Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

προβληματισμός δευτέρας ~ CASE STUDY ΙΟΥΝΙΟΥ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (Apple)

Καληνωρίσματα. Όταν το 1976 ο Steve Jobs και ο Steven Wozniak βρισκόντουσαν στο γκαράζ του σπιτιού τους φτιάχνοντας τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή που ονόμασαν χιουμοριστικά Apple (μήλο) δεν θα πίστευαν αρχικά πως η δημιουργία τους θα είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο και ύστερα πως θα έφταναν να δημιουργήσουν έναν τεράστιο κολοσσό!

Αξίζει να αναφερθούμε στην εταιρεία ξεκινώντας από τα νούμερά της σήμερα. Με σταδιακή ευημερία, ανάπτυξη και κερδοφορία, η Apple έφτασε να έχει αποθεματικά ύψους περισσότερων από εβδομήντα πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, συγκρινόμενοι με την αντίστοιχη αποθεματική ικανότητα της ισχυρότερης κυβέρνησης του κόσμου, τις ΗΠΑ, θεωρείται πως η Apple είναι δύο δισεκατομμύρια πιο πλούσια από τις ΗΠΑ.  Η εταιρεία διευρύνει συνεχώς τον κύκλο εργασιών της και αυξάνει την κερδοφορία της αποτελώντας την χρυσή μετοχή στην Wall Street.

Πως όμως καταφέρνει σταθερά να βρίσκεται σε τόσο υψηλή κερδοφορία και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης; Η απάντηση βρίσκεται στην “επιλεγμένη καινοτομία”. Η αλήθεια είναι ότι imageη Apple σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν λανσάρει πληθώρα προϊόντων και εφαρμογών ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι έτσι αποφεύγει να πέσει στο κενό σε ζητήματα εκτίμησης της καταναλωτικής τάσης, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που ακολουθούν επιθετική πολιτική με πολλά προϊόντα κάποια από τα οποία “πιάνουν” στην αγορά και άλλα, όχι. Η επιλεκτικότητα της Apple συνδυάζεται αρμονικά εδώ και σαράντα χρόνια με την καινοτομία, καθώς δεν είναι υπερβολή πως η εταιρεία δεν περιμένει την τεχνολογία να αναπτυχθεί για να την εκμεταλλευτεί, δημιουργεί η ίδια τεχνολογία όντας πολύ μπροστά από την εποχή της. Κάθε προϊόν της Apple διακρίνεται από υψηλή αισθητική και ιδιαίτερη τεχνολογία που ικανοποιεί τις ανάγκες του χρήστη αλλά και δημιουργεί νέες, ακριβώς εξαιτίας των καινοτομιών που εισάγει με μεγάλη προσοχή ώστε να αποδειχθούν όντως χρήσιμες και τελικά… ανάρπαστες.

Ο Jobs δεν ήταν απλά ένας καλός επιχειρηματίας ή ένας “επιστήμονας” της τεχνολογίας. Ήταν οραματιστής, καινοτόμος και ευφυέστατος. Κατάφερε να λανσάρει διαφορετικά προϊόντα για διαφορετικές ανάγκες και όταν είδε πως το αύριο θα ήταν η φορητότητα και η συμβατικότητα, αποφάσισε να τα ενώσει όλα μεταξύ τους. Έτσι, όλα τα προϊόντα της Apple συνδέονται μεταξύ τους δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιεί τις ίδιες εφαρμογές και τις ίδιες δυνατότητες σε ένα περιβάλλον από πολλές, διαφορετικές συσκευές. Ασφαλώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όμως ο Jobs ήξερε πως να πρωτοτυπεί και να διαφοροποιείται κι έτσι σήμερα λίγο καιρό μετά τον θάνατο του, έχει αφήσει σπουδαία κληρονομιά στους συνεχιστές του, για το μέλλον της εταιρείας.

Η Apple δεν έκανε κάτι συγκλονιστικά διαφορετικό απ’ ότι οι ανταγωνιστές της. Το έκανε όμως με βάση την αισθητική και την καινοτομία και αυτό την έφερε πρώτο όνομα στον κλάδο της. Πως θα πορευτεί στο μέλλον δίχως τον μέγιστο οραματιστή της; Η απάντηση εν καιρώ…

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ APPLE ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το