Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ιστopικές ειδήσεις ~ αλλαγές στο νόμο ραγκούση για την ιθαγένεια δρομολόγησε η κυβέρνηση

η είδηση της εβδομάδας παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην κοινωνία


από ΤΑ ΝΕΑ Αλλαγές στο νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια δρομολόγησε η κυβέρνηση

Η θέσπιση αυστηρότερων όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Προτεραιότητα είναι ακόμη η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου ώστε να εναρμονισθεί με το αυστηρότερο πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ και οι αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Αυτό σημαίνει ότι τα επτά χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται σήμερα προκειμένου κάποιος αλλοδαπός να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, θα αυξηθούν στα δέκα χρόνια. Θα ισχύσει, δηλαδή, το καθεστώς που ίσχυε στο Κώδικα Ιθαγένειας, πριν την αναθεώρησή του από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ι.Ραγκούση.


Οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν καταδικαστεί δεν αναμένεται να τροποποιηθούν σημαντικά. 


Εκτός από αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να χορηγείται αυτομάτως η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά των αλλοδαπών οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα μετά την εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. 


Επιπλέον, για τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα απαιτείται, πρώτον, οι γονείς τους, από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, να διαμένουν οκτώ χρόνια στην Ελλάδα και, δεύτερον, το ίδιο το παιδί να έχει την ευχέρεια να επιλέγει αν θέλει την ελληνική ιθαγένεια ή όχι όταν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Αυτή τη βδομάδα διατηρώ μερικές επιφυλάξεις αναφορικά με το αν όντως πρόκειται για μια είδηση που θα μείνει στην ιστορία, όμως θεωρώ χρέος μου να την αναπαράγω αφού αναμένεται να αλλάξει για πάντα το πως θα γίνονται οι αλλοδαποί έλληνες. Το "για πάντα" δέχομαι πως το χρησιμοποίησα για λόγους γραφικότητας μιας και κάλλιστα ο νόμος μπορεί να αλλαχθεί. Ξανά!

Σε κάθε περίπτωση νομίζω πως αποτελεί πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού, οι ξένοι να πρέπει να αφομοιωθούν με αποδείξεις με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό πριν να γίνουν κι αυτοί με τη σειρά τους έλληνες. Αν και αυτό είναι και πάλι σχετικό, καθώς το ότι θα έχουν την ελληνική υπηκοότητα δε τους κάνει απαραίτητα Έλληνες όπως τον έλληνα που ζει στην Αγγλία, δεν τον κάνει Άγγλο :[

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το