Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ιστopικές ειδήσεις ~ επιτέλους ανάπτυξη με 200δισ ευρώ

η είδηση της εβδομάδας παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην κοινωνία

από ΤΑ ΝΕΑ Επιτέλους, ανάπτυξη με 200 δισ. ευρώ

Επενδύσεις σε υποδομές, πράσινη ενέργεια και προηγμένες τεχνολογίες

Σαφή στροφή προς την ανάπτυξη κάνει πλέον η Ευρώπη με «καταλύτη» τον Σοσιαλιστή υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αξιώνει εδώ και μήνες την προσθήκη μιας αναπτυξιακής διάστασης στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης. Για προετοιμασία στις Βρυξέλλες ενός είδους Σχεδίου Μάρσαλ, ενός προγράμματος δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 200 δισ. ευρώ, κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παϊς». Ακόμη και οι αντιστάσεις της Ανγκελα Μέρκελ μοιάζει να κάμπτονται. 

Ενα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές, πράσινη ενέργεια και προηγμένες τεχνολογίες, συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς». Το δημοσίευμα αναφέρεται στην προετοιμασία ενός είδους «Σχεδίου Μάρσαλ, μια ενοχλητική ιστορική αναφορά, η οποία όμως κατά τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνεται ακόμα και σε επίσημα έγγραφα της ΕΕ». Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε στο σχέδιο αυτό για την τόνωση της ανάπτυξης στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση αλλά υπό έναν όρο χαρακτηριστικό των καιρών μας: ότι όλα αυτά δεν θα κοστίσουν χρήματα ή τουλάχιστον όχι πάρα πολλά χρήματα. Οπως εξηγούν ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες έχουν καταστρώσει το σχέδιο επενδύσεων σε υποδομές, πράσινη ενέργεια και προηγμένες τεχνολογίες, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί κάτι σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου, δηλαδή να προωθηθούν πολιτικές ανάπτυξης χωρίς να αυξηθεί το χρέος των χωρών της ευρωζώνης.

Η εξέγερση εναντίον της γερμανικής λιτότητας έχει όνομα, λέγεται Συμμαχία για την Ανάπτυξη ή Ατζέντα για την Ανάπτυξη, όπως το αποκάλεσε προχθές η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που ασπάζεται τώρα μία από τις ιδέες του Σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: να χρησιμοποιηθεί δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως μοχλός για την πραγματοποίηση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που προβλέπεται να γίνει μετά τις γαλλικές εκλογές, η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για τις ενέργειες της ΕΤΕΠ και για την προώθηση έργων ύψους 200 δισ. ευρώ μέσω εγγυήσεων, ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ή κάθε είδους εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων ή ακόμα και με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας υποδομών.

Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής πως η Κομισιόν διέψευσε αυτό το τεράστιο ποσό, ωστόσο ανέφερε πως όντως εξετάζεται ένα πακέτο ανάπτυξης όπως το κείμενο περιγράφει. Άλλωστε εδώ και χρόνια γράφω στο yannidakis πως το αντίδοτο στα μέτρα και την ύφεση είναι τα προγράμματα ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος δεν μπορεί πια να αντεπεξέλθει στις κρατικές και οικογενειακές του απαιτήσεις συγχρόνως κι έτσι μονάχα μια ανάσα με νέα ώθηση στην αγορά και τις κατασκευές θα μπορούσαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.

Η αλήθεια είναι πως κανέναν μας δεν συμφέρει η χρεωκοπία της χώρας και η εξαθλίωση του λαού και αφού όλα δείχνουν πως με τις πολιτικές λιτότητας κανείς δεν μπορεί να ορθοποδήσει αναζητούν νέες πολιτικές όπως η παραπάνω. Αν γίνει, αν εφαρμοστεί σωστά, θα μείνει στην ιστορία ως η επανεκκίνηση της οικονομίας :[

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το