Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

κυματίζοvτας σκέψεις ~ με τα μάτια του μετανάστη (μέρος δ)

ακροβατώντας σε κύματα ρεαλισμού & ρομαντισμού, σκέψεις & συναισθήματα αποτυπώνονται σε λέξεις


με τα μάτια του μετανάστη (μέρος δ')
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ελληνικής πρεσβείας, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πληθυσμός των Ελλήνων διεσπαρμένων στη χώρα είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη Νέα Υόρκη (περίπου 500.000), Σικάγο (περίπου 435.000) και στις γύρο πολιτείες της Βοστόνης (περίπου 250.000). Η αλήθεια είναι ότι δεν πήγα ποτέ σε κάποιο μέρος της Αμερικής και να μη βρω Έλληνες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία επίσκεψή μου στο Newport του Rhode Island (η μικρότερη σε έκταση πολιτεία της Αμερικής). Η πόλη είναι θέρετρο το καλοκαίρι και πάρα πολύ κοσμοπολίτικη αλλά το χειμώνα σχεδόν ερειπωμένη. Περπατώντας στη κεντρική οδό παρατήρησα μια εκκλησία που αν κι έμοιαζε εξωτερικά με καθολική ή προτεσταντική, διάβασα πως ήταν Άγιος Σπυρίδων Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία. Το συζήτησα με την τότε σύζυγό μου και αποφασίσαμε να πάμε την Κυριακή. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία με τους λιγοστούς πιστούς να κάθονται ευλαβικά στα στασίδια. Μετά το τέλος της λειτουργίας όλοι ήρθαν να μας υποδεχτούν και να μας κεράσουν καφέ και γλυκό. Την ίδια φιλοξενία και ενθουσιασμό βρήκα σε όλα τα μέρη που ταξίδεψα! Από το Σαν Φρανσίσκο έως το Τέξας και τη Φλόριντα. Με το που έλεγα το όνομά μου σε κάποιον αμέσως θα μου λέγαν μ' ένα χαμόγελο ότι είτε ήταν Έλληνες, είτε είχαν Ελληνική καταγωγή, ακόμα κι αν ήταν μακρινή.

Η πρώτη μου επαφή με τους Έλληνες της περιοχής μου ήταν όταν πρωτοεπισκέφτηκα την Αστόρια της Νέας Υόρκης. Ένα άσχημο μέρος στη συνοικία της πόλης που λέγεται Queens με τον κεντρικό δρόμο κάτω από τη σκιά των υπερυψωμένων γραμμών του μετρό. Τριώροφα και τετραώροφα σπίτια με χλομές τούβλινες προσόψεις πλαισιώνουν τους συνοστισμένους δρόμους. Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου βλέπεις Ελληνικές πινακίδες όπως εστιατόρια "Σταμάτης" "Βράκα", ζαχαροπλαστεία όπως "Ομόνοια", "Λευκός Πύργος" και σουπερμάρκετ όπως "Τιτάν". Ελληνικές σημαίες απ' τα μπαλκόνια και τα μαγαζιά κι Ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά στα γωνιακά ψιλικατζίδικα. Παλιά η Νέα Υόρκη είχε τις ξεχωριστές γειτονιές της, όπως Little Italy, Chinatown και άλλες πολλές. Η καθιερωμένη Ελληνική ήταν η Αστόρια. Σήμερα οι περισσότερες απ' αυτές τις γειτονιές έχουν αναμιχθεί αλλά παραμένουν σύμβολα των ανθρώπων που τις δημιούργησαν. Δεν είμαι συχνός επισκέπτης της Αστόρια αλλά πηγαίνω κατά καιρούς να ψωνίσω από το Ελληνικό σουπερμάρκετ πράγματα που δε μπορώ να βρω αλλού. Παλιά πήγαινα και σε εστιατόρια για Ελληνικό φαγητό αλλά στις μέρες μας έχουν γίνει πολύ της μόδας και μπορείς να βρεις Ελληνικό εστιατόριο παντού. Έχω τουλάχιστον καμιά 15αριά στην πλησίον περιοχή μου στο New Jersey!

Οι Έλληνες εδώ έχουν την φήμη και το κλισέ θα έλεγα ως εστιάτορες. Στην ΗΠΑ υπάρχει το λεγόμενο Diner που είναι εστιατόριο πρόχειρο αλλά που μπορείς να βρεις ότι θέλεις και μια οικογένεια μπορεί να φάει ένα καλό γεύμα πολύ οικονομικά και όποια ώρα θέλει μια και που τα περισσότερα είναι ανοιχτά 24 ώρες. Τα diner κάποτε ήταν εξολοκλήρου σχεδόν Ελληνικής ιδιοκτησίας αλλά και σήμερα ακόμα δύσκολα θα βρεις κανένα που να μην έχει ιδιοκτήτη Έλληνα. Πάρα πολλοί δημιουργήθηκαν και φτιάχτηκαν οικονομικά μέσα από τα diner και πολλές φορές ξεκινώντας από μικροί πλένοντας πιάτα στην κουζίνα. Αυτή η σκληρή δουλειά, οι αιματηρές οικονομίες και οι ψηλές φιλοδοξίες έχουν κάνει τους Έλληνες της Αμερικής να διαπρέπουν και να είναι από τις πιο ευκατάστατες μειονότητες των ΗΠΑ. Όταν κάποιος με ρωτάει τη δουλειά κάνω εκπλήσσεται όταν του απαντάω πως δεν έχω diner (_)

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. τα χαράτσια τα πληρώνεις για να έχουν τζάμπα φαγηά, τζάμπα φάρμακα και τζάμπα επιδόματα οι εκατομμύρια λ/μ. Θέλεις να συνεχιστεί αυτό? Αν όχι, ρίξε κι εσύ Χρυσή Αυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απίστευτη η ξενάγηση σου στις περιοχές γύρω από τη Νέα Υόρκη. Όπως πάντα εικονική και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το