Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΗ EIΔΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ μη αναστρέψιμο φινάλε στον πλανήτη

η είδηση του μήνα παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην ιστορία

από in Σε νέο ιστορικό χαμηλό πλησιάζει η έκταση των πάγων στην Αρκτική

Αυτόν τον μήνα η έκταση του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό έπεσε στα μικρότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ. Όλα δείχνουν ότι στο προσεχές μέλλον η Αρκτική θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα στα τέλη κάθε καλοκαιριού, μια εξέλιξη που αναμένεται να επιταχύνει δραματικά την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, η έκταση του επιπλέοντος πάγου στην Αρκτική μειώνεται από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα κατά περίπου 100.000 χιλιόμετρα την ημέρα -μια έκταση λίγο μικρότερη από της Ελλάδας.

Το κέντρο ότι στις αρχές του Σεπτέμβρη, οπότε σταμάτησε το λιώσιμο των πάγων λόγω του καλοκαιριού, η έκταση των πάγων έπεσε κάτω από το ιστορικό ρεκόρ του 2007. Η επιφάνεια του πάγου στις 13 Αυγούστου ήταν εξάλλου σχεδόν 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερη σε σχέση με την ίδια ημερομηνία το 2007.

Το νέο ιστορικό χαμηλό είναι πιθανό να αναγκάσει τους κλιματολόγους να αναθεωρήσουν ξανά προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική. Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία εκδόθηκε το 2007, προέβλεπε ότι ο πάγος θα αρχίσει να εξαφανίζεται εντελώς από την Αρκτική τα καλοκαίρια από το 2100 και μετά. Έκτοτε, όμως, έχει αρχίσει να γίνεται σαφές ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα, πιθανώς τη δεκαετία 2030-2040. 

Με τη σειρά της, απώλεια του θαλάσσιου πάγου τους καλοκαιρινούς μήνες πιστεύεται ότι θα οδηγήσει το κλίμα σε ένα νέο φαύλο κύκλο: Ο κατάλευκος πάγος ανακλά το 80% της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας και περιορίζει έτσι τη θέρμανση του πλανήτη. Καθώς όμως ο πάγος λιώνει αποκαλύπτει τη σκούρα επιφάνεια του νερού, το οποίο ανακλά μόλις το 10% της ηλιακής ακτινοβολίας και επιδεινώνει έτσι την υπερθέρμανση της Αρκτικής και κατ΄επέκταση όλης της Γης.

Αντιλαμβάνεστε πως δεν πρόκειται για κάποιο θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον ή για κάτι μακρινό, αφού οι προβλέψεις μιλούν πλέον για τα επόμενα είκοσι χρόνια και μάλιστα για κάτι που θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη και όχι απλά την μακρινή και απρόσιτη Ανταρκτική.

Ξέρετε εδώ στην Δύση, έχουμε την τάση να εστιάζουμε σε θέματα όταν αυτά αφορούν εμάς ή για να το θέσω καλύτερο, αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με θέματα μέχρι αυτά να επηρεάσουν την καθημερινότητα μας. Ευτυχώς η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και χρόνια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί να κάνει κάτι πέρα από το να παρατηρεί το τραγικό αυτό φαινόμενο να λαμβάνει χώρα αργά και βασανιστικά για το περιβάλλον του ανθρώπου. Είναι κρίμα να δαπανούμε τεράστια χρηματικά ποσά στην έρευνα για την τεχνολογία, την διαστημική, την ανάπτυξη κοσμοθεωριών και μάλιστα εν μέσω κρίσης με εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας κι όμως την ίδια ώρα να είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης που συμβαίνει με εκνευριστική σταθερότητα χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει ως τώρα τις συνέπειες της.

Μπορεί να μην μας ενδιαφέρει η θερμοκρασία στην Ανταρκτική, όταν όμως οι έρευνες λένε πως η Βενετία σε μερικά χρόνια θα είναι μία ανάμνηση αφού θα βυθιστεί λόγω της αύξησης της στάθμης των θαλασσών, όταν κάθε χρόνο οι επιστήμονες παρατηρούν πως οι παραλίες στην Κρήτη μειώνονται όλο και περισσότερα εκατοστά με το νερό να καλύπτει περισσότερη γη ακριβώς για τον ίδιο λόγο, τότε το ενδιαφέρον (μας) αλλάζει. Σύντομα θα βλέπουμε αλλαγές στη θερμοκρασία (όχι πως τώρα δεν βλέπουμε) και μάλιστα εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο έντονα με τους καύσωνες σε μερικά χρόνια να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και όχι μια είδηση στην πρόγνωση καιρού για να πάρουμε επιπρόσθετες προφυλάξεις.

Μπορεί ακόμα οι συνέπειες να είναι ανεκτές και μάλιστα θα έλεγα "προειδοποιητικές" όμως το γεγονός πως οι μετρήσεις αυτού του καλοκαιριού αναγκάζουν τους επιστήμονες να αλλάξουν τις προβλέψεις τους στις επίσημες εκθέσεις τους, νομίζω πως δικαιωματικά αυτή η είδηση "κερδίζει" την θέση της Ιστορικής Είδησης του Σεπτεμβρίου :[ 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το