Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΗ EIΔΗΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ μία πολιτική βράβευση νόμπελ

η είδηση του μήνα παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην ιστορία

από naftemporiki Στην Ε.Ε. το Νόμπελ Ειρήνης


Η Ε.Ε. τιμάται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για το ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στην Ένωση να διασφαλίσει αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και να προχωρήσει μπροστά.

Στο ανακοινωθέν της, η επιτροπή αναφέρει ότι η Ε.Ε. βοήθησε την μετατροπή της Ευρώπης «από μία ήπειρο πολέμου σε μία ήπειρο ειρήνης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, επαίνεσε την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων, την παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο συμφιλίωσης της Ε.Ε. έχει τώρα μεταφερθεί στα Βαλκάνια.

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και σημαντικές κοινωνικές αναταραχές. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να εστιάσει σε αυτό που θεωρεί το σημαντικότερο επίτευγμα της Ε.Ε: ο επιτυχημένος αγώνας για ειρήνη και συμφιλίωση, για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσουν στην είδηση για το βραβείο Νόμπελ στην ευρωζώνη, η οποία πλήττεται από την κρίση χρέους, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία, ο Γιάγκλαντ δήλωσε: «'Εχω διαπιστώσει ότι μια μεγάλη, μεγάλη πλειοψηφία στις χώρες αυτές είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ».

«Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι αυτή η ένωση για τους Ευρωπαίους λόγω του ιστορικού παρελθόντος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, προσθέτοντας ότι είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα παραλάβει το βραβείο.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολ. θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Οκτώβριος είναι χωρίς αμφιβολία ο μήνας των βραβείων Νόμπελ. Οι καλύτεροι στον τομέα τους τιμώνται με ένα βραβείο που μένει πάντοτε στην ιστορία και φέτος ένας τομέας του, μας έδωσε και μια είδηση που θα πάρει ξεχωριστή θέση στην ιστορία.

Το Νόμπελ ειρήνης δεν απονεμήθηκε φέτος σε κάποιο πρόσωπο ή κοινωνική οργάνωση, αλλά σε έναν οργανισμό που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση! Δεν είναι μόνο το κύρος του βραβείου που αυξάνει την σημαντικότητά του, αλλά και μερικές ακόμα ιδιόμορφες συσχετίσεις αναφορικά με αυτό.

Το πρώτο είναι πως τα Νόμπελ απονέμονται από μία ειδική νορβηγική επιτροπή. Η Νορβηγία όπως ίσως γνωρίζετε, έχει αρνηθεί δύο φορές την ένταξη της στην Ένωση και σήμερα τώρα την βραβεύει για το έργο της ως ειρηνοποιός μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και βασικά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν στον μάτι του κυκλώνα και όμως λίγες δεκαετίες αργότερα κατάφεραν να συνασπιστούν και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Να τις κατοχυρώσουν και να τις ριζώσουν σε πρωτόκολλα, συμφωνίες και συνεργασίες στην πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη. Αυτήν την Ευρώπη βραβεύει η Νορβηγία που αγαπάει να απορρίπτει την συμμετοχή της σε αυτή.

Το άλλο πολύ ενδιαφέρον σχετικά με την βράβευση αφορά την χρονική περίοδο αυτής. Γιατί φέτος; Γιατί μετά από τόσα χρόνια; Η απάντηση κρύβεται στα βασικά της προβλήματα. Οικονομία, ανάπτυξη, ύφεση. Πληγές που απειλούν να καταστρέψουν το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης. Το βραβείο έρχεται να αφιερωθεί σε αυτό για το οποίο η Ένωση μπορεί να είναι περήφανη. Την ειρηνευτική της δράση. Σε περιόδους κρίσης, είναι καλό να εστιάζει κανείς στα θετικά και η βράβευση αυτή σε ακριβώς αυτό αποσκοπεί.

Μπορεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης να είχε διαφορετικές αντιδράσεις, ωστόσο είναι γεγονός πως η συμβολικότητα του μάλλον επικρατεί της πρακτικής του, όμως ακόμα κι έτσι το υποδεχόμαστε ως μία νέα ιστορική σελίδα στην απονομή των βραβείων Νόμπελ :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το