Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ TPΙΤΗΣ ~ πως προσεγγίζεις σήμερα έναν νέο;

Καληνωρίσματα. Τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας, παρουσιάστηκαν πριν λίγο καιρό. Η έρευνα αφορούσε τις σημερινές τάσεις της ελληνικής νεολαίας όπως προκύπτουν από τις συνήθειές της, τις συνήθειες που υιοθετεί και τα όλα όσα απωθεί από την καθημερινότητά της. Στα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κάποιοι βασικοί άξονες που αφορούν τα ερεθίσματα των νέων.

Ο πρώτος τομέας των συμπερασμάτων της έρευνας αφορά τα γεγονότα που είναι ικανά να αγγίξουν τους νέους σήμερα. Επειδή απώτερος στόχος της έρευνας ήταν το marketing, μιλάμε αυτόματα για το πως ο imageνέος επηρεάζεται πιο εύκολα ιδεολογικά και καταναλωτικά. Ε, λοιπόν οι διαφημίσεις σε στάσεις λεωφορείων άφησαν πίσω τους τις διαφημίσεις στις τηλεοράσεις, τα φυλλάδια και άλλα πολύ πιο συνηθισμένα στοιχεία marketing. Δε σας κρύβω πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μου προκάλεσε εντύπωση. Θεωρώ πως ότι πιο έντονο (πολλά χρώματα, πολύ μουσική, κίνηση, εφέ, ωραίες ατάκες) είναι και πιο πετυχημένο, όμως όλα δείχνουν πως η διαφήμιση στις στάσεις έχει δύο βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Από τη μία η επανάληψη καθώς ο νέος παραμένει πολλές φορές μέσα στη βδομάδα, στην ίδια στάση, βλέποντας ασυναίσθητα την ίδια διαφήμιση. Από την άλλη μην αγνοήσουμε πως η παραμονή στη στάση αποτελεί νεκρό χρόνο. Στην τηλεόραση ο τηλεθεατής θα αλλάξει κανάλι στις διαφημίσεις και στο γήπεδο κάθε άλλο παρά τη διαφημιστική πινακίδα θα βλέπει. Στη στάση όμως; Πως περνάει η ώρα μέχρι να έρθει το λεωφορείο; Αυτός ο “νεκρός χρόνος” λοιπόν αποδεικνύεται ιδιαίτερα… απορροφητικός!

Ας προχωρήσουμε τώρα σε κάτι σχετικό. Κάντε ένα πείραμα. Ανοίξτε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή ένα περιοδικό. Μετρήστε πόσες από τις διαφημίσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους, πόσες όχι σε νέους (παιδιά, μεγάλοι σε ηλικία) και αγνοήστε τις κοινές (που απευθύνονται και στις δύο κατηγορίες). Θα διαπιστώσετε πως οι διαφημιστές επιθυμούν να επηρεάσουν περισσότερο απ’ όλους τους νέους. Ίσως να μην είναι η πιο δυνατή αγοραστική δύναμη, όμως εκείνοι επιθυμούν να δοκιμάσουν, να αλλάξουν, να εξερευνήσουν περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Οι νέοι είναι ανήσυχοι πρέπει να πειραματιστούν, άρα ο στόχος είναι εκεί. Είναι μεγάλος. Η πρόκληση είναι πως θα προσεγγιστεί.

Οι νέοι λειτουργούν σαν δορυφόροι με φίλτρα. Λαμβάνουν και ερεθίζονται από οτιδήποτε κινείται ή διαταράσσει την βαρετή παράλληλη γραμμή της ζωής, όμως μπορούν πολύ εύκολα και υπερβολικά γρήγορα να καταλήξουν σε συμπεράσματα, υιοθετώντας κάτι ή απορρίπτοντάς το με την ίδια ευκολία. Κανείς δε λέει ότι φτάνουν στο σωστό αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Το touch point λοιπόν έχει ευρύ κύκλο που όμως είναι πολύ αυστηρά δομημένος. Πως προσεγγίζεις έναν νέο σήμερα λοιπόν; :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΝΕΩΝ

2 σχόλια:

  1. Είναι απλό: διεγείρεις τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου (σεξ, λαιμαργία, υπερηφάνεια) και οι άνθρωποι (νέοι και γέροι) θα πέσουν με τα μούτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το