Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

προβληματισμός πέμπτης ~ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ TON ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Καληνωρίσματα. Είναι πρόσφατο το κρούσμα που συζητήθηκε πολύ σε όλη την Ελλάδα αναφορικά με τον νεαρό που σκότωσε αλλοδαπό που αποπειράθηκε να ληστέψει το σπίτι του θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα της μητέρα του. Χαρακτηριστικές οι εικόνες των κατοίκων της περιοχής που συνόδευσαν τον θήτη στις αρχές απαιτώντας την αθώωση του. Στο άκουσμα της απόφασης (ελεύθερος με περιοριστικούς όρους) το κοινό ξέσπασε σε κραυγές ενθουσιασμού.

Μένει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η απόφαση. Άνοιξε ο ασκός του imageΑιόλου; Ο καθένας θα μπορεί πλέον να οπλοφορεί και να χρησιμοποιεί το όπλο πυροβολώντας στο ψαχνό έστω και με καλή δικαιολογία που βεβαίως πάντα θα είναι υποκειμενική. Να το ξανασκεφτούμε λίγο πρακτικά; Θα τραβήξεις εσύ, εγώ, την σκανδάλη με στόχο ανθρώπινο σώμα; Θα μείνεις ήσυχος αντικρίζοντας άφθονο αίμα να αναβλύζει και αυτόν τον άνθρωπο να αφήνει την τελευταία του πνοή μπροστά στα μάτια σου με δική σου υπαιτιότητα; Αν με όλη αυτή την εικόνα αισθάνεστε άνετα, τότε είστε έτοιμοι για να την ζήσετε (μάλλον).

Ένα άλλο βασικό ζήτημα προβληματισμού αποτελεί το ποιος τελικά προστατεύει τον έλληνα πολίτη. Ναι, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, λόγω της κρίσης ταυτότητας και κρίσης αξιών, όμως τελευταία φορά που ήλεγξα θυμάμαι την αστυνομία να έχει αναλάβει το σημαντικό αυτό έργο. Και τώρα; Που βρίσκεται; Γιατί δεν μας προστατεύει; Γιατί οι δράσεις της δεν επαρκούν; Γιατί δεν προστατεύουν τον κάθε πολίτη που σκέφτεται να πάρει το νόμο στα χέρια του, όπως ο νέος στο παράδειγμα παραπάνω, όπως ακροδεξιά στοιχεία που επιτίθενται αδιακρίτως.

Μήπως όμως τελικά ο νόμος είναι στα χέρια μας; Μήπως είμαστε τόσο απροστάτευτοι που πρέπει να συνασπιστούμε, να φτιάξουμε ομάδες προστασίας στις γειτονιές μας; Και αν ναι, θα έχουμε την αντίστοιχη προστασία από το νόμο; Θα μπορούμε να σκοτώνουμε εγκληματίες ή να τραυματίζουμε ύποπτους με την δικαιολογία της αυτοάμυνας; Ποια είναι τα όρια και ποιος τα θέτει; Πολλά ερωτήματα στον σημερινό προβληματισμό και πολύ φοβάμαι πως δύσκολα θα λάβω ικανοποιητικές απαντήσεις.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ :[

5 σχόλια:

  1. Θα πω τη γνώμη μου.
    Αν κάποιος απειλήσει την σωματική ακεραιότητα μέλους της οικογένειάς μου, θα με βρεί απέναντί του, με όποιο μέσον βρεθεί στα χέρια μου.
    Αν είναι οπλισμένος, θα είμαι ακόμη πιο σκληρός μαζί του. Αν απειλείται η ζωή μου η μέλους της οικογένειάς μου, θα πεθάνει, και δεν θα σκεφτώ ούτε συνέπειες, ούτε μελοδραματισμούς.
    Αυτά όμως, ισχύουν για κάθε επίδοξο εγκληματία, ασχέτως φυλής χρώματος και λοιπά. Θα με πούν τι; Ρατσιστή; Φονιά; Ποσώς με ενδιαφέρει.
    Ας μην το επιχειρούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δε θα διαφωνήσω μαζί σου, αφού προσυπογράφω το σκεπτικό σου.
      Η ένσταση μου -όπως προκύπτει από το κείμενο- έγκειται στα επίπεδα ασφάλειας της χώρας μας.
      Λόγω κρίσης ή μεταναστών ή οτιδήποτε άλλο, η εγκληματικότητα έχει ανέβει. Που είναι η αντίστοιχη προστασία της αστυνομίας ώστε να μην χρειάζεται να έχουμε γεγονότα σαν αυτό που θίγω στον προβληματισμό;

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα συν Έλληνα. τα αυτονόητα δεν θέλουν καμία εξήγηση. Το απόλυτο αυτονόητο είναι το σπίτι, η Οικεία του κάθε Έλληνα είναι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ. Ακόμα και ο νόμος (αστυνομία) που θα προσπαθήσει να εισέλθει στο οικογενειακό άσυλο πρέπει να λάβει την απάντηση, όσο σκληρή κι αν είναι.... Δεν υπάρχει πιο ΙΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ από την οικεία. Δεν ρωτάς, δεν απαντάς, σε όποιον ακόμα και να προσπαθήσει να εισέρθει στην οικεία τον ΕΞΟΝΤΩΝΕΙΣ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ.... Τι θα απαντήσεις στην 3 ετών κόρη σου ή στο 3 ετών γιό σου; Όταν τον σακατέψουν με μαχαίρια και ότι άλλο; Αν βιάσουν την σύζυγό σου; Η ΟΙΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΙΕΡΟ» ακόμα πιο ιερό και από την εκκλησία…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνώ με την βαρύτητα που δίνεις στο σπίτι.
      Εκεί που ξεκινά ο προβληματισμός μου είναι στο αν όταν χρησιμοποιείς όλα τα μέσα για να το προστατεύσεις, μπορείς να σκοτώνεις έναν άνθρωπο.
      Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου :[

      Διαγραφή
  3. Δεν υπάρχει άλλη λύση στο πρόβλημα...Μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι μπαίνει κάποιος ληστής στο σπίτι του "τον Ιερό αυτό χώρο" και τεμαχίζει το παιδί του; Βιάζει την σύζυγό του; Βιάζει την κόρη του; ΌΧΙ,μόνο τον εκτελείς, τον κάνεις φέτες και τον πετάς στα σκουπίδια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το