Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

BLOG ACTION DAY 2012 ~ η δύναμη του εμείς

Καληνωρίσματα. Το yannidakis από το 2007 συμμετέχει στην Blog Action Day οπότε και αυτή η πρωτοβουλία συστάθηκε και φέτος το θέμα αφορά την δύναμη του συνόλου.

Είναι εύκολο να μιλήσουμε για το σύνολο, να μιλήσουμε για ομάδες ανθρώπων που μαζί προσπάθησαν για κάτι. Από την μακρινή εποχή που οι άνθρωποι κυνηγούσαν μαζί για να φάνε, μέχρι όταν πολεμούσαν μαζί για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, είτε όταν συνεργάστηκαν για να χτίσουν σπίτια, πόλεις, κοινωνίες. Όλα ήταν πάντοτε θέμα της ομαδικής εργασίας των ανθρώπων και σήμερα, η δύναμη του συνασπισμού φαντάζει πιο σημαντική από ποτέ, αφού στην εξέλιξη της σημερινής κοινωνίας οι λίγοι δείχνουν να έχουν επικρατήσει των πολλών που με την πάροδο του χρόνου υποβαθμίζεται η ζωή τους.

Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, όμως σήμερα δεν μετράει τόσο το πλήθος όσο τα όπλα του καθένα, όπως για παράδειγμα το χρήμα, η δημοσιότητα, η ισχύς έναντι άλλων. Αυτοί οι λίγοι κατάφεραν να καταργήσουν την ισότητα καταπατώντας την διαφάνεια, στηριζόμενοι στην διαφθορά και υποβαθμίζοντας την ελευθερία των ανθρώπων. Σήμερα, ολόκληρα έθνη είναι υποδουλωμένα στα χρέη εξαιτίας μιας πολιτικής που χάραξαν οι λίγοι, ολόκληρος λαός είναι αναγκασμένος να θυσιάζει τα όνειρα και τις προοπτικές του για να διορθώσει τα λάθη αυτών των λίγων ή για να τους διατηρήσει κατά έναν εντελώς ειρωνικό τρόπο, στην υψηλή θέση που ήδη κατέχουν.

Όμως δεν πρέπει να χάσουμε τη δύναμη μας. Δεν πρέπει να πιστέψουμε πως ηττηθήκαμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι δυνατότητές μας είναι μεγάλες και μπορούν να εκφραστούν με πολλούς τρόπους. Μπορούν να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα και όχι μια μαζική κινητοποίηση που στέλνει κενά πολιτικά μηνύματα μέσα από διαδηλώσεις και απεργίες που πέρα από εφήμερη πίεση, το μόνο που προσφέρουν είναι βήμα στους αναρχικούς και το χάσιμο στο μεροκάματα.

Ο λαός –εμείς- μπορούμε να δείξουμε μεγαλύτερη δύναμη όταν ο ένας προσφέρει στον άλλο. Μπορούμε να μαζευτούμε για έναν κοινό σκοπό. Να προσφέρουμε γνώση, λίγο απ’ το υστέρημά μας, τεχνογνωσία, χρόνο και να βοηθήσουμε τους πολλούς αδύναμους σαν εμάς. Η δύναμη του λαού στον λαό. Χωρίς μεσάζοντες, χωρίς τη συμμετοχή των ολίγων. Τρόφιμα, πρόσβαση στο διαδίκτυο, λίγο νερό, ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο, μερικές ώρες εθελοντικής διδασκαλίας; Όλοι εμείς οι άνεργοι, οι αδικημένοι λίγοι, μπορούμε να προσφέρουμε μεταξύ μας και να φτιάξουμε μια κοινωνία μέσα στην κοινωνία, ένα μικρόκοσμο που το χρήμα θα είναι άχρηστο. Όχι αύριο, σήμερα!

Αναλαμβάνω εγώ, σήμερα, τώρα: Να συντονίσω αυτήν την ιδέα με αφορμή την ημέρα που οι bloggers μιλούν για τον λαό, για τους πολλούς, την δύναμη και την αποτελεσματικότητα τους. Προτείνετε ιδέες να το κάνουμε πράξη, να δούμε τα εφόδια μας να γίνονται χρήσιμο όφελος για εμάς και εμείς να επωφεληθούμε από των άλλων. Να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του εμείς :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΙΔΕΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ
#powerofwe  #BAD12

13 σχόλια:

  1. Δεν κατάλαβα ακριβώς πως το εννοείς...
    Μπορώ να σε παραπέμψω σε κάτι παρόμοιο, στο οποίο συμμετέχω, και αν θέλεις να γίνει κάποιου είδους "συνεργασία".
    http://www.e-charity.gr/index.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ίσως να μην το διάβασα καλά, αλλά το είδα σαν ένα περιοδικό. Είναι κάτι παραπάνω;

      Εγώ μιλάω για την Ελένη που μπορεί να δίνει δωρεάν ένα κιλό φρούτα κάθε βδομάδα, τον Γιάννη που μπορεί να δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο 10 ώρες την εβδομάδα, τον Βασίλη που μπορεί να βάφει ένα δωμάτιο μια φορά τον μήνα και την Μαρία που μπορεί να κάνει 2 ώρες την εβδομάδα μαθήματα γαλλικών. Τόσο απλά :[

      Διαγραφή
    2. Ναι, είναι περιοδικό, αλλά έχει και δράσεις βοήθειας πχ. δωρεάν ιατρική περίθαλψη ή εξετάσεις, δωρεάν φροντηστήρια σε μαθητές, βοήθεια σε ρούχα ή τρόφιμα σε άπορους κλπ.
      Ρίξε μια ματιά στην σελίδα "μέριμνα" (αρογοί/στηρίζουμε)

      Διαγραφή
    3. πολύ φοβάμαι πως η ενότητα ΜΕΡΙΜΝΑ είναι ανενεργή. Δοκίμασε κι εσύ να μου πεις :[

      Διαγραφή
    4. Οχι, ανοίγει κανονικά...

      Διαγραφή
  2. Πέρνα από την σελίδα μου για να διαβάσεις το "τραίνο" ως συνήθως σχόλιό μου.
    Πρέπει να δω τί χωρητικότητα έχει ο σχολιασμός ώστε να απαντάω απεςυθείας εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η απάντηση του Μιχάλη χωράει στο yannidakis και είναι η εξής:

      "Ο φίλος Τζανιδάκης στο yannidakis.net έκανε μία καταχώρηση προτείνοντας κάποια δράση για να λυθεί το σημερινό φρικτό (για όλο και πιο πολλούς) σημερινό οικονομικό πρόβλημα.
      Και ζητάει κάποιο σχόλιο, μια ιδέα, κάτι τις, ότι νάναι.
      Θα προσθέσω λοιπόν το σύνηθες τραίνο-σχόλιό μου στην αναρώτησή του.
      Για μένα η ιδέα του είναι μεν καλή αλλά πρακτικά ανεφάρμοστη. Ο λόγος έγκειται στην ψυχολογική «κατασκευή» των ανθρώπων. Να δώσω ένα απλοϊκό παράδειγμα:
      1) Ένας που του αρέσει το ποδόσφαιρο θα βρει ανθρώπους που τους αρέσει το ποδόσφαιρο για να συζητήσει μαζί τους.
      2) Ένας που του αρέσει το κυνήγι αλλά δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το ποδόσφαιρο δεν θα πλησιάσει σε έναν χώρο ποδοσφαιρόφιλων.
      3) Σε ένα χώρο ποδοσφαιρόφιλων μπορεί να δημιουργηθεί μία ομάδα που της αρέσει και το κυνήγι και μία άλλη ομάδα που της αρέσει το ψάρεμα. Οι δύο ομάδες σιγά-σιγά δημιουργούν ξεχωριστά «κόμματα» και θα κάνουν παρέα μεταξύ τους. Θα συζητάνε για τις εμπειρίες και τα προβλήματα του χόμπι τους.
      Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην κοινωνία μας. Φανταστείτε:
      Υπάρχουν δεξιοί, αριστεροί, αναρχικοί, κεντρώοι, φασίστες, κομμουνιστές, θρησκευόμενοι, άθεοι, παναθηναϊκοί, ολυμπιακοί, αεκτζήδες, καπνιστές, αντικαπνιστές, πότες και μη, αθλητές και μη, κυνηγοί, ψαράδες κλπ.
      Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει μία υποτυπώδης «συνοχή» με βάση το οικονομικό συμφέρον (αφού όλοι είναι εργαζόμενοι) είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει κοινή δράση από όλους αυτούς. Αν γίνει μία συνέλευση με όλους αυτούς ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για δράση, ο καθένας θα βλέπει το πρόβλημα μέσα από την δική του συγκεκριμένη οπτική γωνία:
      -Ο αναρχικός θα προτείνει να βγούμε έξω και να βαρέσουμε τους μπάτσους.
      -Ο δεξιός θα προτείνει να μην γίνει τίποτε για να μην ενοχληθεί η κυβέρνηση (εφόσον τυχαίνει να βρίσκεται η δεξιά στην εξουσία) αφού ο πρωθυπουργός κάνει ότι καλύτερο μπορεί.
      -Ο Πασοκτζής θα προτείνει να ρίξουμε την διεφθαρμένη κυβέρνηση του Σαμαρά για να ξαναφέρουμε το νέο Πασόκ στην εξουσία για να τα φτιάξει όλα.
      -Ο κομμουνιστής θα προτείνει να κάνουμε διαδήλωση στο Σύνταγμα για να παλέψουμε για τα δίκια του λαού.
      -Ο θρησκευόμενος θα προτείνει να κάνουμε προσευχή για να μας βοηθήσει ο θεός.
      -Ο άθεος θα κοροϊδέψει τον θρησκευόμενο προτείνοντας την δική του προσωπική ιδέα.
      Ο ποδοσφαιρόφιλος θα προτείνει πρώτα να λυθεί το πρόβλημα της ομάδας του.
      Με λίγα λόγια ο καθένας θα βάζει την προσωπική του απόχρωση, ανάλογα με τα «γυαλιά» που φοράει. Αυτό σημαίνει ότι η «κοινή δράση» θα έχει από την γέννησή της αδυναμίες και αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί σε μικρότερα «κομμάτια». Αν παρατηρήσετε αυτό συμβαίνει συνεχώς από καταβολής κόσμου.
      Αυτήν την διαδικασία την εκμεταλλεύονται εκείνοι οι «λίγοι» οι οποίοι έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό τους το ότι ενδιαφέρονται  ΜΟΝΟ να αποκτήσουν περισσότερα χρήματα.
      Και τώρα στο «δια ταύτα»: η προσωπική λύση που θα μπορούσα να σας προτείνω είναι απίστευτα δυσνόητη και δύσκολη στην εφαρμογή της. Έτσι το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να λάβετε υπόψιν σας τις παραπάνω αιτίες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία οποιαδήποτε προσπάθεια θα γίνει."

      θα την βρείτε στο http://aaatosepistiton.blogspot.gr/

      Διαγραφή
    2. αγαπητέ Μιχάλη, η πρόταση μου δεν αφορά ενδιαφέροντα ή ιδεολογίες, αλλά ανάγκες. Αν εγώ ένας αναρχικός προσφέρει ένα σακί πατάτες μία φορά τη βδομάδα, τότε εσύ ένας συντηρητικός χριστιανός που τις έχεις ανάγκη, δε νομίζω να μην τις δεχτείς.
      Γράψτε μου τι προσφέρει ο καθένας, με το μικρό σας όνομα. Δε θέλω την ομάδα ή την πολιτική σας πεποίθηση. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο :[

      Διαγραφή
  3. 1)Ενώ φαίνεται ότι δεν είναι θέμα πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι. πάντοτε υπάρχει το σημαντικό και δυστυχώς ΑΟΡΑΤΟ πρόβλημα των πεποιθήσεων.
    Ένας φανατικός δεν θα δεχθεί βοήθεια από έναν άλλον φανατικό, όπως ένας μπουσουλμάνος θα προτιμήσει να πεθάνει της πείνας από το να φάει το χοιρινό που θα του προσφέρει ένας χριστιανός.. Και το πρόβλημα είναι ότι ΟΛΟΙ είμαστε φανατικοί, ο καθένας με τον τρόπο του.
    2) Προφανώς χωράνε πολύ μεγάλα σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη μου εύχομαι να σε διαψεύσω, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ποσοστό των φανατικών στην επικράτεια :[

      Διαγραφή
  4. Αν και σκοπεύω να δημιουργήσω μία ξεχωριστή ενότητα με τις προσφορές, ξεκινάω λέγοντας πως εγώ για αρχή προσφέρω δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για 14 ώρες την εβδομάδα σε όποιον έχει ανάγκη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε όλα τα (συνήθως δυσοίωνα) σχόλια που κάνω, ΠΑΝΤΟΤΕ ελπίζω να διαψευστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ξέρω και στο αναγνωρίζω όλα τα χρόνια που γνωριζόμαστε :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το