Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

CASE STUDY ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ αναζητώντας την καλύτερη μάρκα

Καληνωρίσματα. Πολλές φορές συμβαίνει η φήμη και η επιτυχία του μερικού να επικαλύπτει το γενικό. Μην ανησυχείτε, θα μπω σύντομα σε παραδείγματα, θέλω απλά να σας εισάγω σε έναν κόσμο όπου άνθρωποι ή προϊόντα δεν νίκησαν απλά τον ανταγωνισμό, αλλά και την ίδια την ιστορία!

Ξεκινάω με τα εύκολα, βρίσκοντας ονόματα ανθρώπων του αθλητισμού που κατάφεραν να ξεπεράσουν το ίδιο τους το άθλημα. Για παράδειγμα δεν είναι σπάνιες οι εκφράσεις που επαινούν μια καλή αθλητική προσπάθεια όπως “ούτε ο Jordan να ‘σουν” ή “μου θύμισες τον Maradona”! Άλλοι θα σημειώσουν: “σιγά μην είσαι ο Superman” κανείς όμως δε θα πει: “σίγα μην είσαι υπερδύναμος”, σωστά; Ακριβώς, γιατί υπάρχει μια σειρά ανθρώπων που κατάφεραν με τις ικανότητες και τις επιδόσεις τους να ξεπεράσουν τον κλάδο τους, να αφήσουν τα ονόματα τους στην ιστορία ως πιο δυνατές έννοιες απ’ ότι τον ίδιο τον κλάδο στον οποίο υπηρέτησαν.

Μια αντίστοιχη δραστηριότητα συμβαίνει και στα προϊόντα (ή imageυπηρεσίες). Για παράδειγμα το λογότυπο ή η ονομασία της Coca Cola είναι πολύ περισσότερα από μια απλή ετικέτα αναψυκτικών, δε νομίζετε; Η απλή απόδειξη σε αυτό είναι πως πολλές φορές θέλοντας να ζητήσουμε ένα αναψυκτικό, ζητάμε απλά μία Coca Cola! Ξεκινάω από την συγκεκριμένη εταιρεία καθώς αποτελεί την πρώτη εταιρεία σε αναγνωρισιμότητα στον κόσμο, ποιά είναι δεύτερη; Η IBM και δικαίως. Σκεφτείτε μόνο πως μόνο στο άκουσμα της, σχεδόν κανείς από τον μέσο χρήστη υπολογιστών δε θα αμφισβητήσει την αξία του προϊόντος. Σκεφτείτε το: “Στο πουλάω 200€ και είναι ΙΒΜ, έτσι;” Η λίστα των εταιρειών είναι μακρά και βασικά αφορά εταιρείες των οποίων το όνομα είναι αρκετό να επικαλύψει το είδος που εκπροσωπεί ενώ συνήθως διασφαλίζει και την ποιότητα που αναζητεί ο πελάτης.

Ένας τρόπος να αναδειχθεί μια εταιρεία σε πρότυπο όπως τα παραπάνω στις συνειδήσεις των καταναλωτών, είναι με το να αποτελεί μία πολυεθνική δύναμη της αγοράς. Τα παραπάνω παραδείγματα ικανοποιούν τη συνθήκη αυτή, υπάρχουν όμως κι άλλα όπως η εταιρεία ενδυμάτων ΖΑRA (που προφέρονται “θάρα” και όχι ζάρα όπως οι έλληνες επιμένουν) η οποία ίσως αποτελεί την πιο διάσημη εταιρεία ρούχων στην Ισπανία κι όχι μόνο, ίσως η αναγνωρισιμότητα της να είναι πολύ υψηλή και στην Ελλάδα, στην Αγγλία ή την Αμερική όμως να είναι παντελώς άγνωστη! Αντίστοιχα, η ΙΟΝ είναι συνυφασμένη με την ελληνική σοκολάτα, όμως για μισό λεπτό… Μήπως η Lacta δεν είναι; Στο σημείο αυτό το ζήτημα περιπλέκεται, αφού η Lacta ανήκει στην Kraft και αυτό δεν την κάνει καθόλου, μα καθόλου ελληνική. Όταν λοιπόν θέλουμε να μιλήσουμε για την καλύτερη ή πιο αναγνωρισμένη εταιρεία στην Ελλάδα, μπορούμε να συμπεριλάβουμε την Coca Cola ή την Lacta; Κι αν όχι, πόσο ρεαλιστική θα είναι η λίστα που τελικά θα φτιάξουμε;

Είναι γεγονός πως υπάρχουν προϊόντα που όχι απλά ξεπερνάνε τα σύνορα τους, αλλά και ολόκληρο τον κλάδο στον οποίο ανήκουν. Τέτοιου είδους προϊόντα δεν είναι απλά κορυφαία στο είδος τους, ξεπερνούν ακόμα και την διαμόρφωση της έννοιας του κορυφαίου. Συστατικά; Η καλή ποιότητα ασφαλώς, αλλά κυρίως… το άριστο marketing :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΑΦΟΥ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

3 σχόλια:

  1. Ναι σε ότι λες, όμως υπάρχει και ένα αλλά. Αυτό που θέλω να πω είναι πως, όλες αυτές οι εταιρείες έχουν σαν όπλο την διαφήμιση. Ο Jordan και ο κάθε Jordan, οι επώνυμοι δηλαδή, δεν ξέρω και δεν είμαι σίγουρος ΑΝ αυτό που διαφημίζουν, που τους πληρώνουν με πάρα πάρα πολλά χρήματα, το δοκιμάζουν και το χρησιμοποιούν. Αν, όλοι όσοι βλέπουν τηλεόραση, πουν πως σταματούν να παρακολουθούν, έχετε σκεφτεί τι θα γίνει? Ολα θα καταρρεύσουν. Η τηλεόραση κατευθύνει. Μιλάμε για κρίση? Τι λένε συνέχεια στην τηλεόραση, έχουμε κρίση, ο κόσμος περνά δύσκολα, έχουμε κρίση, έχουμε κρίση...έχουμε κρίση. Φίλοι μου, κάντε μια βόλτα το βράδυ και πείτε μου, οι καφετέριες, τα φαγάδικα, έχουν κρίση? Αφού έχουμε κρίση όπως μας μεταφέρει η τηλεόραση, πως γίνετε, τόσος κόσμος να είναι έξω και να διασκεδάζει? Αφού έχουμε κρίση, πως γίνετε να μην ρίχνουν τα ενοίκια των διαμερισμάτων για να μην είναι κλειστά, αν έχουμε κρίση, πως γίνετε να ζητάνε τόσα πολλά χρήματα για ενοίκιο μαγαζιών. Συμπέρασμα: Τι κρίση έχουμε? Ολο αυτό έχει να κάνει με την τηλεόραση. Εαν έχεις δυνατό προϊών, δεν φοβάσαι τίποτα, δεν έχεις ανάγκη την διαφήμιση. Υπάρχουν τρομερά προϊόντα που ο κόσμος δεν τα γνωρίζει και κάνει κακό στον εαυτό του και στην υγεία του. Μπορώ να σας πω πάρα πολλά γι΄αυτά τα προϊόντα, όμως δεν ξέρω εαν θα έπρεπε. Προϊόντα υγείας πχ όπου τα μεγάλα φαγοπότια γίνονται σε βάρος του ανθρώπου απο τις φαρμακευτικές εταιρείες. Που σε κοροϊδεύουν και λες και ευχαριστώ. Προϊόντα διατροφής, ομορφιάς, κοσμήματα κλπ κλπ. Πχ όλοι ξέρετε την εταιρία Tiffany στα κοσμήματα. Όλοι λέτε πόσο καλά είναι και γι' αυτό και είναι ακριβά. Η αλήθεια ξέρετε πια είναι? Αλλοι φτιάχνουν τα κοσμήματα και απλά εκείνοι, διαλέγουν ορισμένα και βάζουν την φίρμα τους. Δεν είναι εργοστάσιο, δεν τα φτιάχνουν αυτοί. Δεν μιλάνε για πιστοποίηση, δεν λένε τίποτα. Απλα βάζουν την φίρμα και οι δήθεν τα αγοράζουν για να λένε πως έχουν κάτι αξίας. Η Αξία που όμως ΔΕΝ είναι πραγματική. Πρέπει όλοι να ξυπνήσουν και να ακούσουν αυτούς που ξέρουν περισσότερα πράγματα. Δεν θα πω περισσότερα αν και θα μπορούσα. Αν κάποιος ενδιαφέρετε να ακούσει...το mail μου είναι t.retalis@yahoo.gr. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι προφανές πως το marketing είναι εκείνο που κινεί τα νήματα, εκείνο που καθιερώνει τάσεις, ακόμα και ανάγκες.
      Η κρίση υπάρχει, μπορείς να το δεις στα ενοικιαστήρια καταστημάτων που έκλεισαν, σε άλλες τόσες ταβέρνες που τα περισσότερα βράδια δεν βγάζουν ούτε τα λειτουργικότητα τους έξοδα. Η κρίση υπάρχει, όμως είναι αλήθεια πως η τηλεόραση μπορεί να την διαχειριστεί.
      Το marketing λοιπόν, θα συμφωνήσεις πως ξεπερνά και την ποιότητα και την πιστοποίηση :[

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ πως το marketing είναι δύναμη, το θέμα όμως είναι να υπάρχει και συνείδηση. Είναι τρομερά μεγάλο θέμα αυτό που άνοιξες και δεν μπορεί εύκολα να αναλυθεί γραπτώς. Είναι ένα θέμα γενικότερα που δεν έχει τέλος.
    Θα ήθελα να ανοίξουμε ένα θέμα με τίτλο: "Αυτοί που Δημιούργησαν τις Δικές τους ‘’Ευκαιρίες’’".
    Μπορώ να κάνω την αρχή λέγοντας:
    "Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι η οικονομική επιτυχία είναι το αποτέλεσμα ευνοϊκών ‘’ευκαιριών’’. Η σκέψη αυτή δεν είναι αβάσιμη. Αν όμως κανείς βασιστεί εξ ολοκλήρου στην τύχη, σίγουρα θα απογοητευθεί, γιατί θα έχει αποτύχει να λάβει υπόψη έναν άλλο σημαντικό παράγοντα, που θα πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιτυχία. Ο παράγοντας αυτός είναι η γνώση, πως μπορούμε οι ίδιοι να δημιουργήσουμε ευνοϊκές ‘’ευκαιρίες’’, αν το θελήσουμε."
    Ευχαριστώ (t.retalis@yahoo.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το