Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ιστopικές ειδήσεις ~ ανοιχτά μαγαζιά και τις κυριακές

η είδηση της εβδομάδας παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην κοινωνία

Ανοιχτά μαγαζιά και τις Κυριακές

Ακόμη και την κυριακάτικη αργία... επιστρατεύει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να βάλει μπρος ξανά την οικονομία. Προτείνει τη λειτουργία των καταστημάτων του Δήμου Αθηναίων τις Κυριακές στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κέντρου.
Το θέμα άνοιξε χθες η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μαζί με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας για την αναβάθμιση της Αθήνας και την τόνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Αθήνα ξανά» συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Διαμαντοπούλου έκανε γνωστό ότι συζητιέται και το θέμα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αφού προηγηθεί διάλογος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. «Θα μπορούσε μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές», είπε η υπουργός.
Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό βρίσκει σύμφωνο τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, αλλά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα τύπου mall, εκπτωτικό χωριό κ.λπ. Αντίθετες είναι η ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίοι) και η ΕΣΕΕ.
Το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα «Αθήνα ξανά» περιλαμβάνει τη διάθεση 120 εκατ. ευρώ. Ολα τα έργα θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια έως το 2015.
Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τις μελέτες και την προεργασία του δήμου, αλλά και τα συμπεράσματα της διυπουργικής επιτροπής για το κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μια σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται σε πέντε άξονες:
1. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.
2. Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης.
3. Αναζωογόνηση του αστικού ιστού.
4. Αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.
5. Διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του προγράμματος.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Καμίνη και την υπουργό Ανάπτυξης, τη μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων («Μέγας Αλέξανδρος», «Μπάγκειον», «Ολυμπία») στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας (επιδότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για start up επιχειρήσεις). Ο δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, των πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.
Το σχέδιο είναι φιλόδοξο κι αν εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα θα ωφελήσει δραστικά και σε πολλούς τομείς. Ο προφανής στόχος είναι η ώθηση τις αγοράς με την παράταση στο ωράριο λειτουργίας και άρα την περαιτέρω ευκαιρία καταναλωτών και εμπόρων να συναλλάσσονται. 
Από αυτό, υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες προόδου, όπως η προσπάθεια πάταξης της ανεργίας. Με το ωράριο των καταστημάτων να γίνεται δυσβάσταχτο πολλοί επιχειρηματίες θα χρειαστούν επιπλέον βοήθεια που συνεπάγεται σε πρόσληψη υπαλλήλων.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο πρέπει να καθιερωθεί, διότι το έχω δει να συμβαίνει στην Αμερική και είναι όχι απλά βολικό για τους καταναλωτές αλλά και αρκετά προσιτό  στις καθημερινές μας συνήθειες. Ναι, είναι επίπονο και ψυχοφθόρο να ξέρεις πως δουλεύεις όλες τις μέρες της εβδομάδας, και σας το λέω σαν επαγγελματίας που εργάζομαι όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όμως αν τελικά το όφελος είναι πολύπλευρο (επιχειρηματίες, καταναλωτές, κράτος) τότε η είδηση αυτή κερδίζει επάξια την ιστορική είδηση της εβδομάδας.

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το