα ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις (ήταν υποψήφια φέτος για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου) η τραγουδίστρια Ριάνα και η Αγγλίδα σχεδιάστρια μόδας Σάρα Μπάρτον, που έγινε διάσημη όταν σχεδίασε το νυφικό της Κέιτ Μίντλετον.
Η δούκισσα του Κέμπριτζ και σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ μπήκε και αυτή στους "ισχυρούς" του κόσμου, μαζί με την αδελφή της, Πίπα.
Ιδιαίτερη επιρροή ασκούν επίσης ο επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα, ο νέος γενικός διευθυντής της εταιρείας Apple Τιμ Κουκ και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Μιτ Ρόμνεϊ.
Η λίστα συντάσσεται κάθε χρόνο με βάση τις προτάσεις που κάνουν οι αναγνώστες του περιοδικού. Το Time δημοσιεύει και σύντομα βιογραφικά σημειώματα όλων των σημαντικών προσωπικοτήτων, γραμμένα από άλλες γνωστές προσωπικότητες.
Το πορτρέτο της Ντίλμα Ρούσεφ ανέλαβε να το γράψει η... πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε το κείμενο που συνοδεύει τον Γουόρεν Μπάφετ και η τραγουδίστρια Σακίρα έπλεξε το εγκώμιο του Κολομβιανού προέδρου.
Η ηθοποιός Σαρλίζ Θέρον παρουσίασε την Αιγύπτια Σαμίρα Ιμπραχίμ, τη γυναίκα που κατήγγειλε τα "τεστ παρθενίας", ενώ η Αντζελίνα Τζολί έγραψε για την Σαρμίν Ομπάιντ Σινόι, την Πακιστανή σκηνοθέτιδα που φέτος κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για μια ταινία με θέμα τις επιθέσεις εναντίον γυναικών με οξύ.
Όταν βλέπουμε πως στη λίστα υπάρχουν τραγουδίστριες και αθλητές χωρίς φιλάνθρωπη ή άλλη εξω-καλλιτεχνική δράση, τότε μάλλον μπορούμε είτε να αμφισβητήσουμε τη λίστα είτε να απογοητευτούμε για τα κριτήρια με τα οποία καθορίζεται το "σημαντικό" στις μέρες μας.
Θεωρητικά, οι άνθρωποι αυτοί έχουν τις καλύτερες συνθήκες, τις περισσότερες πιθανότητες να μείνουν στην ιστορία για κάποιον λόγο. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στην Rihana και την Adele, αλλά σε ανθρώπους που ήδη οι πράξεις τους ίσως έχουν αλλάξει ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας, στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία. 
Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι αυτοί οι άνθρωποι να συμβάλλουν θετικά στην εξέλιξη της ιστορίας μας

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το