Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

προβληματισμός πέμπτης ~ OTAΝ Η ΡΩΣΙΑ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Καληνωρίσματα. Ολοκληρώθηκε προ ημερών η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετείχε ο νεοεκλεγείς Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Έχω γράψει πολλές φορές πως η φυσική θέση της Ρωσίας είναι στην Ευρώπη και στο κυριότερο όργανο οργανωμένης εκπροσώπησής της, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ασφαλώς υπάρχει αρκετός δρόμος που οι δύο πλευρές θα πρέπει να διανύσουν (κυρίως οι ρώσοι) μέχρι η χώρα να είναι έτοιμη να γίνει πλήρες μέλος, όμως εγώ πιστεύω πως αν οι δύο πλευρές το επιθυμούν θα γίνει.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν το επιθυμούν! Για παράδειγμα οι ευρωπαίοι imageέχουν πολύ καλύτερες σχέσεις με τους αμερικανούς απ’ ότι οι ρώσοι, ενώ πολλοί πίστεψαν πως η Ένωση θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Ρωσία είναι από μόνη της μία πανίσχυρη δύναμη που ασκεί επιρροή στην παγκόσμια πολιτική. Η ένταξη της στην Ένωση θα μπορούσε να σημαίνει μία ανεπιθύμητη δέσμευση. Αν είναι έτσι, τι περιλαμβάνει η μεταξύ τους Σύνοδος; Μα προφανώς τη διασφάλιση της συνέχισης των ομαλών μεταξύ τους σχέσεων αφού Ευρώπη ισχυρή προϋποθέτει ομαλές ρωσωευρωπαϊκές σχέσεις, ενώ δεν ορκίζομαι για το αντίστροφο…

Φέτος όμως τα πράγματα είναι σοβαρά. Η Ρωσία έχει ατζέντα. Έχει καημό –αν μου επιτρέπετε- που δεν είναι άλλος από το ζήτημα της Συρίας. Η Συρία απασχολεί όλη την παγκόσμια κοινή γνώμη, όμως οι ρώσοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας των απειλών της αντάρτικης χώρας. Οι ρώσοι θα συνεχίσουν τις επαφές τους με κινέζους και αμερικανικούς αξιωματούχος έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια εφόσον χρειαστεί να επιβληθεί. Άλλωστε οι ρώσοι είναι προμηθευτές των σύριων σε οπλικά συστήματα. Ειδικά στη Σύνοδο με τη Ευρώπη, οι ρώσοι έχουν κάθε δικαίωμα να πιέζουν αφού πρωτίστως διαμαρτύρονται για το καθεστώς βίζας που επιβάλλεται στους ρώσους πολίτες για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Οι ρώσοι πιέζουν πολύ προς την επίλυση αυτού του ζητήματος που θα επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από και προς την Ρωσία.

Μία Σύνοδος Ευρώπης και Ρωσίας έχει πάντοτε ως προτεραιότητα την άσκηση καλής διπλωματικής πολιτικής. Δύο οντότητες που συμμαχούν στην ίδια πλευρά και είναι προς το συμφέρον όλων να έχουν καλό επίπεδο διπλωματίας. Ευελπιστούμε στο μέλλον οι Σύνοδοι αυτοί να είναι λίγο πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το