Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

CASE STUDY ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ τέλος στην κρίση και στην ελλάδα (ΦΑΓΕ)

Καληνωρίσματα. Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με επιχειρήσεις που είτε μεγάλωσαν είτε συρρικνώθηκαν με την πολιτική που ακολούθησαν, όμως η επικαιρότητα μου δίνει την αφορμή να προβληματιστούμε πάνω σε μία πετυχημένη επιχείρηση που πριν μερικές εβδομάδες γύρισε σελίδα. Αυτή τη σελίδα θα εξετάσουμε σήμερα.

Η ΦΑΓΕ είναι η γαλακτοβιομηχανία που τροφοδοτεί αμέτρητα σπίτια από τα τρία εργοστάσια της σε όλη την imageΕλλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με πλήθος προϊόντων, αξίζει να σημειώσουμε τα γιαούρτια της που είναι διάσημα σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα ξεχάσω όταν ήμουν στην Αγγλία, πως μπροστά στο δίλημμα να καταπονηθώ με το αγγλικό ανούσιο γάλα, αγόραζα τα γιαουρτάκια total τα οποία έγραφαν με μεγάλα γράμματα “live”. Θα θυμάστε και στην Ελλάδα το… ζωντανό γιαούρτι. Η ΦΑΓΕ λοιπόν, η μεγάλη εξαγώγιμη εταιρεία στο εξωτερικό έχει και ένα ακόμα εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες οπού και εξυπηρετεί την τοπική αγορά.
Κανείς δεν χρειάζεται να παρουσιάσει την ραγδαία εξέλιξη της εταιρείας που απασχολεί χίλια άτομα και μόνο πέρσι σε περίοδο ύφεσης, ο τζίρος της ξεπέρασε τα τριακόσια ογδόντα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1926 οπού το εξαιρετικό γιαούρτι έγινε γνωστό σε όλη την Αττική, σύντομα σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τη δεκαετία του ογδόντα άρχισε να πωλείται στην αγορά της Αμερικής, αφού ακόμα και τα γιαούρτια που προσπάθησαν να το αντιγράψουν χρησιμοποίησαν την φράση “Greek Style Yogurt”. Η ΦΑΓΕ ήταν από τις πρώτες εταιρείες που άρχισαν να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους marketing και αυτό φάνηκε από την αρχή με το λογότυπο: “Δεν θα φτιάχναμε ποτέ ένα προϊόν που δεν θα δίναμε στα παιδιά μας”.

Μπορεί η κρίση να μην επηρέασε ιδιαίτερα τον τζίρο της εταιρείας, αυτό όμως δε σημαίνει πως σαν επιχείρηση δεν πλήχτηκε από τις πολιτικές λιτότητας. Οι επιχειρηματίες της οικογένειας Φιλίππου που ξεκίνησαν το ένδοξο όνομα, αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας στο Λουξεμβούργο! Από εκεί θα γίνεται η παγκόσμια διαχείριση της εταιρείας με σκοπό την ενίσχυση της εταιρικής δομής και την ενδυνάμωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Ξεχνάμε την ΦΑΓΕ που πλέον μετονομάζεται σε FAGE International SA και στην Ελλάδα θα διαχειρίζεται από την Dairy Industry που ήταν ως τώρα θυγατρική της, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες την διαχείριση θα έχει η FAGE Luxembourg S.a.r.l., μία επίσης νεοσύστατη θυγατρική.

Η κίνηση αυτή αφενός αναδεικνύει την φιλοδοξία της εταιρείας και την προοπτική που χαράζει για το μέλλον και αφετέρου στέλνει σαφές μήνυμα πως γυρνάει την πλάτη της στην ελληνική οικονομία. Προφανώς θα διατηρήσει τα εργοστάσια της στην Ελλάδα, όμως δεν μιλάμε για μία ελληνική εταιρεία στο εξής, δεν μιλάμε για έναν σύμμαχο του ελληνικού κράτους για την προσπάθεια που κάνουμε να ξεπεράσουμε την ύφεση. Η… FAGE αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα της και να κλείσει το παράθυρο της κρίσης μα και της Ελλάδας μαζί. Επιχειρηματικά δεν μπορούμε παρά να βάλουμε άριστα στους κυρίους Φιλίππου, εθνικά όμως, σαν έλληνες, ίσως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε πιο… ελληνικά προϊόντα; :[ 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το