Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΛHMΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ το φαινόμενο lady gaga κάνει καλό στην υγεία

Καληνωρίσματα. Όταν πριν λίγα χρόνια πρωτάκουσα ένα μάλλον ενοχλητικό –για τα δικά μου δεδομένα- τραγούδι που ήξερα πως είναι πολύ διάσημο και πετυχημένο, έμαθα μάλλον αναγκαστικά για κάποια τραγουδίστρια με το διακριτικό “Lady Gaga” την οποία αμέσως κατέταξα στις νέες και αναλώσιμες “καλλιτέχνιδες” που έχουν ημερομηνία λήξεως το αργότερο σε μία πενταετία.

Μετά από καιρό όμως έτυχε να διαβάσω πως τα ακούσματα, και τα πρότυπα της νεαρής ερμηνεύτριας, είναι οι Queen οι οποίοι συμπτωματικά(;) αποτελούν το δικό μου αγαπημένο συγκρότημα. Μπορεί να μην είμαι ή να μην έγινα ποτέ θαυμαστής της Gaga (που εικάζω πως επέλεξε το όνομα από το τραγούδι των Queen “Radio Gaga”), όμως άρχισα να διακρίνω στοιχεία στα τραγούδια ή τα video clips της, που χαρακτηρίζονται από τα γυρίσματα που διακρίνει κανείς στα κομμάτια των Queen (με πολύ διαφορετικό τρόπο φυσικά). Άρχισα να παρατηρώ πως η ζωή της είναι το ίδιο εκκεντρική με αυτή του Freddy Mercury.

Και επειδή το κείμενο αυτό δεν αφορά την σύγκριση της Lady Gaga με τους Queen, αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι η επιρροή που αυτά τα pop είδωλα άσκησαν ή ασκούν το καθένα στην εποχή του. Τεράστια! Οι θαυμαστές όχι απλά εκτιμούν την μουσική αλλά και τις δραστηριότητες των καλλιτεχνών αυτών. Ο Mercury φορούσε κραγιόν και περπατούσε πάνω σε ψηλοτάκουνες γόβες. Γιατί; Δεν ήθελε απλά να δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος, το μήνυμα του ήταν η ισότητα για όλους τους ανθρώπους. Η Gaga κυκλοφορεί με παράξενα ρούχα και πολύ συχνά χωρίς αυτά. Γιατί; Δεν πετυχαίνει να φανεί πιο αισθησιακή απ’ ότι οι συνάδελφοί της, τουναντίον στέλνει μηνύματα για τον σεβασμό του σώματος.

Ας δούμε λίγο αυτό το τελευταίο. Επειδή όντως η Gaga είναι image(υπερβολικά) εκκεντρική ίσως το μήνυμα της δεν στέλνεται με σαφήνεια. Γι’ αυτό και αποφάσισε να γίνει πιο… αναλυτική. Έδωσε συνέντευξη στην οποία μίλησε για τα προβλήματα ανορεξίας και βουλιμίας που αντιμετώπιζε στην εφηβική της ηλικία και έστειλε μηνύματα κατά πάντων υπέρ του σεβασμού του σώματος ανεξάρτητα με τις ατέλειες του. Σε μία χαρακτηριστική καμπάνια που ξεκίνησε στον ιστοτόπο LittleMonsters προσπαθεί να παρακινήσει τους νέους ανθρώπους να σεβαστούν το σώμα τους, να το αγαπήσουν και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους χωρίς να ντρέπονται για αυτό. Η ίδια κάνει πράξη και εφαρμόζει την θεωρία του εγχειρήματος, δημοσιεύοντας την φωτογραφία που βλέπετε και που την δείχνει σε μία μη επεξεργασμένη φωτογραφία με όλες της τις ατέλειες. Το ίδιο προκαλεί να κάνουν και οι επισκέπτες της σελίδας. Να στείλουν φωτογραφίες του μη-τέλειου σώματός τους μαζί με την προσωπική τους ιστορία. Την καμπάνια συνοδεύει το μήνυμα “ας κάνουμε διάσημες τις ατέλειές μας, επαναπροσδιορίζοντας το άσχημο”!

Πάντοτε λέω πως οι αθλητές, οι καλλιτέχνες και οποιοσδήποτε μπορεί να ασκήσει επιρροή στο κοινό, πρέπει να έχουν όχι απλά μια υποδειγματική ζωή, αλλά να προβάλλουν το καλό παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους δεδομένου πως μερικά παιδιά (κακώς) μεγαλώνουν με τα πρότυπα αυτά, εν απουσία άλλων από το οικογενειακό, το σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον... Έτσι, τους καταδικάζω σε κάθε ευκαιρία όταν διαβάζω δημοσιεύματα για καταχρήσεις και ανόητες συμπεριφορές τους, αλλά δεν μπορώ να μην τους εξυμνήσω όταν εκμεταλλεύονται τη φήμη τους για να βοηθήσουν τους νέους να ξεφύγουν από μερικά από τα βασικά προβλήματα τους, όπως τα ναρκωτικά, η έλλειψη αυτοπεποίθησης κλπ. Η Lady Gaga κάνει μόδα το αληθινό σώμα που δε θα βρείτε σε περιοδικά, επιδείξεις μόδας και αφίσες. Κάνει μόδα το σώμα που θα βρείτε το βράδυ που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη πριν το κρύψετε βιαστικά με τα ρούχα σας :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

2 σχόλια:

  1. Ιωάννα ΜπουρδούβαληΤρίτη, Οκτωβρίου 09, 2012 2:00:00 μ.μ.

    Ομολογώ πως δεν ήξερα όλα τα παραπάνω για την πολυτάλαντη Lady. Μπράβο της για τη δράση της και μπράβο σου που μας μαθαίνεις για εκείνη. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όπως όλα δείχνουν στις μέρες μας, είναι εύκολο να γίνεις διάσημος, όμως πόσοι εκμεταλλεύονται την την δύναμη της φήμης τους για να πράξουν το καλό; Όσοι το κάνουν, καλό είναι να τυγχάνουν αναγνώρισης, ώστε εσύ και όλοι να το γνωρίζουμε :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το