Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΣYNΕΝΤΕΥΞΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ τα νέα είδη τουριστών

Καληνωρίσματα. Η τουριστική περίοδος ολοκληρώθηκε λίγο-πολύ σε όλη την Ελλάδα και είναι μια καλή ευκαιρία να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα. Δεν πρόκειται για μία ανάρτηση με νούμερα, στατιστικές και συγκριτικά στοιχεία, αλλά για εμπειρίες και για την ουσία του θέματος. Ακριβώς γι’ αυτό βρήκα τον Μηνά Χατζηδάκη, υπάλληλο σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του Ηρακλείου ο οποίος μου μίλησε για την φετινή του εμπειρία στην δουλειά.

 

Όπως διαβάσαμε από τους δείκτες, ο τουρισμός δεν σημείωσε ιδιαίτερη πτώση, αντίθετα σε πολλά μέρη αυξήθηκε. Αυτό που άλλαξε είναι η ταυτότητα των τουριστών που μας επισκέφθηκε.

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Οι κλασικές “αγορές” από την Γερμανία, την Βρετανία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, φέτος δε θα ήταν ικανές να στηρίξουν ούτε στο ελάχιστο τον αναγκαίο τουρισμό στην Ελλάδα. Όμως η είσοδος τριών νέων αγορών που ήδη άρχισε να ανεβαίνει από πέρσι, έδειξε φοβερά αποτελέσματα φέτος. Μιλάω για τους Ρώσους, τους Κινέζους και τους Ισραηλινούς.

 

Αφού ο αριθμός αντικαταστάθηκε πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι όμως όλοι οι τουρίστες ίδιοι; Δώσε μας μερικά χαρακτηριστικά του καθένα.

Λίγο-πολύ τους ευρωπαίους τουρίστες τους είχαμε μάθει όλους. Αν και με διαφορές ανά χώρα, είχαν κοινά ευρωπαϊκά γνωρίσματα. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ imageδιαφορετικά. Οι ρώσοι έχουν τα περισσότερα χρήματα κα τα ξοδεύουν αλόγιστα. Δεν τους ενδιαφέρει που και πόσα θα χαλάσουν και κυκλοφορούν πάντα με πολλά μετρητά. Ψωνίζουν χρυσαφικά ή ακριβές γούνες επειδή βρίσκουν φτηνή την ελληνική αγορά, ενώ είναι πολύ εκδηλωτικοί στις εξόδους τους. Μεθάνε εύκολα και μπλέκουν σε καυγάδες ακόμα και μεταξύ τους, επίσης εύκολα! Οι ισραηλινοί είναι διαφορετικοί. Πιο ήσυχοι, παραμένουν πιστοί στο πρόγραμμα του πακέτου των διακοπών τους. Συχνά μάλιστα στα μεγάλα group βλέπουμε και ασφάλεια που συνήθως συνεργάζεται με την τοπική αστυνομία. Μετά το συμβάν με την ανατίναξη του τουριστικού τους λεωφορείου στη Βουλγαρία, ήρθαν περισσότεροι στην Ελλάδα και μάλιστα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Νομίζω πως αυτοί είναι πιο ιδιότροποι και προσεκτικοί. Τέλος, οι κινέζοι θα έλεγα πως είναι αρκετά διασκεδαστικοί. Εκμεταλλεύονται πλήρως τις παροχές που η χώρα μας μπορεί να τους προσφέρει. Θέλουν να ζήσουν και την νυχτερινή ζωή και τα μνημεία μας. Θα έλεγα πως είναι πιο εύκολο να συναλλασσόμαστε με αυτούς.

 

Μπορούν αυτές οι αγορές να σώσουν τον κλάδο;

Οι αγορές αυτές είναι πολύ μεγάλες και απ’ ότι μαθαίνω θα έχουμε πιο μεγάλες αφίξεις από αυτές τις χώρες, ενώ όταν αρχίζει να επανακάμπτει η Ευρώπη από την κρίση στον Βορρά θα έχουμε και από εκεί αφίξεις. Όσο όμως η κυβέρνηση επιβαρύνει τόσο πολύ τον κλάδο του τουρισμού με τις νέες νομοθεσίες (φορολογία κλπ.) δεν πρόκειται να έχουμε ούτε σοβαρές επενδύσεις, ούτε σπουδαίες βελτιώσεις και όπως πάντα την πληρώνουμε εμείς σαν υπάλληλοι με μειώσεις μισθών και διάφορα άλλα.

 

Εύχομαι καλή ξεκούραση, καλό χειμώνα και η επόμενη περίοδος να σας βρει υπό καλύτερες συνθήκες!


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το