Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

προβληματισμός τετάρτης ~ ΣΥΓΧΡΟNOI ΕΘΝΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Καληνωρίσματα. Έμπνευση για τον σημερινό προβληματισμό αποτέλεσε η ανάρτηση μίας φίλης μου σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο αμέσως μετά την εργασία της. “Πολύ κούραση…” έγραψε και επειδή γνωρίζω καλά την εργατικότητά της, ξέρω πόσο πολύ το εννοούσε. Η φίλη μου είναι ξενοδοχοϋπάλληλος και εκείνη τη μέρα βρισκόταν για ώρες στην υποδοχή.

Ποιές ακριβώς οι αρμοδιότητες ενός ξενοδοχοϋπάλληλου και ποια η σημασία τους; Δεν σκάβουν, δεν συναλλάσσονται με χρήματα, δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Άρα κάτι κάνουν εύκολο; Προφανώς όχι! Ας δούμε συνοπτικά γιατί. Ο ξενοδοχοϋπάλληλος συναναστρέφεται καθημερινά με δεκάδες άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως εντελώς διαφορετικής κουλτούρας μεταξύ τους καθότι από διαφορετικές χώρες ο καθένας. Λέγεται πως ο καφετζής δεν φτιάχνει απλά καφέδες. Είναι αναγκασμένος να τιθασεύσει ένα σωρό χαρακτήρες και τον πόνο, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των θαμώνων του. Αυτό είναι δύσκολο! Πόσο μάλλον όταν πρέπει να κάνεις σχεδόν το ίδιο με άτομα τόσο διαφορετικής κουλτούρας και μάλιστα… με το χαμόγελο στα χείλη, με γραβάτα όλη τη μέρα (ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία έξω) ή ψηλά τακούνια!

Θα ήταν πολύ εύκολο να κατατάξουμε τους ανθρώπους-πελάτες-τουρίστες ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, αφού λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε πως οι σκωτσέζοι είναι τσιγκούνηδες(!), οι ιταλοί εξωστρεφείς imageκαι οι άραβες ασυνήθιστοι στον δυτικό τρόπο ζωής, όμως μπορούμε να συμπεριφερθούμε σε έναν άνθρωπο ανάλογα με το διαβατήριό του; Προφανώς όχι! Ο υπάλληλος σε ένα ξενοδοχείο πρέπει να φροντίσει ώστε κάθε ειδική ανάγκη (λέγε το απαίτηση) να ικανοποιείται άμεσα και χωρίς ίχνος δυσαρέσκειας. Το χαμόγελο πρέπει να είναι πλατύ ανεξάρτητα αν ο γερμανός βρήκε μία πετσέτα λιγότερη και σχολίασε άκομψα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας! Γίνεται σαφές πως ο ξενοδοχοϋπάλληλος πρέπει να είναι και ψυχολόγος. Να κάνει τον τουρίστα να αισθάνεται άνετα και ευχάριστα, γιατί άλλωστε ο άνθρωπος ήρθε εδώ για να ξεκουραστεί ακόμα κι αν ξεσπά εδώ την καταπίεση του περασμένου χειμώνα στη χώρα του…

Και ας μη γελιόμαστε, η εθνική οικονομία και η επιβίωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται εν πολλοίς από την ικανοποίηση των τουριστών οι οποίοι –κακά τα ψέματα- μεταφέρουν ζεστό χρήμα στη χώρα μας. Η Ελλάδα ζει από τους τουρίστες της και έχει χρέος να τους ικανοποιεί σε κάθε επίπεδο. Επειδή όμως είναι γνωστό πως οι υποδομές της απέχουν πολύ από το ιδανικό θα πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό που πραγματικά μπορούμε να τους προσφέρουμε πέρα από τα τετριμμένα ήλιο-θάλασσα-μνημεία. Τον ντόπιο άνθρωπο! Δεν είναι τυχαίο πως επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, οι τουρίστες εκθειάζουν την ζεστασιά των ελλήνων και όχι την ψυχρότητα του οδικού μας δικτύου.

Η πλειοψηφία των υπαλλήλων στα ξενοδοχεία είναι νέοι και νέες ή οικογενειάρχες που γνωρίζουν πως τον χειμώνα θα είναι άνεργοι. Κι όμως, έχουν εθνικό χρέος να διατηρήσουν το χαμόγελο, την ψυχραιμία και την ευστροφία τους κάθε λεπτό της πολύωρης βάρδιας τους. Είναι οι σύγχρονοι εθνικοί μας ήρωες και πρέπει να τους στηρίξουμε, έστω ηθικά αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της εργασίας τους. Παιδιά, κάντε τους να επιστρέψουν και του χρόνου!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ :[

6 σχόλια:

  1. nomizo pos ipervalleis otan milas gia e8nikous irwes, omws ayto de simainei pws meiwnw thn prospa8eia toys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ίσως να έχεις δίκιο, όμως εκμεταλλευόμενος τις λέξεις καλύτερα να επικεντρωθούμε στο νόημα που θέλω να περάσω μέσα από τον σημερινό προβληματισμό. Αναφέρομαι σε όλους εκείνους που έτσι ή αλλιώς βοηθούν την ανάπτυξη του τουρισμού μας και κατ΄επέκταση την ενίσχυση του ονόματος της χώρας μας :[

      Διαγραφή
  2. Το καθε ατομο που ερχεται σε επαφη με τουριστες στο ξενοδοχειο, στην ταβερνα, στο ταξι, στο περιπτερο, στο δρομο για απλες οδηγιες πρεπει να παιζει το ρολο του σωστα απεναντι σε αυτους που επελεξαν να ξοδεψουν τα χρηματα τους στην πατριδα μας και οχι καπου αλλου. Επισης ολοι η Ελληνες του εξωτερικου και η "προπαγανδα" που κανουμε υπερ της Ελλαδας βοηθαει στο να μειωνουμε της ασχημες η αρνητικες εντυπωσεις που εχουν πιθανοι επισκεπτες στη χωρα μας. Με αυτο τον τροπο οχι μονο οι ξενοδοχουπαλληλοι αλλα ολοι μας μπορουμε και εχουμε το καθηκον να ειμαστε μικροι εθνικοι ηρωες.

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακριβώς! Συνδέοντας το σχόλιό σου φίλε με το ακριβώς προηγούμενο θα έλεγα πως ο χαρακτηρισμός μπορεί να είναι λίγο υπερβολικός, αλλά υπερασπίζομαι το γεγονός πως είναι συμβολικός.

      Στο συγκεκριμένο κείμενο αφιερώνω στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, όμως όπως πολύ σωστά αναφέρεις, μικροί ήρωες είναι οι απλοί ντόπιοι που βοηθούν τον τουρίστα στον δρόμο, οι οδοκαθαριστές που φροντίζουν για τον καλλωπισμό της πόλης τους και φυσικά αυτούς που φροντίζουν για την φήμη μας, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελείται εσείς, οι απόδημοι έλληνες που κρατάτε την ελληνική σημαία πολύ πιο ψηλά απ' ότι εμείς :[

      Διαγραφή
  3. Ο τουρισμός πιστεύω στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός και ειδικά στην Κρήτη στην εποχή που ζούμε.. Ο τουρίστας έρχετε κακοπροαίρετος με όλα αυτά που ακουεί να λέγονται για την χώρα μας κ 'εμείς' οφείλουμε να του δώσουμε μια άλλη εικόνα γι αυτό! Όντως είναι πολύ δύσκολο να είσαι χαμογελαστός 8ώρες κάθε μέρα, και να εξυπηρετείς ανθρώπους με άλλη κουλτούρα και φιλοσοφία αλλά.. αυτή είναι η δουλεία μας! Για μένα η καλύτερη επιβεβαίωση είναι.. όταν ο πελάτης φεύγοντας έρχετε να σε ευχαριστήσει με χειραψία για την άψογη εξυπηρέτηση σου ή όταν επιστρέφει ξανά στο ίδιο μέρος και σε αγκαλιάζει με χαρά που σε ξανά βλέπει, λές κ είσαι οικογένεια του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το παράδειγμα που περιγράφεις στο τέλος το έχω ζήσει και είναι πολύ ιδιαίτερο.
      Εύχομαι πάντα να σηκώνετε την ελληνική σημαία ψηλά :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το