Τρίτη 1 Μαΐου 2012

εκ-παιδεύovτας το αύριο ~ το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τα παιδιά

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Χριστός Ανέστη!!
Άραγε είμαστε έτοιμοι να γίνουμε γονείς και να μεγαλώσουμε σωστά και υγιή παιδιά; Τρελαίνομαι στην ιδέα και μόνο μήπως αρρωστήσει το μωρό μου. Κι όμως πολλοί γονείς προκαλούν κακό στα παιδιά τους μέσα από τις δικές τους κακές συνήθειες. Μία από αυτή είναι το κάπνισμα.  Κατ΄ εμέ δεν είναι μόνο ότι προκαλούμε κακό στην υγεία τους αλλά τους μαθαίνουμε να προκαλούν και τα ίδια κακό στην υγεία τους. 

Είχαμε πάει βόλτα προχθές σε ένα εμπορικό κέντρο με την μικρή μου. Στο διπλανό τραπέζι κάθεται ένα ζευγάρι με δύο παιδιά και τους βλέπω να ανάβουν τσιγάρο. Μόλις είδα αυτή τη σκηνή σκέφτηκα "μα είναι δυνατόν"; Μπορούν οι ίδιοι γονείς να στεναχωριούνται αν αρρωστήσει το παιδί τους από μια ίωση, αν δε φάνε όλο τους το φαγητό αλλα δεν καταλαβαίνουν πόσο βλάπτουν τα παιδιά τους καπνίζοντας μπροστά τους; Πολλοί θα πουν "μα πλένω τα χέρια μου πριν το πάρω αγκαλιά" κι όμως το κακό γίνεται καθώς σύμφωνα με έρευνες ο καπνός μεταφέρεται στα ρούχα του καπνιστή, κατά συνέπεια και η πίσσα με τη νικοτίνη και παίρνοντας αγκαλιά το παιδί μας του μεταφέρουμε τη νικοτίνη και την πίσσα, η οποία όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα του παιδιού εισχωρεί στο αίμα του. Φανταστείτε το διπλό κακό που κάνουμε στο παιδί μας εμείς οι ίδιοι οι γονείς. Διότι δε βλάπτουμε μόνο την υγεία τους αλλά και τον ψυχικό τους κόσμο. Τα παιδιά μας μιμούνται. Θα στεναχωρηθούμε αν μάθουμε ότι καπνίζουν, όμως δε ξέρω με τι επιχειρήματα ένας καπνιστής γονέας μπορεί να αντικρούσει τη νέα συνήθεια του παιδιού του και πως μπορεί να το βοήθησει να την εξαλείψει. Υπάρχει και μια άλλη μεριδα γονέων οι οποίοι δεν καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους διότι δε θέλουν το παιδί τους μεγαλώνοντας να γίνει καπνιστής.   

Σύμφωνα με έρευνες τα Ελληνόπουλα αρχίζουν το κάπνισμα από πολύ μικρή ηλικία και ο κυριότερος λόγος είναι η συναισθηματική φόρτιση, η αποδοχή σε παρέες καθώς και γιατί καπνίζοντας αισθάνονται μεγαλύτεροι, κάτι που σε όλους μας άρεσε όταν ήμασταν μικροί. Ας προσπαθήσουν όλοι οι καπνιστές γονείς να αναπνέουν τα παιδιά τους καθαρό αέρα όπως φροντίζουν να τρώνε φρέσκα προϊόντα ή να πάνε στο καλύτερο σχολείο. Ας μην τους προκαλούμε μόνοι μας άσθμα, αλλεργίες και πολλές ακόμη σοβαρές ασθένειες και ας μάθουμε μέσα από τα παιδιά μας και για τα παιδιά μας να σταματήσουμε το κάπνισμα. Σε φιλικό μου περιβάλλον ένα εγγονάκι είπε στην καπνίστρια γιαγιά του "γιαγιά γιατί μυρίζουν έτσι τα χέρια σου"; και αυτό ήταν αρκετό να την αφυπνίσει και να προσπαθήσει να το κόψει. Και ναι σίγουρα ήταν εξαιρετικά δύσκολο όμως τα κατάφερε!!!  Καλό μήνα!!!

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το