Τρίτη 10 Απριλίου 2012

εκ-παιδεύovτας το αύριο ~ μεγαλώνοντας με αγάπη

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου, Εκείνου που θυσιάστηκε από την υπέρμετρη του Αγάπη προς τον άνθρωπο. Θα ήθελα ειδικά σε αυτές τις δύσκολες μέρες αλλά και γενικότερη τη δύσκολη εποχή που διανύει η χώρα μας να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας μια μεγάλη αρετή, την αγάπη.

Οι περισσότεροι γονείς προσφέρουμε απλόχερα στα παιδιά μας την αγάπη όμως δεν τα μαθαίνουμε να αγαπούν. Τα ρωτούν οι γιαγιάδες, παππούδες και συγγενείς τι δώρα θέλουν να τους προσφέρουν στις γιορτές όχι όμως τι δώρα θα προσφέρουν τα ίδια. 

Προ ημερών βρέθηκα σε ένα κατάστημα παιχνιδιών και κάνοντας μια βόλτα την μικρούλα μου (μπας και κοιμηθεί) ακούω μια μαμά να λέει σε ένα παιδάκι "έλα να διαλέξεις το δώρο που σου είπε η νονά να πάρεις που σε αγαπάει". Σκέφτηκα αμέσως: δηλαδή αν δεν του αγόραζε δώρο δε θα το αγαπούσε; πόσο μάλλον το παιδάκι. Πολλές φορές θεωρούν ότι όταν δεν τους κάνουμε τα χατήρια ότι δεν τα αγαπάμε και όντας σκληρά εύκολα λένε "δεν σε αγαπώ" πληγώνοντας μας γιατί στο τρυφερό τους μυαλουδάκι συνδυάζουν την αγάπη με την επίτευξη των στόχων τους. 

Αυτές τις γιορτές ας δώσουμε στα μικρά μας αγγελάκια την ευκαιρία να προσφέρουν εκείνα την αγάπη τους. Ας τους πούμε ότι είναι ευκαιρία να κοιτάξουν ανάμεσα στα παιχνίδια τους και να δουν ποια θα ήθελαν να χαρίσουν σε άλλα παιδάκια που δεν έχουν παιχνιδάκια να παίζουν και ας αρπάξουμε την ευκαιρία να πάμε μαζί τους μια επίσκεψη σε ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδάκια και να δωρίσουν τα παιχνίδια τους. Ας τα επιβραβεύσουμε ΟΧΙ αγοράζοντας τους ένα ακόμη παιχνίδι αλλά λέγόντας τους Σ΄ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ, με έκανες πολύ ευτυχισμένη και ας προγραμματίσουμε μια ακόμη επίσκεψη μετά από κάποιο διάστημα. Ας τα μάθουμε ότι αγάπη δεν εισπράττουμε μόνο αλλά και προσφέρουμε και ας τους μάθουμε ότι αυτό είναι πιο σημαντικό. Και όσο πιο πολύ αγαπάμε τόσο πιο πολύ αγαπιόμαστε. Άλλωστε ο Κύριος είπε ότι ότι και αν  κάνουμε στον κόσμο αν δεν το κάνουμε με αγάπη δεν έχει καμία αξία. 
Καλή και ευλογημένη Ανάσταση. Με πολλή αγάπη.

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

4 σχόλια:

  1. Πολύ σωστό κι επίκαιρο το θέμα σου για 'μένα. Ειδικά επειδή κάποιο προσωπικό μου πρόσωπο ανακάλυψε πως ενώ τα είχε όλα σαν παιδί, δεν είχε μάθει ποτέ του να αγαπάει! Κι έτσι μετά από 42 χρόνια ανακάλυψε πως τελικά η έλειψη της αγάπης ήταν αυτή που απουσίαζε από τη ζωή. Η πραγματική αγάπη είναι το πιο πλούσιο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Όχι μόνο ότι αγαπιούνται αλλά να μάθουν κι αυτά ν' αγαπάνε πραγματικά! Καλή Ανάσταση Ιωάννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι και ειδικά τα παιδιά που δεν έχουν αγάπη από τους γονείς προσπαθούν να βρουν την αγάπη από κάπου αλλού....Καλή Ανάσταση και σε σένα Νίκο μου, με πολλή πολλή αγάπη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω πως ένα παιδί δεν θέλει πολλά παιχνίδια και πολλά χατήρια για να είναι ευτυχισμένο. Δεν θέλει γεμάτη ντουλάπα με ρούχα και αξεσουάρ που θα νομίζει οτι το κάνουν πιο όμορφο. Αρκούν μερικά γλυκά φιλιά απο τους δικούς του και μια γλυκιά αγκαλιά. Ο νονός της κόρης μου, οπως ξέρεις είναι εκτός Κρήτης, όμως έχει καταφέρει να έχουν πολύ καλή σχέση. Όταν την πηρε τηλέφωνο πριν απο λίγες μέρες να την ρωτήσει τι να της στείλει για το Πάσχα του ζήτησε να έρθει. Αυτό εχει ανάγκη το παιδί, την επαφή, την ζεστασιά και όχι το άψυχο παιχνίδι. Γι'αυτό και εμείς οι νονοί δεν θα πρέπει να στεκόμαστε στα δώρα και στις λαμπάδες. Ας το δούμε σαν ευκαιρία να παρουμε το βαπτιστήρι μας να πάμε μαζι στην εκκλησία, να παμε μια επισκεψη σε ένα ίδρυμα, όπωσ προανέφερες. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φοβερη αναρτηση, αλλα ποσοι μπορουν να πραξουν οπως γραφεις; μακαρι το μηνυμα σου να το λβουν ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το