Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ πως η ελλάδα βγαίνει νικήτρια απ’ την κρίση σε 4 χρόνια

Καληνωρίσματα. Από την ημέρα που βαρυσήμαντες χώρες για τα διεθνή πράγματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, χώθηκαν στο χαντάκι της κρίσης, η Ευρώπη έχει αρχίσει να ασχολείται με περισσότερη θέρμη για την επίλυσή της. Τα πρώτα βήματα επιστροφής στην ανάπτυξη αρχίζουν να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα, ακόμα κι αν γνωρίζουμε πως εδώ στην Ελλάδα απέχουν ακόμα μιας και κανείς δεν ρισκάρει για την “μικρή Ελλάδα”.

Η κρίση όμως θα τελειώσει και το ξέρουμε όλοι. Περισσότερο απ’ όλους το ξέρουν εκεί στο εξωτερικό και η Le Monde σε πολύ πρόσφατο άρθρο της, φρόντισε να το imageπαραδεχθεί φωτίζοντας κάποια σημεία που θα έκαναν τους αναγνώστες της εφημερίδας να δουν κάπως αλλιώς την φτωχή Ελλάδα. Το άρθρο είναι αφιέρωμα στις πρώτες (αργές και δειλές) κινήσεις της κυβέρνησης να εξερευνήσει το υπέδαφος της προς μελλοντική εκμετάλλευση. Μετά την αναφορά στο Ιόνιο (που εκτιμάται για πενήντα έως εκατό εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου) και την θαλάσσια περιοχή γύρω απ’ την Κρήτη, το άρθρο στρέφεται στην παραγωγή χρυσού στην χώρα μας η οποία αναφέρει πως σύμφωνα με μελέτες το 2016 η χώρα μπορεί να γίνει η πρώτη σε παραγωγή χρυσού σε όλη την Ευρώπη αφού θα ξεπεράσει την Φιλανδία. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παράγει σχεδόν πεντακόσιους τόνους χρυσού ενώ σε τέσσερα χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους δεκατρείς χιλιάδες τόνους!

Δεν πρόκειται για κάποιο αφιέρωμα ενός ονειροπόλου ιστολογίου ή ιστοσελίδας, αλλά για μια έγκυρη αναφορά μίας διάσημης γαλλικής εφημερίδας. Έτσι αν σκεφτούμε τα εισοδήματα της χώρας μας σε περίπου μία τετραετία από το πετρέλαιο και τον χρυσό (χωρίς να υπολογίζουμε το φυσικό αέριο για το οποίο υπάρχει μια στασιμότητα), τις θέσεις εργασίας στους τομείς αυτούς και τις επιχειρηματικές προοπτικές που θα ανοιχτούν στην ελληνική αγορά από τα παραπάνω, τότε… μισό λεπτό: το σκηνικό αλλάζει. Η πονεμένη Ελλάδα γίνεται μία αναδυόμενη οικονομία και αν αναλογιστούμε και τα επιπλέον μέτρα των αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων νησιών, τότε ξαφνικά ο ρυθμός ανάπτυξης εκτοξεύεται στα ύψη, η ανεργία μειώνεται αισθητά και η παραγωγικότητα επιστρέφει στη χώρα.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, έχει ενδιαφέρον να δούμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Αυστηρές, αντικοινωνικές, άδικες. Γιατί; Μήπως η προβλεπόμενη και μη αναστρέψιμη ανοδική πορεία της Ελλάδος έχει θορυβήσει τα… ανώτερα κλιμάκια και μήπως η όσο το δυνατό περισσότερη υποβάθμιση της τώρα που προλαβαίνουν, θα μετριάσει μερικώς το επίπεδο της χώρας στο άμεσο μέλλον; Ποιος διαφωνεί πως η κρίση και  η επίλυση της είναι ένα τεράστιο σχέδιο σαν τον πόλεμο που έχει νικητές, ηττημένους και παράπλευρες απώλειες;

Η Ελλάδα όμως είναι πολύ κοντά στην ανάκαμψη. Στην πλήρη ανάκαμψη. Το μέλλον διαφαίνεται θετικό και η ελπίδα πρέπει να επιστρέψει στους πολίτες που είναι ακόμα εδώ και παλεύουν. Άλλωστε με τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει καμία διέξοδος. Ας βασιστούμε λοιπόν στον πλούτο που ανέκαθεν προσέφερε η ίδια η Ελλάδα στους πολίτες της. Χθες και αύριο :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ

2 σχόλια:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το