Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

CASE STUDY ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ η δημιουργικότητα είναι ακόμα ζωντανή στην ελλάδα

Καληνωρίσματα. Είναι αλήθεια πως οι ελληνικές επιχειρηματικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, λίγο προβάλλονται στη χώρα μας. Κακό marketing; Δεν ξέρω. Αυτό δε σημαίνει πως οι ελληνικές εταιρείες του είδους δεν είναι διάσημες στο εξωτερικό.

Σαν βασικό παράδειγμα αναφέρω την ύπαρξη εταιρειών διαφήμισης που έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία για κάποια διαφήμιση τους σαν αυτές που θαυμάζουμε καθημερινά στην ελληνική τηλεόραση. Υπάρχουν φορές που το προϊόν καθεαυτό δεν αρκεί για να απογειώσει τις πωλήσεις. Συχνά χρειάζεται ο κατάλληλος τρόπος προώθησής του και είναι αλήθεια πως οι διαφημίσεις μπορούν να δώσουν ακριβώς εκείνο που χρειάζεται καθιερώνοντας το προϊόν στην (καταναλωτική) συνείδηση του πελάτη.

Δεν είναι όμως μόνο η διαφήμιση στο κομμάτι της προώθησης. Σπουδαίο ρόλο παίζει και η σχεδίαση ενός προϊόντος καθώς η πρώτη εικόνα μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις ή αντίθετα να απωθήσει έναν υποψήφιο πελάτη. Ειδικά φέτος στα European Design Awards που έλαβαν χώρα με τη συμμετοχή 523 γραφείων που προέρχονται από 34 ολόκληρες χώρες, η επιχειρηματική Ελλάδα κατάφερε να συμμετέχει με 20 διακρίσεις και 5 χρυσά μετάλλια! Ας τα δούμε:

image
Το λογότυπο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερης κομψότητας λογότυπο με λιτές γραμμές που θυμίζουν το πεντάγραμμο ή μια άρπα, ενώ συνδυάζουν αρμονικά χρώματα που θυμίζουν πολυπολιτισμικότητα. Ένα δίκαιο χρυσό μετάλλιο στην G!

image
Η συσκευασία του Eleia Olive Oil, αποτελεί ένα θαυμάσιο κομμάτι της σύγχρονης αντίληψης του εμπορίου παραδοσιακών προϊόντων που αφθονούν στην χώρα μας. Ένα υπέροχο μπουκάλι, ένα λογότυπο που με στιβαρή γραμματοσειρά και τόνο από φύλλο ελιάς, δίνουν το στίγμα του ποιοτικού και συνάμα παραδοσιακού που έφτιαξε η Bob Studio.

image
Στην κατηγορία της Brüken ήταν απαραίτητο να τονιστεί η έννοια της συσκευασίας. Τετράγωνα και ρόμβοι που τέμνονται δίνουν την αίσθηση της συνδεσμικότητας που αποτελεί ακριβώς το ευρύτερο νόημα της συσκευασίας. Με υπέροχα χρώματα που είναι αφενός έντονα και αφετέρου αισθητικά ωραία στο μάτι, ένα ακόμα βραβείο προστέθηκε στην mouse graphics.

image
Το animation του Tonight απέσπασε το επόμενο χρυσό βραβείο για ελληνική εταιρεία. Ένα υπέροχο κινούμενο σχέδιο που μας δείχνει δύο ερωτευμένους νέους σχεδιασμένους απλοϊκά από την nomint.

image
Τέλος το Balkan Tales που βασίζεται στην αντίθεση των χρωμάτων με ένα κλασικό σχήμα που δηλώνει ένταση και σιγουριά ενώ την ίδια ώρα μπορούμε να δούμε τρία σχήματα να ενώνονται σε ένα στο λογότυπο που δημιούργησε η dolphins.

Η ελληνική καινοτομία, επιχειρηματικότητα και προπάντων δημιουργικότητα είναι κάτι παραπάνω από ζωντανή ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Οι άνθρωποι αυτοί –νέοι στην πλειοψηφία τους- δείχνουν τον δρόμο για την ανάδυση της χώρας :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΣΥΓΧΑΙΡΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το