Τρίτη 22 Μαΐου 2012

προβληματισμός τρίτης - Η METΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟ ΚΑΙΝOTOΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Καληνωρίσματα. Γράφω συχνά εδώ στο yannidakis πως το μέλλον του κόσμου είναι η νεολαία και αυτό πάντοτε με γεμίζει ελπίδα όχι μόνο κοιτώντας το διεφθαρμένο παρόν της δικής μου γενιάς, αλλά και στο ότι η καινοτομία, η φαντασία, η δημιουργικότητα κρύβεται πάντοτε μέσα σε αυτά τα νεαρά μυαλά.

Το μόνο που λείπει είναι να αποδεικνύεται και αυτό γίνεται συχνά. imageΣήμερα σας παρουσιάζω μία καινοτομία νέων που απευθύνεται σε νέους. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Outstudying” σύμφωνα με το οποίο φοιτητές μαζεύονται σε έναν εξωτερικό χώρο, μια καφετέρια, ένα πάρκο και διδάσκονται τα μαθήματα του εξαμήνου τους από έναν άλλο φοιτητή προφανώς μεγαλύτερου εξαμήνου. Πρόκειται για μια ενισχυτική διδασκαλία εκ των έσω! Όταν ενημερώθηκα για το εγχείρημα, γύρισα αυτομάτως στα δικά μου φοιτητικά χρόνια, όταν πολλοί συμφοιτητές μου ερχόντουσαν για να τους φτιάξω το εξώφυλλο της εργασίας τους, να την διορθώσω ή ακόμα και να την συγγράψω εξ αρχής. Άλλοι ερχόντουσαν για να τους εξηγήσω σημεία του μαθήματος που δυσκολευόντουσαν να κατανοήσουν. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, αλλά ήμουν κι εγώ τρόπον τινά ένας Outstudying δάσκαλος!

Σήμερα οι φοιτητές που συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι πολύ πιο οργανωμένοι. Έχουν τα tablets τους, τις σημειώσεις τους και το πλάνο βάση στο οποίο θα εξηγήσουν την κάθε ενότητα στο… κοινό τους! Το μάθημα δεν παρέχει κάποιο είδος πιστοποίησης, αλλά τι παραπάνω μπορεί να ζητήσει κανείς από το να περάσει το μάθημα του εξαμήνου; Οι φοιτητές που ξεκίνησαν το εγχείρημα απολαμβάνουν σήμερα μια πρωτόγνωρη δημοσιότητα ακριβώς επειδή σκέφτηκαν κάτι πολύ απλό, να οργανώσουν μια δραστηριότητα που συμβαίνει σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε όλες τις φοιτητικές παρέες. Και ακριβώς επειδή το Outstudying είναι πολύ απλό, μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Ζητά ολοένα και περισσότερους φοιτητές που ενδιαφέρονται να διδάξουν ώστε να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση από τους συμφοιτητές τους. Όποιος ενδιαφέρεται δεν έχει παρά να περάσει από ένα μικρό σεμινάριο από τους διοργανωτές ώστε να είναι πανέτοιμος για να μεταδώσει ωφέλιμα τις γνώσεις τους.

Αλλά ας μην μείνουμε στο Outstudying. Ουσιαστικά αυτό που δίδαξαν αυτά τα παιδιά είναι πως όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε τους δίπλα μας αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις ικανότητες μας με τρόπο οργανωμένο, έτσι ώστε να λειτουργούμε όλοι μαζί σε ένα περιβάλλον συναγωνισμού που θα πετύχει την αύξηση του επιπέδου παντού γύρω μας, σε κάθε τομέα της ζωής μας. Το Outstudying μας διδάσκει να σκεφτόμαστε απλά, όπως ένας καινοτόμος νέος στις μέρες μας!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ OUTSTUDYING ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το