Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ το χρήμα ως αυτοσκοπός

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

ΤίτλοςARBITRAGE
Παραγωγή: 2012
ΣκηνοθεσίαNicholas Jarecki
Βασικοί Χαρακτήρες Richard GereSusan SarandonBrit Marling
Περιγραφή: Η αφοσίωση στο χρώμα του χρήματος από ένα επιτυχημένο επιχειρηματία και η αλόγιστη σπατάλη στην προσωπική του ζωή, τον φέρνει αντιμέτωπο με προσωπικούς και επαγγελματικούς εφιάλτες.  

Πριν ακόμα ξεκινήσω την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων της ταινίας θα ήταν καλό να επιχειρήσω την επεξήγηση του τίτλου της. Το ARBITRAGE είναι οικονομικός όρος και σημαίνει την ταυτόχρονη αγορά και πώληση χρεωγράφων ή εμπορευμάτων σε διάφορες αγορές με σκοπό το όφελος κερδών από τις διαφορές των τιμών. Το πραγματικό νόημα που θέλουν να μεταφέρουν με τον τίτλο στην ταινία είναι η πραγματική η δύναμη του χρήματος  και μαλλον απέχει αρκετά απο την πραγματική έννοια.

Ο σκοπός της ταινίας είναι να μας μεταφέρει την μεγάλη επιρροή και εξάρτηση που μπορεί να έχει το χρήμα στον άνθρωπο καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να επέλθουν. Στην ταινία ο πρωταγωνιστής αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εταιρίας του από την αλόγιστη σπατάλη χρημάτων σε πλασματικές επενδύσεις που ποτέ δεν του επέφεραν χρήματα και για να τις καλύψει δανείζεται χρήματα τα οποία υπόσχεται να επιστρέψει από το ποσό πώλησης της εταιρίας.

Αυτό που πραγματικά έχει ενδιαφέρον να μελετήσουμε είναι η συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου (Richard Geer) και τα διδάγματα που μπορούμε να πάρουμε. Καταρχήν μας δείχνει στην ταινία ότι είναι σε μία ευτυχισμένη οικογένεια που οι άμεσα συνδεδεμένοι μαζί του είναι η γυναίκα του (Susan Saradon) και η κόρη του (Brit Marlin). Ο πρωταγωνιστής επίσης είναι συνδεδεμένος και με μια ερωμένη (Laetitia Casta) η οποία είναι ανερχόμενη ζωγράφος και με την οποία διατηρεί κρυφή σχέση χρηματοδοτώντας το την επαγγελματική της δραστηριότητα (και όχι μόνο)... Μετά από ένα δυστύχημα όπου οδηγώντας αυτός σκοτώνεται η ερωμένη του εκείνος είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα ώστε να μείνει κρυφό το γεγονός.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι αυτό που πραγματικά τον απασχολούσε μετά από όλο αυτό το τραγικό συμβάν ήταν να μην μαθευτεί ότι ήταν εμπλεκόμενος στο δυστύχημα για να μην χαλάσει η συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο αγοραστή της εταιρίας του (η οικογένεια του ήταν σε δεύτερη μοίρα). Επίσης το τραγικό της υπόθεσης ήταν ότι όταν η γυναίκα του κατάλαβε το συμβάν τον εκβίαζε να τα περάσει την περιουσία τους όλη στην κόρη τους (ικανότατη manager) για να μην τον καταγγείλει στην αστυνομία κι εκείνος αρνήθηκε. Εκεί φάνηκε πραγματικά η κατάντια του ανθρώπου που έχει υποκύψει στη επήρεια των επίκτητων αγαθών και όχι της πραγματικής αγάπης και αφοσίωσης στην οικογένεια του.

Το χρήμα μπορεί να γίνει μεγάλη πηγή εξάρτηση σε κάθε άνθρωπο και σίγουρα δεν περιμέναμε μια ταινία για να μας το διδάξει. Αυτό που πρέπει να συλλογιστούμε είναι αν αξίζει τον κόπο να εκτροχιάζονται οι ζωές των ανθρώπων για λίγα ή περισσότερα χρήματα, να σκεφτόμαστε καθημερινά ποιες πραγματικά είναι οι προτεραιότητες της ζωής μας. Ποιος άνθρωπος ειλικρινά θα έβαζε την εξάρτηση του πάνω από το παιδί του;

Είναι μια περιπέτεια με αξιοπρόσεχτες ερμηνείες που αξίζει να τη δείτε και περιμένω τα σχόλια σας στα παραπάνω διλήμματα {Μ)(Δ}


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. δεν έχω δει ως τώρα την ταινία όμως η καλλιτεχνική μεταφορά της δίψας για χρήμα, συνδέεται πάντοτε με μερικά από τα πιο χρήσιμα διδάγματα με εντελώς πρακτική άποψη. Κρατάω την παρουσίαση σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το