Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

κυματίζοvτας σκέψεις ~ may the 4th be with you

ακροβατώντας σε κύματα ρεαλισμού & ρομαντισμού, σκέψεις & συναισθήματα αποτυπώνονται σε λέξεις


may the 4th be with you

Σήμερα είναι 4 Μαΐου και ενώ για μας είναι μια απλή μέρα μέσα στον ανοιξιάτικο μήνα, η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει ένα ενδιαφέρον μήνυμα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Στα Αγγλικά May the 4th ή Μέι δε φορθ θυμίζει την φημισμένη έκφραση από την ταινία Star Wars: “May the force be with you”. Δηλαδή η δύναμη να είναι μαζί σου, ένας παραλληλισμός στο γνωστό μας “Ο Θεός μαζί σου” που βέβαια έχει τις ρίζες του σε όλη σχεδόν την Ελληνική ιστορία και ειδικά κατά τη διάρκεια του επαναστατικού αγώνα ενάντια της οθωμανικής σκλαβιάς. Η ταινία τελικά έχει γίνει ένα κλισέ και πιθανόν πολλοί να την χλευάζουν σαν ένα φαντασμαγορικό παραμυθάκι για παιδιά αλλά πάρα πολλοί επίσης παραμένουν πιστοί οπαδοί της σειράς που άφησε εποχή και που ακόμα και σήμερα, 35 χρόνια αργότερα, προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους στις κινηματογραφικές αίθουσες. Επιφανειακά οι ταινίες αποτελούν μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας αλλά μέσα από τα εντυπωσιακά εφέ και τις μάχες με πολύχρωμα λέιζερ, αναβλύζουν πολλά μηνύματα, όχι μόνο θρησκευτικά αλλά και φιλοσοφικά. Τελικά ο Τζορτζ Λούκας έγραψε ένα σενάριο για να προωθήσει μια ιδέα που είναι τόσο παλιά όσο και η Παλαιά Διαθήκη;

Όταν είδα την πρώτη ταινία σαν παιδί, αγνόησα αυτά τα μηνύματα μαγεμένος από τα εντυπωσιακά για την εποχή εκείνη εφέ και τις παράξενες στολές, τις εξωγήινες φάτσες και τη συναρπαστική μουσική του κορυφαίου συνθέτη Τζον Γουίλιαμς. Πίσω όμως από αυτό το πλούσιο γεύμα των οφθαλμών, οι αλήθειες που όλοι ξέρουμε αλλά πολλές φορές αγνοούμε ξεδιπλώνονται μπροστά μας μέσα από τα στόματα φανταστικών χαρακτήρων ζωγραφισμένων πάνω σε πρωτόγνωρα πλάνα. Η σκοτεινή πλευρά της δύναμης (the dark side of the force) ενισχυμένη από τον φθόνο, το πάθος και το θυμό. Η φωτεινή πλευρά της δύναμης (the light side of the force) γεμάτη ηρεμία, απελευθερωμένη από τα πάθη και τα αρνητικά ανθρώπινα συναισθήματα. Και βέβαια οι Τζεντάι, αυτοί οι απίθανοι υπερασπιστές της ειρήνης με τις κληρικές τους ρόμπες θυμίζουν κάποιους άλλους θρησκευτικούς αντιπροσώπους. Τους μοναχούς του Νεπάλ εκπαιδευμένους στις “αμυντικές” πολεμικές τέχνες; ΄Η ακόμα και τους Παπαφλέσσες της δικής μας επανάστασης. Σε τελική ανάλυση λοιπόν ο Πόλεμος των Άστρων είναι μία ταινία που παριστάνει την μάχη μεταξύ αγγέλων και δαιμόνων. Είναι μια ταινία που προωθεί το μήνυμα της αυτοσυγκέντρωσης, της εγκράτειας, της αποφυγής των πειρασμών και την αρμονική συμβίωση χιλιάδων διαφορετικών πλασμάτων μέσα στο χάος του γαλαξία που μοιάζει απίστευτα μικρό σαν την μικρή μας γη. Αξίζει λοιπόν να εξετάσετε άλλη μια φορά αυτή την Αμερικάνικη μηχανή χρημάτων, το παραμύθι για μικρά παιδιά, το κλισέ που λέγεται Πόλεμος των Άστρων.

Εύχομαι η “δύναμη” να είναι μαζί σας και...May the 4th be with you(_)

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. συγκλονιστική περιγραφή και ερμηνεία μιας ταινίας που είδα για πρώτη φορά πριν τα 10 μου χρόνια και έκτοτε δεκάδες φορές στην μικρή και την μεγάλη οθόνη.
    Ομολογώ πως ποτέ δεν εντυπωσιάστηκα από τις εξωγήινες μορφές των χαρακτήρων, αυτό που πάντα με γοήτευε ήταν η οικειότητα που ένοιωθα με το θέμα της ταινίας. Στην σημερινή σου ανάλυση, κατάλαβα γιατί.
    may the 4th be with u :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το σύμπαν και οι χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει ο Τζόρτζ Λούκας είναι απλά μαγευτικά! δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τόσα χρόνια μετά συνεχίζει και προσελκύει χιλιάδες κόσμου στους κινηματογράφους! Η δε μουσική του Τζον Γουίλιαμς παραμένει κλασική και ονειρική - ιδανικός σύντροφος μιας τέτοιας ταινίας! Εξαιρείται φυσικά από όλα αυτά το Επεισόδιο Ι .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το