Κυριακή 27 Μαΐου 2012

προβληματισμός κυριακής - ΜΥΘΟΣ ΜΑΙΟΥ: ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΖΩΗΣ

Μια φορά σε έναν καιρό η ζωή για τον Νίκο κυλούσε κάτι παραπάνω από ιδανικά. Νεαρός φοιτητής από ένα χωριό της Ημαθίας, βρισκόταν λίγο πριν πάρει το πτυχίο του στην Λογιστική. Ο Νίκος δεν ήταν ένας τυχαίος φοιτητής λογιστικής. Αποτελούσε την καλύτερη εκπροσώπηση της σχολής σε διεθνείς διαγωνισμούς καθώς η ενασχόληση του με τον κλάδο ξέφευγε των διδακτικών ωρών και μαθημάτων. Οι καθηγητές του είχαν υψηλές προσδοκίες για εκείνον, το ίδιο και οι φίλοι του.

Ο άνθρωπος όμως που έβλεπε πιο πέρα από την διαφαινόμενη αυθεντία της λογιστικής ήταν η Κατερίνα, η κοπέλα και συμφοιτήτρια του Νίκου. Όταν το μυαλό τους άδειαζε από νούμερα και ισολογισμούς βρισκόντουσαν σε ένα μικρό κολπάκι που ένας δρόμος της Βουλιαγμένης έκρυβε. Εκεί, απολάμβαναν τον ήλιο που έδυε, την θάλασσα που τους ηρεμούσε και βαθιά φιλιά που συνόδευαν τα σχέδια τους για το μέλλον. Ο Νίκος και η Κατερίνα, η Κατερίνα και ο Νίκος ήταν αχώριστοι και κανείς δεν νοούσε τον έναν χωρίς τον άλλο.

Απόψε όμως ήταν ξεχωριστή ημέρα. Όλοι οι τελειόφοιτοι λίγο πριν την τελευταία τους εξεταστική θα έπρεπε να παραβρεθούν στην ετήσια εκδήλωση τελειόφοιτων, τους καλύτερους των οποίων θα βραβεύσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΠΑΝΙΝΦΟ, της μεγαλύτερης εταιρείας πληροφορικής και εφοδιαστικής στα Βαλκάνια και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Όταν ο κύριος Αντρέου ανέβηκε στο βήμα imageξεκίνησε: “Η ΠΑΝΙΝΦΟ εδώ και χρόνια κάνει περήφανη την Ελλάδα με συνεχείς επιτυχίες στον επιχειρηματικό κλάδο. Την επιτυχία αυτή που ειδικά οι φοιτητές του κλάδου σας αντιλαμβάνεστε πως σημαίνει…. πολλά λεφτά, εξαργυρώνουμε εδώ στην πατρίδα μας με μια σειρά από ανταποδοτικά προγράμματα προς την ελληνική κοινωνία. Χρηματοδοτήσεις σε ορφανοτροφεία, προγράμματα υπέρ του περιβάλλοντος, συμμετοχή σε χιλιάδες συσσίτια αστέγων, αλλά και χρηματοδοτήσεις υποτροφιών λαμπρών νεαρών όπως εσείς. Η τελευταία σας εξεταστική πλησιάζει και θέλω να σας δώσω ένα παραπάνω κίνητρο για να προσπαθήσετε. Οι καλύτεροι από εσάς θα αμειφτούν με ένα σημαντικό ποσό για την μετά φοιτητική σταδιοδρομία σας. Καλή επιτυχία” ολοκλήρωσε με πλατύ χαμόγελο καταχειροκροτούμενος από το νεαρό ακροατήριο.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Αντρέου συναντήθηκε με τον διευθυντή της σχολής μακριά από όλους.
- “Σου είπα ότι θα σε βολέψω. Αυτός ο Νίκος Γερούλης είναι ότι καλύτερο έχω δει. Είναι ο άνθρωπος σου. Θα τον πάρεις με το που τελειώσει από εδώ. Είναι έτοιμος για δουλειά” είπε πειστικά ο διευθυντής της σχολής.
- “Τέλεια. Ευχαριστώ Γιώργο. Ξέρεις πολύ καλά πως θα ανταμειφθείς καλά που μας τον δίνεις. Άλλωστε και ο μικρός κερδισμένος θα βγει” απάντησε με χαλαρό ύφος και αποχώρησε.
Το μόνο σίγουρο, ήταν πως η ζωή του Νίκου θα άλλαζε για τα καλά…

Μετά από λίγους μήνες, τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα κατά την αποφοίτηση των φοιτητών και ο Νίκος αποφοίτησε με πολλαπλούς επαίνους και άριστα στο πτυχίο του. Πριν καν οι καλοκαιρινές διακοπές ολοκληρωθούν ο Νίκος δέχτηκε κλήση από την ΠΑΝΙΝΦΟ για να εργαστεί εκεί. Ο Νίκος δεν το σκέφτηκε. Με την Κατερίνα αποφάσισαν πως αποτελούσε μια σπουδαία ευκαιρία σε περιόδους δύσκολες για επαγγελματικές προοπτικές κι έτσι σύντομα ξεκίνησε εργασία εκεί.

Ο Νίκος ανέλαβε τα καθήκοντά του, όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Έμενε μέχρι αργά και ασχολούνταν πολύ παραπάνω από το ωράριο του. Ήταν επίμονος και εργατικός και η δίψα του για βελτίωση δεν περνούσε απαρατήρητη από κανέναν. Τα βράδια συναντιόταν συχνά με την Κατερίνα όπου της εξομολογούνταν πόσο κουρασμένος ήταν, όμως εκείνη πάντα τον στήριζε. Σε ένα από αυτά τα βράδια, ο Νίκος έδειχνε προβληματισμένος.
- “Νομίζω πως ανακάλυψα ένα λάθος. Τι έκανα και το ξαναέκανα. Σήμερα ξόδεψα όλη μου τη μέρα μου σε αυτές τις εγγραφές και δεν κατάφερα να βρω την λύση. Ποτέ δε θα γίνω καλός λογιστής αν δεν μπορώ να βρω κάτι τόσο εύκολο” έλεγε απογοητευμένος.
- “Μην στεναχωριέσαι. Είμαι σίγουρη πως θα καταφέρεις να βρεις τον τρόπο. Είναι θέμα χρόνου για σένα. Όμως πρέπει να χαλαρώσεις. Δεν μπορείς να ασχολείσαι συνεχώς με τη λογιστική. Θυμάσαι πως μετά τα μαθήματα, φεύγαμε να χαλαρώσουμε; Τότε που καθαρίζαμε το μυαλό μας απ’ όλα αυτά”; απαντούσε τρυφερά η Κατερίνα.
- “Θα ξαναέρθουν εκείνες οι μέρες. Απλά πρέπει να καθιερωθώ”.

Εκείνες οι μέρες αργούσαν. Ο Νίκος έβρισκε περισσότερα λάθη και τα προβλήματα αυξάνονταν αντί να λύνονται. Σύντομα μάλιστα βρισκόταν μπροστά σε αρχεία εγγραφών από αγορές τεχνολογίας υποκλοπών και άλλες άσχετες με την εταιρεία αγορές. Ο Νίκος είχε αποφασίσει πως ήταν καιρός να μιλήσει με τον προϊστάμενο του. Χρειαζόταν βοήθεια. Η νύξη που έκανε, σύντομα έφερε αποτελέσματα. Σε λίγες ημέρες ο προϊστάμενος του τμήματος λογιστικής κάλεσε τον Νίκο στο γραφείο του για να του ανακοινώσει: “Νίκο, προέκυψε ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο στην Γερμανία. Θα χρειαστεί να λείψεις για μερικές ημέρες. Είναι ένα πιστοποιητικό που θέλω οι υπάλληλοι μου να έχουν. Θα ταξιδέψεις με έναν ακόμα συνάδελφο. Δυστυχώς, εξαιτίας περικοπών, θα χρειαστεί να μοιραστείτε το ίδιο δωμάτιο. Μην ανησυχείς, είναι για λίγες μόνο ημέρες”.

Ο Νίκος την ημέρα της αναχώρησης πέρασε από την εταιρεία, όπου αυτοκίνητο της εταιρείας θα μετέφερε τους δύο συναδέλφους στο αεροδρόμιο. Εκεί τον περίμενε ο προϊστάμενος του: “Καλημέρα. Εδώ είσαι. Μπες στο αυτοκίνητο και καλό ταξίδι. Στον φάκελο σου έχω ότι πληροφορίες χρειάζεσαι για το imageσεμινάριο”. Ο Νίκος μπήκε στο αυτοκίνητο όπου συνάντησε στο πίσω κάθισμα μία γυναίκα. Ήταν κοντά στα τριάντα με μακριά μαύρα μαλλιά, φαινόταν πολύ ψηλή, φορούσε ένα κοντό φόρεμα που άφηνε τα υπέροχα πόδια της γυμνά ως τις γόβες της. “Γεια! Είμαι η Λένα. Πρέπει να είσαι ο Νίκος. Μαζί θα συμμετέχουμε στο σεμινάριο”. Ο Νίκος αιφνιδιάστηκε. Σίγουρα κάτι άλλο περίμενε και σίγουρα κάτι άλλο του επιφύλασσαν οι επόμενες ημέρες.

Ο Νίκος και η Λένα έφτασαν στην Γερμανία και σύντομα κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο. Ο Νίκος πρότεινε στη Λένα να κλείσει ξεχωριστό δωμάτιο, όμως η Λένε εξέφρασε επιφυλάξεις για το πόσο φρόνιμο θα ήταν να παραβούν τις εντολές της εταιρείας. Ο Νίκος μάλλον που θαύμασε την προσήλωση της Λένας και δεν επέμεινε. Αφού τακτοποιήθηκαν στα ξεχωριστά κρεβάτια τους, κατέβηκαν στο μπαρ για ένα ποτό. Άλλωστε η επόμενη μέρα θα ήταν δύσκολη με το σεμινάριο.
- “Πες μου κάτι. Δεν σε έχω δει ποτέ στα γραφεία της εταιρείας και περισσότερο απ’ όλα δεν σε έχω εντοπίσει ποτέ στις μισθοδοσίες της εταιρείας. Ποια είσαι”; ρωτούσε όσο πιο ψύχραιμα μπορούσε.
- “Είναι λογικό. Έρχομαι σπάνια στα κεντρικά μας γραφεία. Ανήκω σε μια θυγατρική επιχείρηση και η μισθοδοσία μου βγαίνει από άλλο τμήμα λογιστικής” απάντησε εύκολα η Λένα. Ο Νίκος είχε εντυπωσιαστεί. Η εταιρεία ήταν ακόμα μεγαλύτερη απ’ όσο πίστευε. Αφού οι δυο τους συζήτησαν για ώρα, γύρισαν στο δωμάτιο τους.
- “Ελπίζω να μην ροχαλίζεις και να μην ξυπνάς τις νύχτες” είπε μάλλον αστειευόμενη η Λένα.
- “Το πρώτο το καταλαβαίνω. Το δεύτερο έχει σημασία”; απάντησε με σοβαρότητα ο Νίκος χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση, κάτι που μάλλον πέρασε απαρατήρητο.

Το βράδυ όμως ο Νίκος ξύπνησε και έχοντας στο μυαλό του την αυριανή ημέρα, σκέφτηκε να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπο. Ανάβοντας όμως το μικρό φωτάκι διαπίστωσε πως η Λένα ήταν ξεσκέπαστη. Ξεσκέπαστη και γυμνή. Όσο κι αν προσπάθησε να στρέψει αλλού την προσοχή του, δεν μπόρεσε να βγάλει τα μάτια του απ’ το πλούσιο στήθος της Λένας που είχε χυθεί στα σκεπάσματα.
Την άλλη μέρα τα σεμινάρια ξεκίνησαν και το επόμενο βράδυ επαναλήφτηκε το βραδινό imageσκηνικό. Ξανά και ξανά. Αυτό το βράδυ όμως, ο Νίκος ένοιωθε πως βασανίζεται απ’ τη θέα κι έτσι αποφάσισε να την σκεπάσει. Πιάνοντας το σεντόνι ένοιωσε το κορμί της Λένας να κινείται και πριν προλάβει να οπισθοχωρήσει για να μην την ξυπνήσει, εκείνη τον έπιασε απότομα: “Ξέρω πως κάθε βράδυ κάθεσαι και με κοιτάς. Εγώ σου είπα να μην ξυπνήσεις το βράδυ γιατί κοιμάμαι γυμνή, εσύ όμως ήθελες να ικανοποιήσεις την περιέργεια σου γιατί με θες από την πρώτη στιγμή που με είδες και σε θέλω κι εγώ”. Η Λένα σταμάτησε να μιλάει κι άρχισε να γδύνει τον Νίκο που δεν αντιστάθηκε καθόλου.

Την επόμενη ημέρα, γύρισαν στην Ελλάδα όπου βρέθηκαν στο γραφείο του διευθυντή: “Έμαθα πως τα πήγατε περίφημα. Η εταιρεία ανακοινώνει και στους δυο σας αύξηση 15% στους μισθούς και για εσένα Λένα μετάθεση στο τμήμα Λογιστικής, μαζί με τον Νίκο”. Οι δυο τους έδειχναν ενθουσιασμένοι και οι ερωτικές τους συνευρέσεις καθιερώθηκαν με τον Νίκο να παραμελεί ολοένα και περισσότερο την Κατερίνα.

Κι όμως σε μία τους συνάντηση που επιδίωξε ο Νίκος η Κατερίνα ήταν έξαλλη μαζί του:
- “Ξέρω ότι βγαίνεις με μιαν άλλη γυναίκα. Αλλά το ότι με παράτησες έρχεται δεύτερο. Δεν είσαι αυτός που ήσουν. Που είναι οι προβληματισμοί σου; Οι λογιστικές φοβίες σου; Εκείνα τα λάθη που ανακάλυψες; Τα παράτησες όλα για μια γυναίκα; Αυτόν τον Νίκο δε θέλω να τον ξέρω” ξέσπασε κλαίγοντας η Κατερίνα.
- “Σ’ όλη σου τη ζωή ασχολείσαι μαζί μου. Γιατί δε βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον να ασχοληθείς; Χάρη σου κάνω” απάντησε αυστηρά εκείνος.

Την επόμενη μέρα έμαθε από κοινούς φίλους πως η Κατερίνα βρέθηκε νεκρή λίγα μέτρα μακριά απ’ το σπίτι της. Η αστυνομία απεφάνθη ληστεία, αφού το πορτοφόλι της έλειπε. Η συγκυρία όμως φάνηκε πολύ ύποπτη στον Νίκο.

Ο Νίκος κλείστηκε στις σκέψεις του μετά από τον θάνατο της Κατερίνας. Όταν η Λένα τον καλούσε στο σπίτι της εκείνος την απέφευγε με τη δικαιολογία του θανάτου ενός κοντινού του προσώπου. Η αποχή από την ερωτική ζωή με την Λένα και τις εκκεντρικότητες που έκανε μαζί της, imageτον οδήγησε στο να προσηλωθεί στη δουλειά του. Να ψάξει περισσότερο τις παρατυπίες που είχε κάποτε εντοπίσει στα βιβλία της εταιρείας, αλλά και να βρει απόρρητα έγγραφα με την βοήθεια απόρρητων εγγράφων που κατάφερε να ξεκλειδώσει στο κεντρικό σύστημα της εταιρείας. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, τεχνολογικό υλικό που είχε αγοραστεί από την εταιρεία, χρησιμοποιήθηκε για να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υψηλών προσώπων της πολιτικής σκηνής του τόπου.

Ο Νίκος συνέχισε να ψάχνει μέχρι να μαζέψει αρκετά στοιχεία και για να μην κινεί την περιέργεια, άρχισε και πάλι να βγαίνει με τη Λένα. Ένα βράδυ που είχε μείνει στην εταιρεία, κατάφερε να βρει αρχεία που έδειχναν πως είχαν πληρωθεί άτομα ώστε να υποκλέψουν το λογισμικό στο Υπουργείο Εσωτερικών και να νοθεύσουν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Ο Νίκος βρήκε στοιχεία ενός άντρα που δεν φαινόταν να δουλεύει στην εταιρεία. Τον πήρε από το εταιρικό του τηλέφωνο και εκείνος απάντησε.
- “Πήγαν όλα καλά την τελευταία φορά”; ρώτησε χωρίς να έχει ιδέα για τι ρωτάει.
- “Ποιός είσαι; Μόνο με τον Αντρέου μιλάω. Αφού ενημέρωσα πως την σκότωσα την κοπέλα χωρίς αυτό που μου ζήτησε” απάντησε πεταχτά.
- “Ετοιμάζουμε καινούρια δουλειά. Θα σε ενημερώσει ο Αντρέου” συνέχισε για να μην κινήσει υποψίες.

Αμέσως μετά κάλεσε τη Λένα: “Έλα εδώ. Σου έχω μια έκπληξη”. Η Λένα έφτασε ασυνήθιστα γρήγορα και κατευθύνθηκε στο γραφείο τους. Έξω από αυτό, ο Νίκος την περίμενε με αναμμένα κεριά και απαλή μουσική.
- “Τι κάνεις”; ρώτησε η Λένα μάλλον φοβισμένη παρά εντυπωσιασμένη.
- “Μην ανησυχείς. Είμαστε μόνοι μας εδώ” την καθησύχασε ενώ την έγδυνε και φροντίζοντας να φαίνονται καθαρά τα πρόσωπά τους στην κάμερα ασφαλείας.
Αμέσως άρχισε να της κάνει έρωτα ενώ ήταν όρθιοι μπροστά από ένα γραφείο του διαδρόμου. Κατά την συνουσία ξεκίνησε να της μιλάει: “Ξέρεις, εσύ και τα αφεντικά σου μου έχετε στήσει παγίδα. Βρήκα παρανομίες της εταιρείας και αφού μου έστειλαν εσένα που δεν είσαι παρά μια πόρνη πολυτελείας με γνώσεις λογιστικής, σκότωσαν τον μόνο άνθρωπο που εμπιστευόμουν. Τώρα θα πληρώσετε με τη ζωή σας”. Η Λένα δεν απάντησε, μόνο τραβήχτηκε βγάζοντας τον από μέσα της και έδειξε τρομοκρατημένη. Ο Νίκος συνέχισε ενώ έβγαζε ένα όπλο απ’ το φόρεμά της: “Δεν είμαι διεστραμμένος. Σε έγδυσα γιατί ήξερα ότι οπλοφορείς και τώρα ντύσου. Θα πάμε μια βόλτα και θα φερθείς φυσιολογικά γιατί θα σε σκοτώσω αμέσως με το ίδιο σου το όπλο”.

Οι δυο τους μπήκαν γρήγορα στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν στα γραφεία του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου της χώρας. Με την απειλή του όπλου μπήκαν μέσα ακριβώς την ώρα που το βραδινό δελτίο ειδήσεων ήταν στον αέρα. Ο Νίκος πήρε τη θέση της παρουσιάστριας έχοντας πάντα δίπλα του τη Λένα. Στον αέρα έδειξε όλα τα χαρτιά που είχε φροντίσει να εκτυπώσει, αποδεικνύοντας τις παράνομες αγορές τεχνολογίας υποκλοπών, τη νοθεία των εκλογών, ακόμα και τον θάνατο της Κατερίνας.

Όταν τελείωσε, η αστυνομία που περίμενε από ώρα, τον συνέλαβε και μαζί με αυτόν όλη την διοίκηση της εταιρείας ΠΑΝΙΝΦΟ. Η Λένα παρέμεινε ελεύθερη καθώς δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος της. Μετά από καιρό, ο Νίκος και η Λένα έκαναν περιστασιακά έρωτα. Ο Νίκος δεν ασχολήθηκε ξανά με την Λογιστική. Έγινε μπάρμαν σε ένα γνωστό μπαρ της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το