Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ιστopικές ειδήσεις ~ νικητής ο ολάντ

η είδηση της εβδομάδας παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην κοινωνία

από ΗΜΕΡΗΣΙΑ Γαλλία: Νικητής ο Ολάντ με 51,9%
Επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά των τελευταίων μηνών, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Από το σύνολο των exit poll που μετέδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Ολάντ φέρεται να εξασφαλίζει στο β΄ γύρο ποσοστό από 51,9% έως 52,7% έναντι 48,1% έως 47,3% του αντιπάλου του.
Ο 57χρονος Ολάντ γίνεται ο δεύτερος Σοσιαλιστής πρόεδρος στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν που ανέλαβε δύο φορές το ίδιο αξίωμα στη δεκαετία του 1980.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο δεύτερος πρόεδρος μετά τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν που δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την ανανέωση της θητείας του, αλλά κυρίως, ο 11ος ηγέτης σε χώρα της ευρωζώνης που χάνει την εξουσία εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Νικολά Σαρκοζί φέρεται να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ηγηθεί του κυβερνώντος κεντοδεξιού UMP στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Μόλις προχθές στο yannidakis ασχολήθηκα ακριβώς με αυτό το ζήτημα στην προβληματισμό της ημέρας. Ο Ολάντ έφερε έναν αέρα αλλαγής σε όλη την Ευρώπη και αν το "ρεύμα" που μεταφέρει στηριχτεί από τον ίδιο, το επιτελείο του και τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες (πλην Γερμανίας), τότε θα μιλάμε για αλλαγή ρότας στην ευρωπαϊκή πολιτική, βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στην λιτότητα.

Ελπίζω πως κάτι τέτοιο θα συμβεί και αν όντως συμβεί τότε μιλάμε για αλλαγή σελίδας στην ιστορία της Ευρώπης. Δεν είναι καθόλου παράξενο πως η εκλογή του Ολάντ αποτελεί την ιστορική είδηση της εβδομάδας, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα παρά τις δραματικές εξελίξεις, δεν έχουμε κυβέρνηση  :[

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το