Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜOΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ όταν οι πολιτικοί αποκαλύπτουν την ευαίσθητη οικογενειακή τους όψη

Καληνωρίσματα. Εδώ ξεμπερδέψαμε (μέχρι νεοτέρας) με τις εκλογές, όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει φωτιά οι προετοιμασίες για την μεγάλη μονομαχία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων τους οποίους εκπροσωπούν οι Ομπάμα που είναι ο σημερινός πρόεδρος και ο Ρόμνεϊ. Στο yannidakis θα ασχοληθούμε προσεχώς με τις εκλογές στην μεγάλη αυτή χώρα, όμως σήμερα ας δούμε κάτι διαφορετικό…

…Τις γυναίκες τους! Στην Ελλάδα οι σύζυγοι των πολιτικών αρχηγών πριν ή μετά τις εκλογές δεν διαδραματίζουν κανέναν ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι “γλάστρες” που αραιά και που συνοδεύουν τους συζύγους τους σε κάποιο ταξίδι που επιβάλλεται να συνοδεύονται ή καμιά κοινωνική εκδήλωση. Αν έχουν κάποιο πολιτικό όφελος από αυτές; Όχι! Μας δίνουν απλά την πεποίθηση πως κάθονται και καθαρίζουν το σπίτι μέχρι ο κουρασμένος σύζυγος επιστρέψει από τη Βουλή ή αν θέλετε λιώνουν στα κέντρα αισθητικής εκμεταλλευόμενες τον παχυλό μισθό του αντρούλη τους!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως το σενάριο είναι διαφορετικό. Οι σύζυγοι των εκεί πολιτικών είχαν πάντοτε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής. Ο Kennedy λέγεται ότι ερωτοτροπούσε με την Marilyn Monroe, όμως η γυναίκα που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία στην πολιτική είναι η Hillary Clinton. Διαφωνείτε; Υπήρξε πάντοτε δραστήριο μέλος σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, “κατάπιε” το ιστορικό κέρατο στο οβάλ γραφείο και τελικά, αφού ο άντρας της μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, εκείνη έλαμψε πολιτικά αφού υπηρέτησε από πολλές θέσεις το αμερικανικό Δημόσιο έως σήμερα να αποτελεί Υπουργός της κυβέρνηση Obama.

Στην Αμερική, οι υποψήφιες “πρώτες κυρίες” συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια των συζύγων τους (αυτές δεν καθαρίζουν το σπίτι). Δίνουν το παρόν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ιδρύματα, κοινές παρουσίες που χαιρετάνε τον κόσμο, φέρνουν τα παιδιά τους μαζί για να δείξουν πως αποτελούν μία μέση αμερικανική οικογένεια και διοργανώνουν και δικές τους ομιλίες. Σε μία από αυτές, η imageMichelle Obama σύζυγος του σημερινού προέδρου έγραψε ιστορία, όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές αλλά και οποιοσδήποτε μπορεί να έχει υπομονή για να ακούσει μία ομιλία. Στην ομιλία της λοιπόν (διάρκειας 25:59 για όσους έχετε υπομονή) προσπάθησε να πει αυτά που ο άντρας της θα ήθελε, αλλά η θέση του δεν του επιτρέπει. Αυτά που ένας μέσος πολίτης θέλει να ακούσει για να νοιώσει πιο κοντά στον πρώτο πολίτη ή για να πέσει εκείνος στην θέση του μέσου πολίτη. Μίλησε για το πως προήρθαν από φτωχές οικογένειες που όμως τους έδωσαν κίνητρο και στόχους, για το πως κατάφεραν να ζήσουν το “αμερικάνικο όνειρο” με πολύ προσπάθεια και καταπόνηση. Ουσιαστικά προσπάθησε να ταυτίσει την δική της οικογένεια με αυτές των ακροατών της. Και τα κατάφερε!

Η εξίσωση πολίτη-πολιτικού είναι κλασική τακτική προσέγγισης ψηφοφόρων, όμως στις μέρες μας που οι πολιτικοί περνούν από την απόλυτη αμφισβήτηση, που γενικά ο κόσμος αποστρέφεται την πολιτική και θεωρεί τους πολιτικούς εχθρούς και υπαίτιους της ύφεσης, είναι πολύ δύσκολο να την επιτεύξεις. Η κυρία Obama όμως τα κατάφερε, μίλησε στις ψυχές των αμερικανών και λέγεται πως αν ο Obama επανεκλεγεί εκείνη θα έχει μεγάλο μερίδιο στη νίκη του!

Ίσως αυτό να είναι είναι ωραίο κόλπο να ξεγελάς(;) τον κόσμο. Βάλε τη γυναίκα σου να δώσει μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία και ορίστε, έχεις μερικούς πόντους παραπάνω στις δημοσκοπήσεις. Ίσως όμως και να μην είναι έτσι. Ίσως η εμπλοκή της προσωπικής ζωής σου να δώσει κίνητρα, ασυναίσθητες δεσμεύσεις προς τον λαό και στο τέλος μία πιο ειλικρινή σχέση μεταξύ εσένα του πολιτικού και εμένα του πολίτη. Σκέψου το.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ :[

4 σχόλια:

  1. Η πολιτική στην Αμερική κινείται με ψυχρή λογική και οι γυναίκες των πολιτικών είναι και αυτές πιόνια στο παιχνίδι της εξουσίας.
    Εφόσον ο κάθε πολιτικός πρέπει να θεωρείται ΝΤΕΦΑΚΤΟ φερέφωνο σκοτεινών κύκλων, οι γυναίκες δεν μπορούν να παίζουν κάποιον άλλον ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα είχε ενδιαφέρον όμως να προσεγγίσουμε το θέμα από την πρακτική του πλευρά. Τι μπορεί να κερδίσει ο πολιτικός από αυτή την επιλογή και τι ο πολίτης;
      Γιατί στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει;
      Προφανώς οι δράσεις τους είναι μέρος του συνολικού παιχνιδιού :[

      Διαγραφή
  2. Δεν θα διαφωνήσω μ΄αυτά που λες αλλά πρέπει επίσεις να επισημάνουμε και τις αρνητικές συνέπειες της ανάμυξης των συζήγων στα πολιτικά. Για παράδειγμα, η Νάνσι Ρίγκαν ήταν αντιπαθητική σε αντίθεση με τον άντρα της και στα τέλη της δεύτερης τετραετίας του λεγόταν πως αυτή κρατούσε το κυβερνητικό τιμόνι. Επίσης αντιπαθείς ήταν και η γυναίκα του τέος προέδρου Μπους. Η Μισέλ Ομπάμα δεν είναι ακριβώς η πιο αγαπημένη του κόσμου καθώς πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως ψυχρή ή ακόμα και ψυλομύτα. Ένα είναι σίγουρο, πως οι γυναίκες των πολιτικών παίζουν σίγουρα μεγάλο ρόλο για το πως εμφανίζεται κοινωνικά τόσο ο πρόεδρος όσο και η "πρώτη" οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλωσορίζω το σχόλιο σου καθώς δεν ήμουν γνώστης της επιρροής που είχε η σύζυγος του Ρίγκαν.
      Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες και τα παιδιά των πολιτικών μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καριέρα των πολιτικών :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το