Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

προβληματισμός τρίτης ~ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ BATMAN ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Καληνωρίσματα. Εδώ και χρόνια, μέσα από το yannidakis σας περιγράφω, σας μεταδίδω, σας παροτρύνω να μελετήσετε έναν απλό χάρτινο ήρωα των εικονογραφημένων βιβλίων, ως φιλοσοφία, ως είδος προς μελέτη και εκπαίδευση πάνω σε διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Αναφέρομαι στον Batman και πιο συγκεκριμένα είτε στην εβδομαδιαία μου ενότητα “ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ BATMAN” είτε στο μεγάλο αφιέρωμα που έκανα στον ήρωα πριν κάποια χρόνια με τίτλο “ΕΒΔΟΜΑΔΑ BAT-YANNIDAKIS”.

Δεν είμαι όμως ο μόνος. Για τον ήρωα έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία από επιστήμονες της φιλοσοφίας, ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας και imageιατρικής. Ο λόγος είναι προφανής. Ο ήρωας αυτός δεν βασίζεται σε τίποτα το υπερφυσικό. Δεν τον τσίμπησε αράχνη, δεν είναι εξωγήινος με υπερφυσικές δυνάμεις, δεν τον χτύπησε κεραυνός, δεν είναι μεταλλαγμένος και σίγουρα δεν μπορεί να πετάξει. O Batman είναι ένας άνθρωπος που έζησε μία δύσκολη παιδική ηλικία όταν είδε τους γονείς του να δολοφονούνται, έζησε δύσκολη εφηβεία όταν άρχισε να αμφισβητεί τα πάντα στο όνομα της δίψας του να μάθει την αλήθεια για τον κόσμο και ενηλικιώθηκε έχοντας χαραγμένες τις έντονες εμπειρίες της ζωής του που θέλησε να εκμεταλλευτεί υπέρ του κοινού καλού. Να κάτι που σήμερα αγνοούμε επιδεικτικά. Το κοινό καλό. Ο Batman όμως δεν είναι ένα εύκολο μάθημα ηθικής… Είναι άνθρωπος, έχει αδυναμίες και παρά το ότι η κόκκινη του γραμμή είναι ο θάνατος (δηλαδή δεν σκοτώνει ποτέ), εντούτοις χαρακτηρίζεται από μια ζωή πάνω στα άκρα, με τα ψυχολογικά, ηθικά και σωματικά του όρια να δοκιμάζονται σε κάθε του αποστολή.

Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να μελετήσει το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Henderson σε ένα μάθημα επιλογής που ονομάζεται “BATMAN”. Στο μάθημα αυτό, ο καθηγητής και ψυχολόγος διδάκτωρ Travis Langley καλεί τους μαθητές του να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα όπως το γιατί μάχεται το έγκλημα και γιατί το κάνει σαν νυχτερίδα, γιατί δεν σκοτώνει τους θανάσιμους εχθρούς του και γιατί ακολουθεί την συγκεκριμένη ζωή; Για να τα προσεγγίσουν, οι φοιτητές καλούνται να μελετήσουν μια σειρά από βιβλία με θέμα τον ήρωα, μερικά από τα οποία αποτελούν της πιο κλασικές του εικονογραφημένες ιστορίες! Αυτό όμως δεν αρκεί, καθώς ο καθηγητής απαιτεί από την τάξη του να είναι σε κάθε μάθημα παρούσα καθώς τα συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα στην τάξη είναι ικανά να διαμορφώσουν και τον βαθμό των φοιτητών. Το μάθημα εξετάζει την ψυχολογία του ήρωα αλλά και την επίδραση που άλλοι χαρακτήρες στον θρύλο, ασκούν πάνω του.

Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι για την εισαγωγή του ήρωα σε ένα πανεπιστημιακό μάθημα. Υπάρχουν πολλά να πει κανείς για τον ήρωα και το περιβάλλον του, μα περισσότερο απ’ όλα αυτό που αξίζει να μελετήσει κανείς, είναι τα κοινωνικά παράλληλα μηνύματα που οι ιστορίες του εκφράζουν και το πως ο καθένας μας θα μπορούσε να γίνει καλύτερος άνθρωπος μελετώντας όχι τον χαρακτήρα του Batman, αλλά την φιλοσοφία του.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το