Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

προβληματισμός τετάρτης ~ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΩ THN τΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Καληνωρίσματα. Θα μπορούσε να ήταν το επόμενο Ερώτημα του Μήνα όμως ειλικρινά δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την αντικειμενική φιλοσοφία της συγκεκριμένης ενότητας του yannidakis, οπότε αποφασίζω να θέσω το ζήτημα σε έναν καθημερινό μου προβληματισμό.

Αναφέρομαι σήμερα στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2020. Πριν αγνοήσετε το θέμα που αφορά ένα γεγονός που απέχει οχτώ χρόνια από το σήμερα, μια χρονιά που κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η παγκόσμια οικονομία, η κοινωνία, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, καλό θα είναι να συμμεριστείτε την αφορμή για το σημερινό κείμενο. Οι υποψήφιες πόλεις για το 2020 είναι η Κωνσταντινούπολη, το Τόκιο και η Μαδρίτη. Η πρώτη, δεν έχει διοργανώσει ξανά Ολυμπιακούς Αγώνες και θα περίμενε κανείς να έχει την εύνοια της επιτροπής για αυτόν τον λόγο όταν οι δύο άλλες πόλεις έχουν ήδη διοργανώσει τρεις και δύο φορές αντίστοιχα τον θεσμό. Όμως ο πρόεδρος της τουρκίας, Ερντογάν έθιξε ένα άλλο κριτήριο για να λάβουν υπόψη τους οι κριτές (και η κοινή γνώμη;) την θρησκεία! Όπως δήλωσε, καμία μουσουλμανική χώρα δεν έχει αναλάβει ως τώρα την διοργάνωση Ολυμπιάδας.

Για να δούμε πόσο δίκιο έχει ο κύριος Ερντογάν… Όταν οι αρχαίοι έλληνες έφτιαξαν τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, οι έλληνες δεν πίστευαν στον Χριστιανισμό αλλά στο δωδεκάθεο. Εξάλλου, Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν διοργανώσει πέντε φορές ασιατικές χώρες που ως γνωστόν δεν έχουν επίσημη θρησκεία τον χριστιανισμό. Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως δεν υπάρχει κάποιο μένος προς τον λαό που πιστεύει στον Αλλάχ!

Αλλά ας δούμε κι άλλα κριτήρια. εικοσιοκτώ φορές έχουν διοργανώσει Ολυμπιάδα χώρες της Ευρώπης και δώδεκα χώρες της Αμερικής (βάλτε και το Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, μας κάνουν δεκατρείς). Όπως είπαμε, πέντε φορές είχαμε Ολυμπιακούς στην Ασία και δύο στην Ωκεανία. Αν η τουρκία επιλεχθεί για το 2020 θα είναι η έκτη φορά που θα γίνει στην Ασία, όταν στην Αφρική δεν έχουν γίνει ποτέ. Σαν άδικο δεν ακούγεται;

Για να μην κοροϊδευόμαστε όμως, αρκεί να παραδεχτούμε πως αυτό που ανησυχεί την Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι η ασφάλεια των αγώνων και η εύκολη πρόσβαση στην imageπεριοχή. Το θέμα της ασφάλειας σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις τείνει να γίνει ένα μείζον θέμα ιδιαίτερα μετά τις τάσεις μαζικών επιθέσεων σε δημόσιους χώρους. Στο Λονδίνο φέτος, αλλά και οπουδήποτε αλλού έχουμε αγώνες, το ζήτημα της ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας και ίσως γι’ αυτό η μικρή Ελλάδα (η μικρότερη χώρα που έχει διοργανώσει ποτέ Ολυμπιάδα) πήρε εύκολα το χρίσμα το 2004. Στην τουρκία τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά αφού η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Συρία, δέχεται συνεχώς επιθέσεις από κούρδους, έχει διπλωματικά επεισόδια ρουτίνας με το Ισραήλ και την Κύπρο και πάνω απ’ όλα μιλάμε για μία χώρα με εύκολη πρόσβαση από τους τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής που βρίσκουν εύκολο στόχο σε μία “διοργάνωση της μισητής Δύσης”. Θες αλήθεια να ταξιδέψεις στην Πόλη για αυτούς τους αγώνες;

Τέλος, είναι και το οικονομικό. Η τουρκία διανύει εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης και ζει άνθιση στον αθλητισμό αφού η οικονομική κρίση βοήθησε την γειτονική χώρα να πραγματοποιήσει σοβαρές επενδυτικές δραστηριότητες και σε ζητήματα οικονομίας μαζί με το Τόκιο, έχουν δικαίως το πάνω χέρι. Άλλωστε εκτιμώ πως στην Μαδρίτη ήδη θα εύχονται να μην επιλεγούν, αλλά για λόγους γοήτρου δεν μπορούν να αποσύρουν την πρόταση.

Ποιο είναι λοιπόν το αγκάθι; Η τουρκία είναι υποψήφια και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αυτό απαγορεύεται και η τουρκία θα πρέπει να παραιτηθεί της μίας υποψηφιότητας, καθώς διαφορετικά κινδυνεύει να μην κερδίσει καμία!

Αν θέλετε την πρόβλεψη μου, η τουρκία θα λάβει το χρίσμα και θα κάνει τους αγώνες. Θα σταματήσει να γκρινιάζει και θα ετοιμάσει με επιτυχία τις εγκαταστάσεις. Ίσως να είναι ευκαιρία να διδαχθούν οι γείτονες και λίγη ιστορία, όπως το από που βγαίνει η Ολυμπιακή Φλόγα, που συμπτωματικά δείχνουν να μην γνωρίζουν ή να είναι λίγο μπερδεμένοι… Τώρα, τι θα γίνει κατά τη διάρκεια των αγώνων, ε, δεν είμαι και μελλοντολόγος! Καλή επιτυχία…

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ  ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το