Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΛHMAΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ η φύση είναι ο διαιτητής των λαών και του μίσους

Καληνωρίσματα. Μία είδηση που πέρασε στα “ψιλά” της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας, ήταν ικανή να μου δώσει το έναυσμα για τον σημερινό προβληματισμό το οποίο δημοσιεύω με αφορμή τον τυφώνα Sandy που χτύπησε τις ανατολικές ακτές της Αμερικής και προκάλεσε καταστροφές, χάος, πανικό και θανάτους.

Ξέρετε, οι άνθρωποι είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο συγχρόνως. Η συνεργασία τους έχει δημιουργήσει μικρά θαύματα στην επιστήμη, την διαστημική, την τέχνη και γενικά την εξέλιξη. Όταν όμως οι άνθρωποι χωρίζονται και αφήνουν αρνητικά ένστικτα να τους καταβάλλουν, τότε ξεκινούν πολέμους, εκμεταλλεύονται τον αδύναμο, καταστρέφουν ότι οι ίδιοι έχουν φτιάξει. Όλα για το χρήμα, το γόητρο, τον εγωισμό. Σε κάνει να σκέφτεσαι μερικές φορές, τι ωραία θα ήταν να υπήρχε ένας διαιτητής σε αυτές τις διαμάχες, όπως στον αθλητισμό. Δεν αναφέρομαι σε οργανισμούς τύπου ΟΗΕ και ΝΑΤΟ που αν το καλοσκεφτείτε αυτόν τον ρόλο έχουν, άσχετα αν μεροληπτούν κατά καιρούς, κατά περίπτωση και κατά συμφέρον.

Η ιστορία όμως μας έχει διδάξει πως υπάρχει ένας άλλος imageδιαιτητής που δεν δέχεται δωροδοκίες και δεν κοιτά το συμφέρον κάποιου. Είναι η φύση. Η φύση δεν ενδιαφέρεται αν το επόμενο σημείο δράσης της θα είναι η φτωχή Αφρική ή κοσμοπολίτικη Καλιφόρνια. Δεν ενδιαφέρεται αν πρόσφατα στην Ινδία είχε περάσει ένας άλλος τυφώνας ή αν στην Ευρώπη οι συνεχόμενες βροχές και το κρύο προκάλεσαν τους θανάτους πολλών πολιτών. Το μένος της είναι καθολικό και όσο κι αν οι άνθρωποι έχουν επενδύσει στην προστασία τους από αυτό, οι δυνάμεις της είναι ανίκητες.

Και όταν η δύναμη της χτυπάει, τότε συναυλίες αναβάλλονται, συνέδρια μετατίθενται, πόλεμοι διακόπτονται, οι έχθρες παραμερίζονται. Θυμηθείτε το 1995 στον καταστροφικό σεισμό στο Αίγιο και κάπου εκεί χρονικά στην τουρκία. Έλληνες και τούρκοι διασώστες ταξίδεψαν από την μία και την άλλη μεριά του Αιγαίου προκειμένου να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά. Και τώρα, σε μία επίσης “καυτή” περιοχή όπως αυτή στην Κορέα, η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε πως θα δεχθεί –ευχαρίστως- την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Νότιος Κορέα στους άσπονδους γείτονες μετά το φονικό χτύπημα του τροπικού κυκλώνα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του, άφησε σαράντα οκτώ νεκρούς και είκοσι μία χιλιάδες άστεγους!

Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των κρατών στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση δεν βελτιώθηκε πέρα από μερικές τυπικές ανακοινώσεις, βελτιώθηκαν όμως οι σχέσεις μεταξύ των λαών σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ο διαιτητής-φύση παρενέβη με τον μυστήριο και ιδιαίτερο τρόπο που εκείνη αποφάσισε και εμείς είτε θα μαζεύουμε τα κομμάτια μας, είτε θα αναζητούμε ευκαιρίες μέσα από αυτές τις τραγωδίες για να βελτιωνόμαστε σαν άνθρωποι, σαν λαοί :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙΣΤΕ ΠΩΣ Η ΦΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ναι, Οτι τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα μπορούν να συνδέσουν "άσπονδες σχέσεις μεταξύ εθνών και κρατών όπως στα συγκεκριμένα περιστατικά είναι μια παρατήρηση που ευσταθεί, έτσι τουλάχιστον συνέβη στα δυο περιστατικά που αναφέρεσαι στον συγκεκριμένο χρόνο που συνέβησαν. Όμως,δεν είναι αυτός κι ο Κανών,λέω. Αντίθετα, έχει συμβεί να προκαλούνται από ανθρώπινη χείρα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, προκειμένου να πλήξουν άλλα κράτη και λαούς..Και να θυμίσω εδώ την δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού οτι οι Τούρκοι πράκτοτρες ήσαν οι υπαίτιοι των εμπρησμών των δασών μας σε διάφορες θερινές περιόδους..Μακάρι ναταν έτσι όπως τα λες, φίλε μου, αλλά δεν είναι. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι το πιό αιμοβόρικο και το πιό καταστροφικό θεριό..Γιατί αυτός ενεργεί με συνείδηση των πραττομένων ενώ η φύση απλά αντιδρά σε ο,τι της συμβαίνει ή της προκαλούν οι άνθρωποι σκόπιμα ή απλώς ανεύθυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι εμπρησμοί των τούρκων δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο, αλλά κυβερνητικό σχέδιο της τουρκίας. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, όμως εμείς κρατάμε την θεομηνία, την οργή της φύσης, την δική της μη ελεγχόμενη δραστηριότητα :[

      Διαγραφή
  2. Ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει κάθε όριο εγωισμού και σκληρότητας. Τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα, καθώς η φύση θα γίνεται όλο και πιο βίαιη.
    Θα συμφωνήσω με την Βεατρίκη. Καμμία καταστροφή δεν πρόκειται να μας φέρει ομόνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ίσως. Αυτό όμως δεν αποθαρρύνει στο ελάχιστο την παρεμβατική μορφή των φυσικών φαινομένων :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το