Τρίτη 3 Απριλίου 2012

εκ-παιδεύovτας το αύριο ~ μητρικός χαιρετισμός

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Σκεφτόμουν πως να αρχίσω την ενότητα "εκ- παιδεύοντας το αύριο". Και τι καλύτερο από το να μιλήσουμε για την αρχή. Παρατηρώντας τον τίτλο θα δείτε ότι η λέξη εκπαιδεύοντας χωρίζεται σε δύο μέρη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πέρα από την εκπαίδευση με την έννοια που όλοι την χρησιμοποιούμε είναι και το παιδεύοντας. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να εκπαιδεύσεις το αύριο, το μέλλον, τα παιδιά μας δηλαδή, πρέπει η μητέρα αλλά φυσικά και ο πατέρας να παιδευτεί, να κοπιάσει δηλαδή, να προσπαθήσει πολύ, όπως για κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας.

Η σημερινή γυναίκα μορφώνεται, εργάζεται συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, σε έρευνες, διδάσκει και διδάσκεται και νομίζει ότι έχει κατακτήσει τον κόσμο έως ότου ακούσει την καρδιά του δικού της δημιουργήματος, του παιδιού της. Εκεί συνειδητοποιεί ότι όσα έχει επιτεύξει έως σήμερα είναι ένας κόκκος ρυζιού σε σχέση με αυτό που δημιουργεί. Και τι είναι αυτό; ένας άνθρωπος! 
Και όταν λέμε άνθρωπος δεν εννοούμε μόνο με σάρκα και οστά αλλά με το βαθύτερο νόημα. Με το να το εκπαιδεύσουμε, να δημιουργήσουμε τελικά έναν σωστό ΑΝΘΡΩΠΟ.

Όταν έμαθα ότι θα γίνω μαμά, πέρα από τα συναισθήματα της χαράς και πρωτόγνωρης ευτυχίας με ακολούθησαν και τα συναισθήματα του προβληματισμού, της ευθύνης και γιατί όχι και του άγχους. Πέρα από την καθημερινή σωματική φροντίδα που χρειάζεται ένα παιδί, και όλοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι θέλω να πώ ειδικά αν είστε γονείς, σημαντική φροντίδα χρειάζεται και η ψυχή του παιδιού μας. Καθώς γράφω το άρθρο μια εικόνα μου έρχεται στο μυαλό μου. Σαν η ψυχή να είναι μία πλαστελίνη και εμείς οφείλουμε να την πλάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να την τελειοποιήσουμε και να βγάλουμε το πιο τέλειο αποτέλεσμα που μπορούμε. Κάποιες φορές μπορεί να λέμε είναι μωρό ακόμη. Όμως στο ήδη 8 μηνών κοριτσάκι μου βλέπω τα πεισματά της, τα νάζια της αλλά και τα καλά της χαρακτηριστικά  και προσπαθώ να βρώ τρόπο ώστε οποιο αρνητικό χαρακτηριστικό της μπορώ να εντοπίσω να το αλλάξω και να το εξαλείψω και τα θετικά της χαρακτηριστικά να τα καλλιεργήσω και να τα αναπτύξω. 

Σας καλώ λοιπόν σήμερα στα εγκαίνια αυτής της νέας ενότητας, να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες ως γονείς, αδέρφια, φίλοι παιδιών ή ανθρώπων που μεγαλώνουν παιδιά και να με βοηθήσετε να ξεδιπλώσω το κουβάρι της σωστής διαπαιδαγώγησης μέσα από δικές σας εμπειρίες και τεχνικές που χρησιμοποιείτε στο δικό σας παιδάκι. Συγχωρέστε με για τυχόν λάθη, ήδη μέχρι να ολοκληρώσω το παρόν κείμενο έχω διακόψει τη σκέψη μου πάνω από 5 φορές αφού με κάλεσε το καθήκον... Ευχαριστώ πολύ τον ιδιοκτήτη του yannidakis αλλά και όλους εσάς. Καλή ανάγνωση!!!

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

10 σχόλια:

  1. Καταρχάς να σας ζήσει η υπέροχη και πανέμορφη κόρη καθώς και καλή αρχή στη νέα σου ενότητα!!Θα σταθώ στη φράση σου "έναν σωστό Άνθρωπο" όπου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν οι γονείς,να φτιάξουν έναν σωστό άνθρωπο με παιδεία, αρχές,αξίες,σωστά ιδανικά και ότι μπορούν να τον κάνουν "Άνθρωπο". Μόνο με τέτοια άτομα θα πάει μπροστά η κοινωνία μας και θα ξεπεράσει όλων των ειδών τις κρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια για την ζουζούνα μας. Όσον αφορά την σκέψη σου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αλλά ο καιρός θα δείξει αν τελικά τη θεωρία μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Μια μεγάλη πρόκληση.. Καλή Ανάσταση!!!

      Διαγραφή
  2. kali arxi me tin enotita. Kaneis den borei na katalavei tin enoia tis mitrotitas pera apo ti mana.
    perimeno tis skepisis sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ. Όταν γίνεσαι μαμά καταλαβαίνεις και τη δική σου τη μαμά και όλα αυτά που μας έλεγε "θα δείς όταν θα κάνεις δικό σου παιδί..." Και εγώ περιμένω τα σχόλια σου. Καλή και ευλογημένη Ανάσταση!!!

      Διαγραφή
  3. Καλή αρχή Ιωάννα μου όχι μόνο στην ενότητά σου αλλά και στη διαπαιδαγώγησή σου! Θα σε παρακολουθώ στενά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!!! Καλή Ανάσταση με ψυχική γαλήνη!!

      Διαγραφή
  4. Ενδιαφέροντα θέματα για γονείς
    και όχο μόνο.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
    και
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ. Περιμένω τα σχόλια σου. Καλή Ανάσταση!!!

      Διαγραφή
  5. Σου τα έλεγα, δεν σου τα έλεγα? Είναι πρωτόγνωρα συναισθήματα αυτά της μητρότητας και μοναδικές οι στιγμές που ζεις με το που θα γίνεις μητέρα. Εκμηδενίζονται όλα σου τα επιτέυγματα και όλα όσα έχεις ζήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
    Εμένα, όπως ξέρεις καλό μου Μπουρδουβαλάκι, το κοριτσάκι μου είναι 5,5 χρόνων. Εκεί που είσαι λοιπόν είμουνα και εκεί που είμαι θα έρθεις, που λέει και μια παροιμία. Η κάθε ηλικία είναι μοναδική και εκεί που νομίζεις ότι έχεις να κάνεις ένα μωρό, γυρνάει και σου λέει -το μωρό- "Μαμά μου, είσαι η καλυτερη μαμά του κόσμου" ή "Μαμά εγώ σήμερα θα κοιμηθώ μόνη μου" και εκέι συνηδητοποιείς οτι έχεις να κάνεις με μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που εσύ την δημιούργησες.
    Πρέπει να είμαστε πολυ προσεκτικοί εμείς οι νέοι γονείς στο πως θα αναθρέψουμε τα παιδιά μας και μέσα απο ποια βιώματα θα αναπτύξουν την δική τους προσωπικότητα.
    Ο προβληματισμός που θα θέσω εγώ είναι απο που θα αντλήσουμε εμείς οι μητέρες την υπομονή και την γαλήνη της ψυχης που απαιτείται ώστε να μεγαλώσουμε ανάλογα τα βλαστάρια μας???
    ...σε φιλώ φίλη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου τα έλεγες βέβαια αλλά όπως είπε και παραπάνω η Μαριλίζα μόνο όταν το βιώνεις μπορείς να το καταλάβεις... Ηρεμία και γαλήνη, υπομονή και αγάπη παίρνουμε μέσα από τα ίδια τα παιδιά μας αλλά και από το σύζυγό μας. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που βιολογικά χρειάζονται δύο για να δημιουργηθεί ένας άνθρωπος. Καλή Ανάσταση με ψυχική γαλήνη και πολλή πολλή αγάπη!!!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το