Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤHΣ ~ στις αμερικάνικες εκλογές ψηφίζει όλος ο πλανήτης κυβέρνηση

Καληνωρίσματα. Σήμερα όλος ο πλανήτης θα κινείται γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους βασικούς αντιμέτωπους Barack Obama και Mitt Romney να εκπροσωπούν το κόμμα των  Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αντίστοιχα.

Με τον σημερινό προβληματισμό δεν έχω κανένα σκοπό να imageαναλύσω τα υπέρ και τα κατά ή να ξεδιπλώσω τις πολιτικές μου γνώσεις. Είμαι σίγουρος πως αυτές τις μέρες μπορείτε να βρείτε δεκάδες κείμενα από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως να μελετήσουμε είναι το κατά πόσο αυτές οι εκλογές αποτελούν ένα τόσο σημαντικό παγκόσμιο γεγονός.

Βλέπετε, η νίκη του ενός ή του άλλου μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης ιστορίας. Αν σκεφτεί κανείς πως ο Ομπάμα θεωρείται ένας εξωστρεφής πρόεδρος ο οποίος την περασμένη τετραετία κατάφερε να μετριάσει την κακή εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό. Κατάφερε να προσεγγίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη αν και σε αυτό βοήθησε το κοινό πρόβλημα όλου του πλανήτη: η κρίση. Η πολιτική Ομπάμα κινείται ξανά στο ίδιο μοτίβο. Αφορά τις καλές και ανοιχτές σχέσεις με την Ευρώπη και την ενεργή διασύνδεση της εξωτερικής πολιτικής από τα εσωτερικά πράγματα της χώρας του.

Κάτι που δεν ισχύει με τον εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων. Εσωστρεφής, συντηρητικός, σχεδόν εθνικιστής ίσως έλεγαν μερικοί, έχει προθέσεις που αφορούν την Αμερική και μόνο την Αμερική. Άραγε ούτε ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται πως το μέγεθος και η ισχύς της χώρας του είναι ακατάλληλα για μία εσωστρεφή χώρα; Το τί γίνεται στην αγορά ή στο χρηματιστήριο εκεί, μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα στην Ευρώπη. Κάτι αντίστοιχο όμως ισχύει και αντίστροφα. Αυτό ο Ρόμνεϊ δεν το ενστερνίζεται και οι φόβοι για μια χώρα που θα γίνει και πάλι μισητή από τον υπόλοιπο πλανήτη αυξάνονται στο ενδεχόμενο νίκης του.

Το ένα ενδεχόμενο ή το άλλο καταδεικνύει με σαφήνεια αυτό στο οποίο καταλήγω σήμερα. Οι εκλογές αυτές και οι συνέπειες των αποτελεσμάτων τους, αποτελούν τρανή imageαπόδειξη της Παγκοσμιοποίησης. Το αν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και η ανάπτυξη στην Ευρώπη εξαρτώνται από το ποιος θα είναι ο πρόεδρος στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, νομίζω πως λέει πολλά. Οι παροτρύνσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην παρθούν καθολικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν τις εκλογές τους, μας δίνει το στίγμα της αλληλεξάρτησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως όταν η Ελλάδα ψήφιζε το τελευταίο μνημόνιο και η Αθήνα καιγόταν, τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο κατρακυλούσαν. Μία επίσης σημαντική σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας επήλθε όταν στην Ελλάδα συμφωνήθηκε και ορκίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας.

Σήμερα τυχαίνει το παράδειγμα να είναι η Αμερική, όμως όλοι θυμόσαστε πως οι ίδιες εκκρεμότητες βρισκόντουσαν στην επικαιρότητα και στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές. Δεν έχει σημασία για ποια (μεγάλη) χώρα μιλάμε. Η Παγκοσμιοποίηση, τους αφορά όλους και σχετίζεται με όλους. Ο ένας εξαρτάται από τον άλλον και για αυτό, πιστεύω σήμερα πως όταν ο εφιάλτης της κρίσης ξεπεραστεί στην Αμερική, τα πράγματα θα βελτιωθούν στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Ας κερδίσει ο καλύτερος… για εμάς :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το