Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ σύντομα ένας αληθινός παγκόσμιος πόλεμος των άστρων

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από in Πλανήτης σκέτο... διαμάντι ανακαλύφθηκε κοντά στη Γη


Βρίσκεται μόλις 40 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ονομάζεται 55 Cancri e και πρόκειται για έναν πλανήτη που, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ, θα μπορούσε να απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από διαμάντια. 

Ο πλανήτης αυτός είναι περίπου δύο φορές το μέγεθος της Γης και έχει χημική σύνθεση βαριά σε άνθρακα, από την οποία αποτελούνται τα διαμάντια, δήλωσαν αστρονόμοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη θα μπορούσε να απαρτίζεται από διαμάντια, τα οποία σχηματίζονται γεωλογικά όταν ο άνθρακας υποβάλλεται σε μεγάλη πίεση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, ο πλανήτης περιέχει επίσης γρανίτη -μια άλλη μορφή άνθρακα- καθώς επίσης σίδηρο, καρβίδιο του πυριτίου και ορισμένα πυριτικά ορυκτά.

«Αυτή είναι η πρώτη μας ματιά σε ένα βραχώδη κόσμο με σημαντικά διαφορετική χημεία από τη Γη» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Η επιφάνεια αυτού του πλανήτη είναι πιθανό να καλύπτεται από γραφίτη και διαμάντι, αντί για νερό και γρανίτη», πρόσθεσε.

Οι... κυνηγοί θησαυρών θα αναγκαστούν, βέβαια, να αναβάλουν τα σχέδιά τους για την εξερεύνηση του 55 Cancri e. Ο πλανήτης έχει ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, που φτάνει περίπου τους 2.150 βαθμούς Κελσίου και τροχιά γύρω από το κεντρικό αστέρι του, της ιλιγγιώδους ταχύτητας των 18 ωρών.

Οι επιστήμονες έκαναν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την σύνθεση του πλανήτη βασιζόμενοι στις μετρήσεις της μάζα του, κάτι που τους επέτρεψε να συμπεράνουν τη χημική του σύνθεση και να κατανοήσουν τα στοιχεία που συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες. 

Αρχικά είχαν εικάσει ότι πιθανώς ο πλανήτης να περιείχε δείγματα νερού, αλλά αργότερα κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον απίθανο.

«Αυτός ο πλούσιος σε διαμάντια πλανήτης αποτελεί ένα παράδειγμα των ανακαλύψεων που μας περιμένουν στο μέλλον» δήλωσε ερευνητής της ομάδας.

Όπως θα διαβάσατε από το αρχικό κείμενο, είναι μάλλον αδύνατο να καταφέρουμε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να προσεγγίσουμε τον πλανήτη αυτό, κάτι που όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να μας προβληματίσει από σήμερα. Εντάξει, μάθαμε πως κάπου εκεί μακριά, βρίσκεται ένας πλανήτης γεμάτος διαμάντια, απλά προσεγγίζοντας τον, κάθε γνωστό μηχάνημα σε εμάς θα καεί ακαριαία.

Φανταστείτε έναν πλανήτη λίγο μικρότερο από τη Γη γεμάτο διαμάντια! Τι γίνεται; Επαρκούν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα του κόσμου; Αλήθεια υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση από διαμάντια; Με λίγη σκέψη συμπεραίνει κανείς πως όταν γίνουν εισαγωγές τόσο μεγάλων ποσοτήτων διαμαντιού, η αξία τους αναπόφευκτα θα πέσει. Τα διαμάντια είναι παντοτινά, θα είναι όμως και περιζήτητα όταν ξαφνικά ο καθένας θα μπορεί να τα έχει; Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μας αφορά το αν η εισαγωγής των διαμαντιών στην Γη θα κάνει τους πλούσιους, ζάπλουτους. Αυτό που θα με ενδιέφερε περισσότερο είναι το αν τελικά θα υπήρχε πλέον η ευχέρεια να στηριχτούν οι αδύναμες οικονομίες και να γίνουν επενδύσεις από αυτούς που θα τα κατέχουν.


Αλήθεια; Ποιοι θα κατέχουν τα διαμάντια; Προφανώς αυτοί που θα πάνε να τα πάρουν. Και... ποιοι είναι αυτοί ή ποιοι μπορεί να είναι; Η λίστα φυσικά περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και ελάχιστες ακόμα δυνάμεις της διαστημικής. Οπότε; Ποιος απ' όλους; Μια καλή απάντηση θα ήταν εκείνος που ήταν πιο έτοιμος να κάνει πράξη την δύσκολη αυτή αποστολή. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να γίνουμε λίγο λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας και να συμπεριλάβουμε από σενάρια κατασκοπείας, μέχρι απόπειρες φραγής της προόδου της άλλης δύναμης. Ίσως μια ενιαία αποστολή να ήταν πιο δίκαια ώστε να μοιραστεί ο πλούτος, όμως ποιος θα καθόριζε το ποσοστό συμμετοχής της κάθε αποστολής; Οι αμερικανοί θα ήθελαν περισσότερα από τους ρώσους κ.ο.κ. Ξέρετε... αν αυτά τα ερωτήματα επεκταθούν, η συζήτηση μπορεί εύκολα να φτάσει σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο προσπάθεια επιβολής της πιο δυνατής διαστημικής ομάδας που θα επικρατήσει στον "Πόλεμο των Άστρων" που για πρώτη φορά έχει σημασία εκεί έξω.

Ας μην κρυβόμαστε. Η εξερεύνηση του διαστήματος γεννά πολλά ερωτηματικά, μπορεί να προσφέρει όμως και πολλές λύσεις. Δεν ξέρω αν είναι τόσο σημαντικό να μελετήσουμε το πέτρωμα του Άρη και την μορφολογία της Σελήνης, όταν όμως η συζήτηση φτάσει σε έναν ελεύθερο και δωρεάν πλούτο, τότε δεν ξέρω πόσο πολιτισμένες θα εξακολουθήσουν να είναι οι διαστημικές ομάδες των χωρών :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΛΟΥΤΟ

2 σχόλια:

  1. 1) Τά πυροτεχνήματα μέ τά ὁποῖα περηφανευόμαστε ὅτι μᾶς ἔβγαλαν στό διάστημα, πᾶνε μέ τό ζόρι μέχρι τόν Ἄρη.
    2) Ὅλοι οἱ διαστημικοί σταθμοί βρίσκονται σέ χαμηλή γήινη τροχιά. Καί αὐτό συμβαίνει γιά νά προφυλάσσονται οἱ ἀστροναῦτες ἀπό τίς ζῶνες Βᾶν Ἄλλεν, οἱ ὁποῖες δημιουργοῦν μία ἀσπίδα προστασίας γιά τήν ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ἀκτινοβολία τοῦ ἥλιου καί τοῦ διαστήματος.
    3) Εἶναι πολύ πιθανόν (ὑπάρχουν πολλά στοιχεῖα γιά αὐτό) ὅτι τό ταξίδι στήν Σελήνη ἦταν ἀπάτη. Ἕνας ἀστροναύτης πού θά ταξίδευε πρός τό φεγγάρι θά ἐκτελοῦσε ἁπλά ἀποστολή αὐτοκτονίας, ἀφοῦ θά ἤξερε ὅτι μέ τό ζόρι θά ἐπιζοῦσε μετά ἀπό μία ἡμέρα στήν σελήνη.
    Συμπέρασμα
    Ἡ λίστα μέ τους ἐπίδοξους ἐμπόρους διαμαντιῶν δέν περιλαμβάνει κανέναν. Καί μέ τά μυαλά πού κουβαλᾶμε θά παραμείνει ἄδεια.
    Ἐξάλλου οἱ «ὑποτιθέμενοι» ἐξωγήινοι θά ἐμποδίσουν μία φυλή κάφρων νά ἐξαπλωθεῖ στό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. νομίζω πως όλα όσα γράφεις είναι σωστά, όμως μιλάς για το σήμερα.
      Κάποια στιγμή η τεχνολογία θα κάνει εφικτή την αποστολή και τότε δεν θα έχουν αλλάξει τα ένστικτα του ανθρώπου, άρα το κείμενο ισχύει :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το