Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

προβληματισμός πέμπτης ~ ΤΕΛΙΚΑ ΨΗΦΙΖΟYME ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Καληνωρίσματα. Στις επαναληπτικές εκλογές η Ελλάδα θα καταφέρει να στρέψει τα βλέμματα της επικαιρότητας και πάλι στις εκλογικές κάλπες που όλοι ευχόμαστε να αναδείξουν επιτέλους μία κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και όλοι αξιολογούμε με σοβαρότητα τις επερχόμενες εκλογές, όμως μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τι στο καλό ψηφίζουμε σε αυτές τις δεύτερες εκλογές;

Δεν έχω σκοπό να περιπλέξω περισσότερο απ’ ότι ήδη είναι τα πράγματα. Βλέπετε, τον προβληματισμό της ημέρας, μας τον προσφέρουν οι ίδιες οι προγραμματιστικές δηλώσεις των  υποψηφίων. Βλέπετε έχουμε τα κόμματα της αντίδρασης. Αυτά που ανέβηκαν στις πρώτες εκλογές, κατάφεραν να μπουν στη Βουλή εκμεταλλευόμενα την αγανάκτηση του κόσμου από τα αποτελέσματα που έφερε στην Ελλάδα η εφαρμογή του Μνημονίου. Έτσι τα κόμματα αυτά βασίστηκαν στην πολιτική τους με κύριο σύνθημα την διαγραφή του Μνημονίου. Αυτό το σύνθημα έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί ποσοστά πρώτου κόμματος, αλλά και άλλα μικρότερα όπως εκείνο της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να εξασφαλίζουν την θέση τους στην Βουλή. Τα κόμματα αυτά θέτουν ένα ξεκάθαρο δίλημμα: “Ψηφίστε εμάς αν θέλετε να φύγουμε από το Μνημόνιο”. Απλό, ξεκάθαρο και προκλητικό, πόσο εφαρμόσιμο όμως όταν κάτι τέτοιο ελλοχεύει πολλούς κινδύνους, πολλούς από τους οποίους συνειδητοποίησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέποντας πως ίσως το αύριο τους βρει στην κυβέρνηση έσπευσαν να καλύψουν τα νότα τους μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση και άλλα τέτοια ωραία…

Στην αντίπερα όχθη έχουμε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα δηλαδή που πέραν των άλλων, είχαν την ευκαιρία και την ατυχία να διαπραγματευτούν τους όρους του μνημονίου και να γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια των συνεπειών κάθε πολιτικής επιλογής της επόμενης κυβέρνησης. Τα κόμματα αυτά θέτουν ένα άλλο ξεκάθαρο πολιτικό δίλημμα προς τους ψηφοφόρους: “Θέλουμε την Ελλάδα εντός της Ευρώπης και του ευρώ ή έξω από αυτά”; Εμπρός στη σοβαρότητα του ζητήματος αυτού, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως οι έλληνες πολίτες ψηφίζουν υπέρ της παραμονής στους ευρωθεσμούς.

Μα αν είναι έτσι, τότε θέλουμε και ευρώ και διαγραφή του Μνημονίου. imageΘέλουμε να ψηφίσουμε και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θέλουμε και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Νέα Δημοκρατία. Μα… γίνεται κάτι τέτοιο; Οι υποψήφιοι βάλθηκαν από νωρίς στην διαδικασία να μετατρέψουν τις εκλογές σε ένα απέραντο δημοψήφισμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του καθενός. Τελικά είναι Μνημόνιο και όχι Μνημόνιο ή Ευρώπη και έξοδο από την Ευρώπη; Γιατί… πρέπει να το καταλάβουμε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τις οποίες απλά σας μεταφέρω, ή ευρώ και μνημόνιο είναι η επιλογή ή δραχμή και πτώχευση. Όποιος διαφωνεί, είναι ελεύθερος να επιχειρηματολογήσει στην περιοχή των σχολίων.

Τελικά το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Παπανδρέου πέρσι και του κόστισε την θέση του στην πρωθυπουργία δείχνει να διεξάγεται άτυπα στις φετινές εκλογές που είχαμε δεν είχαμε, θα έχουν τελικά δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Εύχομαι να αποφασίσετε με σύνεση και με κριτήριο τις ρεαλιστικές μας προοπτικές.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ :[

2 σχόλια:

  1. Το μόνο βέβαιο είναι η εκτόξευση της Χρυσής Αυγής, η οποία φέρεται να παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι του Ανεξέλ που βλέπουν ότι δεν τους εκφράζει τελικά και ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του Λαος, που δεν μπαίνει στη βουλή, οπότε η ψήφος θεωρείται εκεί χαμένη. Αν υπολογίσουμε τα ποσοστά αυτά χοντρικά σε 1% από τον ένα συν 1% από τον άλλο, τότε η Χρυσή Αυγή πάει με άνεση για 9% και 4ο κόμμα. Οι μυστικές δημοσκοπήσεις όμως την φέρουν ...3ο κόμμα! Αρα ή το Πασόκ θα πέσει πολύ ή πολλές ακόμα χιλιάδες ελλήνων που ψήφιζαν Πασόκ και ΝΔ θα ψηφίσουν, πχ μετά τις σφαγές ελλήνων από λ/μ σε Πειραιά, σε Παιανία, σε Καβάλα κλπ, την Χρυσή Αυγή και πλέον μιλάμε για ΧΑ με διψήφια ποσοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα διαφωνήσω με την εκτίμηση σου. Σημερινή δημοσκόπηση δίνει και το ΛΑΟΣ εντός Βουλής ενώ σε κάθε περίπτωση η Χρυσή Αυγή θα πρέπει πρωτίστως να διατηρήσει το 7% που έλαβε την πρώτη Κυριακή :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το