Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΣYΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ αρχίζει το σχολείο τελειώνει το βιβλιοπωλείο

Καληνωρίσματα. Η σχολική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες μαθητές θα ξεχυθούν στα σχολεία με νέα όνειρα, νέες προσδοκίες, νέους στόχους, νέα βιβλία και… νέα σχολικά είδη; Για το θέμα του εξοπλισμού των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά, μίλησα με τον Γιάννη, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου στο Ηράκλειο.

Τι δεδομένα είχαμε παραδοσιακά με βάση τις αγορές των μαθητών και πως αυτά έχουν μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια;
Είναι ενδιαφέρον πως ακόμα και τα παιδιά που παραδοσιακά imageδεν λάτρευαν το σχολείο, δεν έβλεπαν την ώρα να έρθουν στα βιβλιοπωλεία για να εξοπλιστούν για τη νέα χρονιά. Τετράδια, στυλό, μολύβια, ντοσιέ και ανάλογα με την τάξη και τις απαιτήσεις είτε μπογιές για τα καλλιτεχνικά είτε σχολικά βοηθήματα για μαθήματα του γυμνασίου και λυκείου. Τα τελευταία δύο χρόνια όπου κάθε χρόνος είναι και χειρότερα, τα παιδιά αγοράζουν υπό την εποπτεία των γονιών τους. Τους θέτουν όρια και επιβλέπουν με αυστηρότητα της αγορές τους. Ένα στυλό είναι αρκετό, τα τετράδια αγοράζονται με προσοχή ενώ συχνά ακούω μαθητές να λένε πως έχουν περίσσιες σελίδες από πέρσι! Ο τζίρος φυσικά έχει μειωθεί κατακόρυφα.

Πρέπει να υπάρχει όμως ένα σταθερό ποσό που πρέπει να ξοδευτεί κάθε χρόνο έστω για τα τελείως απαραίτητα.
Αυτό το ποσό όπως σας είπα, ποικίλλει ανάλογα με το ποια τάξη φοιτά ο μαθητής. Θεωρητικά τα παιδιά που έχουν καλλιτεχνικά στο σχολείο χρειάζονται περισσότερα πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Το μέσο ποσό πάντως δεν είναι αρκετό για εμάς, αφού ο τζίρος έχει πέσει κατά πολύ.

Οι υπολογιστές και η τεχνολογία έχουν εκτοπίσει την φυσική ύλη. Ποιο το μέλλον του βιβλιοπωλείου;
Σίγουρα δεν μπορούμε να πουλάμε μόνο χαρτί για εκτυπωτές ή μόνο προϊόντα για μαθητές, όμως εγώ πιστεύω πως ο άνθρωπος συνεχίζει να έχει ανάγκη να διαβάσει ένα βιβλίο ή να γράψει με το μολύβι και το στυλό. Έχει ανάγκη να αγοράσει ένα ημερολόγιο που θα κρεμάσει στον τοίχο. Είμαι αισιόδοξος για τον κλάδο, απλά είμαι απαισιόδοξος για την κρίση που μας έχει υστερήσει την ευκαιρία να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

Ευχαριστώ πολύ, καλή σχολική χρονιά και καλές πωλήσεις! :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το