Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

προβληματισμός τετάρτης - Η ΝΕΑ ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ

Καληνωρίσματα. Λίγο πριν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ, ορκιστεί, φρόντισα να γράψω τις πρώτες μου σκέψεις πάνω στην εκλογή του και τις προσδοκίες μας από αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό και μάλλον συμβολικό όμως ότι λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Ολάντ μετέβηκε στην Γερμανία για την πρώτη του συνάντηση με την Μέρκελ.

Ο γαλλογερμανικός άξονας αποτελεί το υπόβαθρο όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής και εν πολλοίς καθορίζει το μέλλον της Ένωσης και κατ’ επέκταση των μελών της. Όπως της Ελλάδας. Ο Ολάντ λέγεται πως στην συνάντηση του με την Μέρκελ έδωσε αμέσως το σοσιαλιστικό του στίγμα καταδεικνύοντας την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Δανειακού Σύμφωνου. Η πολιτική λιτότητας ώστε να ξεπεραστεί η κρίση ήταν η “γραμμή” που Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν αποφασίσει για τις τύχες των ευρωπαίων πολιτών. Η λιτότητα όμως έφερε τα γνωστά αποτελέσματα της ανεργίας, της εξαθλίωσης, της φτώχιας και της οργής. Το σημαντικότερο όλων είναι πως ακόμα κι αν τα ελλείμματα μειώθηκαν, κανένα είδος ευημερίας δε συνόδευσε την πολιτική αυτή η οποία άρχισε να αμφισβητείται.

Κυριότερη μορφή έκφρασης αυτής της αμφισβήτησης είναι ο Ολάντ. Είμαι σίγουρος πως ο ίδιος δε θα θελήσει να σπάσει τον ισχυρό γαλλογερμανικό άξονα που εξάλλου συμφέρει και την χώρα του οικονομικά και πολιτικά, σίγουρα όμως θα θελήσει να αλλάξει τις κατευθύνσεις του βλέποντας πως η Ευρώπη εξαρτάται από τη Γαλλία αλλά και πως τα σύννεφα της ύφεσης γίνονται αισθητά στην γαλλική επικράτεια. Έχει λοιπόν πολλαπλό συμφέρον να αλλάξει τα δεδομένα και είναι ο μόνος που μπορεί. Αυτό που πλέον καθίσταται απαραίτητο είναι τα οποία μέτρα να συνοδευτούν με μέτρα ανάπτυξης. Καταπολέμηση της ανεργίας, έμφαση της ρευστότητας και κοινωνικά μέτρα.

Σε συζητήσεις μου υποστηρίζω πως κανέναν από τους ευρωπαίους imageεταίρους δεν συμφέρει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία. Όλοι επιθυμούν έναν οικονομικά άνετο πολίτη που θα ξοδεύει και θα καταναλώνει συμβάλλοντας στην υποστήριξη της αλυσίδας του συστήματος και της παγκοσμιοποίησης. Άλλωστε, όσοι διαβάζετε τις πολιτικές ενότητες του yannidakis, θα θυμάστε πως ήδη από το 2010 υποστήριζα πως μόλις η κυβέρνηση πάρει μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικού ελέγχου θα πρέπει να ξεκινήσει προγράμματα ανάπτυξης ώστε να ανακουφιστεί ο λαός. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, όμως σήμερα όλοι μιλούν για αυτό. Κι αν το διάσημο “Μερκοζί” δεν βοήθησε σε αυτό, τώρα βλέπουμε πως το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Ο Σαρκοζί έχασε τις εκλογές και όλα δείχνουν πως το ίδιο θα συμβεί και στην Μέρκελ εν καιρώ.

Πλέον η νέα τάση στην χάραξη πολιτικής ακούει στο όνομα Ολάντ και η πολιτική που θα εφαρμόσει θα είναι η έναρξη της ανάπτυξης, αρχή του τέλους της κρίσης. Σε μια ισχυρή Ευρώπη, με έναν συνεννοήσιμο γαλλογερμανικό άξονα το αύριο λέει κοινωνικά μέτρα, λέει ανάπτυξη και σημειώστε την πρόβλεψη μου: η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας θα είναι πετυχημένη εκ των πραγμάτων. Αυτή τη φορά οι δραστηριότητες του γαλλογερμανικού άξονα αφήνουν ελπίδες για το μέλλον.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το