Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

προβληματισμός τετάρτης ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠATPΙΔΑ

Καληνωρίσματα. Θυμάμαι πέρσι να καλύπτω με προβληματισμούς και σχόλια τις συρράξεις στο Σουδάν που όπως θα ξέρετε οδήγησαν στην απόσχιση της νότιας πλευράς της χώρας από τη Βόρεια κι έτσι πλέον στον χάρτη υπάρχει το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν. Το ζήτημα δεν είναι απλά πολιτικό. Ξαφνικά η ιστορία, η πατρίδα, το έθνος ενός ολόκληρου (ή μισού) λαού άλλαξε για πάντα!

Αυτό φυσικά έχει πολλές προεκτάσεις. Και μία από αυτές εντοπίζεται στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο imageπρόσωπο του Guor Marial. Πρόκειται για έναν επαγγελματία σουδανικό μαραθωνοδρόμο ο οποίος λόγω των αναταραχών στην χώρα του, αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του βρίσκοντας καταφύγιο και τόπο για να προπονηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί αν και χωρίς πράσινη κάρτα του προσφέρθηκε η δυνατότητα να αγωνίζεται με τα χρώματα της αμερικανικής ομάδας στίβου, όμως εκείνος παραμένοντας πιστός στην πατρίδα που τόσο τον πλήγωσε, αρνήθηκε. Το αποτέλεσμα έρχεται τώρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο όπου ο Marial καλείται να τρέξει μεν, χωρίς όμως το Νότιο Σουδάν να αποτελεί επίσημο κράτος και πολύ περισσότερο μέλος της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο αθλητής είναι άστεγος από… χώρα και οι αρχές του Σουδάν τον προσκάλεσαν να τρέξει με τη στολή του Σουδάν, πρόσκληση που ευγενικά ο αθλητής αρνήθηκε. Όπως δήλωσε: “Μπορώ να συγχωρέσω εκείνους που σκότωσαν 28 μέλη της οικογένειας μου, όχι όμως και να τους τιμήσω”.

Ο Marial λοιπόν ήταν ένας ικανός αθλητής χωρίς πατρίδα σε ότι αφορά τουλάχιστον τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ευτυχώς η Επιτροπή του έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί ως… ανεξάρτητος αθλητής, φορώντας στολή με το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων και αν κερδίσει, ο ύμνος που θα ακουστεί θα είναι αυτός των Ολυμπιακών Αγώνων! Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν ακούγεται άδικο, αν σκεφτεί κανείς πως η χώρα του δεν είναι ακόμα Ολυμπιακό μέλος.

Το θέμα είναι πολύ ιδιαίτερο και με προβλημάτισε. Μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες. Την γιορτή των εθνών και της ειρήνης (λέμε τώρα). Μια γιορτή στην οποία παραλίγο κάποιος να μη συμμετέχει εξαιτίας ενός πολέμου! Ένας αθλητής που δεν έχει πατρίδα, δεν θα δει το σήμα της χώρας του στις συμμετέχουσες χώρες, ένας πρεσβευτής ενός μικρού λαού που ακόμα δεν υπάρχει στους χάρτες.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το