Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΛHMΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ νέα ευρωπαϊκή τάση προωθεί ανεξάρτητα κράτη σε πολλές χώρες

Καληνωρίσματα. Πριν η χρονιά φύγει, θα έχουμε πολλά να θυμόμαστε από τα γεγονότα που την σημάδεψαν. Ένα από αυτά αποτελεί η έξαρση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιστορία που απαιτούν την απόσχιση τους από το κράτος στο οποίο ανήκουν σήμερα. Ας δούμε τα βασικότερα σήμερα.

ανήκει στην Μεγάλη Βρετανία 306 χρόνια
6,12% της ιστορίας της
Αρχίζοντας να μιλάμε πιο πρακτικά κοιτούμε την πρώτη imageπεριοχή που κέρδισε τη μάχη της διεκδίκησης της απόσχισής της. Πρόκειται για την Σκωτία της οποίας ο εθνικιστής ηγέτης ήρθε τελικά σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Βρετανίας, για να διεξαχθεί ελεύθερο δημοψήφισμα το 2014. Αν ο λαός το θελήσει, η Σκωτία σύντομα θα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος! Η Σκωτία έχει σημαντικές οικονομικές εξαρτήσεις από την Αγγλία, όμως ποτέ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το ιστορικό παρελθόν των δύο χωρών που στιγματίστηκε από πολέμους και λεηλασίες κατά την προσάρτηση της Σκωτίας στην Μεγάλη Βρετανία.

ανήκει στην Ισπανία 298 χρόνια
23,28% της ιστορίας της
Το κλίμα είναι λίγο πιο φορτισμένο στην Ισπανία. Βλέπετε imageκάπου εκεί στον Βορρά, η Καταλονία της οποίας η ιστορία ξεκινάει από την δημιουργία της περιοχής από έλληνες, αποτελούσε σπουδαίο ανεξάρτητο κράτος με σημαντική ναυτική και εμπορική δύναμη. Μετά το 1700 όμως η ισπανική επεκτατική πολιτική είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της Βαρκελώνης και την προσάρτηση της Καταλονίας στην Ισπανία. Ποτέ ο ισπανικός λαός δεν δέχτηκε αυτήν την ένωση και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι πιέσεις για ένα δημοψήφισμα σαν αυτό της Σκωτίας είναι τεράστιες με εκατομμύρια διαδηλωτές να φωνάζουν για απόσχιση από το κράτος. Μπορεί η ισπανική κυβέρνηση να απαιτεί την τήρηση του συντάγματος, όμως η επιτυχία των σκωτσέζων να κάνουν δημοψήφισμα έδωσε νέα πνοή στις ελπίδες των καταλανών.

ανήκει στην Ρωσία 112 χρόνια
18,60% της ιστορίας της
Τα παραπάνω γεγονότα έφεραν στο προσκήνιο πολλές imageάλλες καταπιεσμένες (;) περιοχές με τον ίδιο κρυφό πόθο. Στην Ρωσία, η πόλη Domodedovo αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη ύστερα από μίας τύπου ψηφοφορία και το συμπέρασμα πως τα συμφέροντα της περιοχής είναι αντικρουόμενα με αυτά της Ρωσίας. Η… νέα δημοκρατία που προέκυψε, θέτει σαν άμεσο στόχο την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είναι μάλλον απίθανο οι ρώσοι να δεχτούν αυτήν την επανάσταση.

ανήκει στην Γαλλία 612 χρόνια
32% της ιστορίας της
Στην περιοχή του Ροδανού στις Άλπεις, οι ντόπιοι έχουν imageαρχίσει να αναπολούν την ιστορία όπου η περιοχή αν και επηρεασμένη από την Γαλλία ήταν ανεξάρτητη με δικό της εμπόριο και οικονομία. Σήμερα, λέγεται πως έχουν ξεκινήσει ήδη συνομιλίες με άλλες περιοχές που επιθυμούν την αυτονομία τους ώστε να σχεδιάσουν ένα βιώσιμο πλάνο πάνω στο οποίο θα στηρίξουν το αίτημα τους για ανεξαρτησία.

ανήκει στην Γερμανία 60 χρόνια
3,96% της ιστορίας της
Στον νότο της Γερμανίας, η Βάδη-Βυρτεμβέργη με imageπρωτεύουσα την Στουτγάρδη αποτελεί ένα από τα κρατίδια που απαρτίζουν την Γερμανία. Με την υπόσταση που έχει σήμερα, γνωρίζει λιγότερα από εκατό χρόνια ιστορίας και σήμερα περισσότερο από ποτέ κάτοικοι και τα εθνικιστικά κόμματα που βλέπουν την δύναμη τους να ανεβαίνει συνεχώς, αρχίζουν και καλοβλέπουν το γενικότερο αποσχιστικό κλίμα που υπάρχει, εκφράζοντας τις δικές τους πολιτικές ανησυχίες όσο εξαρτώνται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Γερμανίας.

ανήκει στο Βέλγιο 182 χρόνια
15,83% της ιστορίας της
Ένα από τα κρατίδια του βασιλείου του Βελγίου είναι η imageΦλάνδρα. Η δημιουργία της μπερδεύεται από κέλτες και γερμανούς κάπου το 862. Η περιοχή της Φλάνδρας έχει πέντε περιφέρειες κάθε μία από τις οποίες έχει σχεδόν την δική της διαφορετική ιστορική διαδρομή στο σήμερα. Η πραγματική της προσάρτηση στο Βέλγιο ήρθε το 1830 με έναν βίαιο τρόπο αφού εμπρός στην γαλλική απειλή, οι ντόπιοι αποφάσισαν να εισχωρήσουν στο νέο κράτος του Βελγίου. Η περιοχή σήμερα διατηρεί μία μερική αυτονομία, όμως η στρατηγική για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές της κεντρικής διοίκησης.

ανήκει στην Ιταλία 153 χρόνια
10,60% της ιστορίας της
Επιστρέφοντας στη imageΜεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ιταλία, βρίσκουμε την περιφέρεια της Λομβαρδίας που έχει σαν πρωτεύουσα το Μιλάνο. Μετά την διάλυση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ένας γερμανικός λαός ίδρυσε το κρατίδιο της Λομβαρδίας για το οποίο σημειώστε την πορεία του στο σήμερα. Μετά το 1700 και περισσότερα από χίλια χρόνια ανεξαρτησίας, η περιοχή προσαρτήθηκε στην Αυστρουγγαρία, αργότερα στην Γαλλία, ύστερα στην Αυστρία, μέχρι το 1859 οπότε και προσαρτήθηκε στο ιταλικό βασίλειο.

ανήκει στην Ελλάδα 99 χρόνια
2,10% της ιστορίας της
Το 2013 η Κρήτη προετοιμάζει εορτασμούς για την imageπροσάρτηση του νησιού στο ελληνικό κράτος που συνέβη το 1913. Ωστόσο πολλοί ντόπιοι εξακολουθούν να θεωρούν το νησί ως ανεξάρτητο. Η αλήθεια είναι πως από τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της, η Κρήτη υπήρξε σπουδαίο αυτόνομο κράτος με τεράστια ναυτική, εμπορική και οικονομική δύναμη. Ωστόσο μετά την μεγάλη ανεξάρτητη ακμή της στα προϊστορικά χρόνια στην περίοδο του μινωικού και μυκηναϊκού πολιτισμού, άρχισε μια μακρά περίοδος όπου οι δυνατοί κατέκτησαν το νησί αναγνωρίζοντας την γεωστραγητική του θέση στην Μεσόγειο. Οι ρωμαίοι, οι βυζαντινοί, οι ενετοί, οι οθωμανοί και τελικά οι έλληνες μετά την επανάσταση και όταν οι πολιτικές συνθήκες το επέτρεψαν. Στην σύγχρονη ιστορία της η Κρήτη έχει βαθιές ρίζες με την Ελλάδα στην γλώσσα, την θρησκεία και τον πολιτισμό ωστόσο οι σχέσεις του ήταν περισσότερο συνεργασίας παρά κράτους-περιφέρειας. Μία άτυπη συμφωνία για την διενέργεια δημοψηφίσματος του κρητικού λαού εν όψη της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων της ένωσης, διαψεύδεται από τους επίσημους φορείς και των δύο πλευρών, ενώ λέγεται πως άλλες δυνάμεις υποκινούν μία τέτοια ψηφοφορία.

ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ
Η έξαρση της επιθυμίας για ανεξαρτησία όλων αυτών των περιοχών έχει καθαρά οικονομικές βάσεις. Η οικονομική κρίση έχει λυγίσει τα μητρικά κράτη (ειδικά στις περιπτώσεις της Καταλονίας, της Λομβαρδίας και της Κρήτης) κι έτσι καλλιεργούνται συναισθήματα απόσχισης από τον λαό και πολλές φορές τις διοικήσεις των περιοχών αυτών. Το παραπάνω σκεπτικό δεν είναι αναίτιο. Αν εμβαθύνουμε περισσότερο στα οικονομικά, πολιτικά και αναπτυξιακά στοιχεία της κάθε περιοχής από τις παραπάνω θα διαπιστώσουμε πως οι περιοχές αυτές είναι αν όχι οι πιο πλούσιες, από τις πιο πλούσιες περιφέρειες στην χώρα τους. Σύμφωνα με το πολιτικό σκεπτικό, αν αυτές οι χώρες δρούσαν αυτόνομα, θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερο σε οικονομικούς στόχους και θα πετύχαιναν πιο εύκολα στόχους ανάπτυξης, αυτονομίας και ευημερίας προς όφελος των πολιτών τους και του ευρύτερου συνόλου.

ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι διοικήσεις των περιοχών αυτών, επιθυμούν (μετά την ανεξαρτητοποίηση) εκ νέου είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αυτόνομα μέλη παραμένοντας εναρμονισμένες στην γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική αλλά με αυτόνομες δυνάμεις, δικαιώματα και υποχρεώσεις ενός κράτους-μέλους της Ένωσης. Ας μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό πως συχνά-πυκνά γίνεται λόγος για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών όπου και πολλές πολιτείες (όχι κράτη) συνθέτουν την ενωμένη κοινότητα. Φυσικά στην Ευρώπη ένα απόλυτα ενιαίο μοντέλο δεν είναι δυνατό στο άμεσο μέλλον, όμως η δημιουργία περισσότερων περιοχών/ανεξάρτητων κρατών θα μπορέσει να προσφέρει μία περισσότερο πολυμορφική και ίσως πιο ανταγωνιστική (για παράδειγμα στην ανάπτυξη) Ένωση.

Το ζήτημα της απόσχισης των περιοχών από τα κράτη στα οποία ανήκουν θα μας απασχολήσουν ξανά και πιο έντονα προσεχώς. Όταν μία πλούσια περιοχή επιβραδύνει την ανάπτυξη της εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης του κράτους στο οποίο ανήκει κι όταν η ιστορία μάλλον ενθαρρύνει την διαφορετικότητα που οδηγεί στην απόσχιση, τότε οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά τις παραμέτρους ενός εγχειρήματος σαν αυτό :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ

8 σχόλια:

  1. Φιλε μου δεν ειναι σωστη η τοποθετηση για την Κρητη...

    Καταρχην στα χρονια που προσμετρας την συνυπαρξη Ελλαδας και Κρητης πρεπει να προσθεσεις και την Βυζαντινη περιοδο....

    Οποτε λαθος θεωρω και την αναφορα για τους δυνατους που κατελαβαν το νησι...
    Οι Βυζαντινοι τι εθνικοτητας ήταν;

    (παρενθεση)
    Ελπιζω να μην εισαι απο αυτους που πιστευουν οτι επειδη οι Βυζαντινοι προγονοί μας χρησιμοποιουσαν τον ορο Ρωμαιοι δεν ήταν 100% Ελληνες...

    Μιλουσαν ΜΟΝΟ ελληνικά και ηταν Ορθοδοξοι.
    Μπορει να εκρυβαν μια πικρία για τον λεκτικο ορο Ελληνας που ειχε συνυφανθει με τους ειδωλολατρες αλλα ηξεραν πολυ καλα τι ηταν...
    Εξαλλου τοτε άρχισε να γεννιεται και η εννοια του Γενους.
    Εξαλλου και οι συγχρονοι των Βυζαντινων ξενοι αποκαλουσαν την αυτοκρατορία
    "Imperium Graegorum" Αυτοκρατορία των Ελληνων.... (με την παροδο φυσικα του χρονου κατεληξαν στο συμπερασμα που γνωριζαν για την ελληνικοτητα τους)

    Και παρακατω λες οτι το κατελαβαν οι Ελληνες;!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δηλαδη η Κρητικοι τι εθνικοτητος είναι φιλε μου;
    Εκτος αν αρχισουμε να λεμε για νεες εθνικοτητες ...οι Πελοποννησιοι, οι Μακεδονες οι Θρακες...
    Κι εμεις εδω στην Αθηνα μια νέα εθνικοτητα οι Αθηναιοι!!!!!

    Αυτα τα θεματα θελουν ιδιαίτερη προσοχή...
    Σε ολες σχεδον τις άλλες περιπτωσεις που αναφερεις στα αλλα κρατη μιλαμε για διαφορετικες εθνοτητες....
    Η Κρητη με κανεναν τροπο δεν μπορει να μπει σε εναν τετοιο καταλογο....

    Γιατι η Κρητη ειναι λικνο ελληνισμου....
    Να σου θυμισω μονο οτι πριν καν ελευθερωθει απο τον Τουρκο και ειχε αρχισει ο Μακεδονικος αγωνας οι 15 από τις 20 ομαδες Μακεδονομαχων ειχαν Κρητικους οπλαρχηγους!!!!

    Ευχαριστω για την φιλοξενια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αρχικά θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο yannidakis. Δεν έχω να αντιπαρατεθώ σε τίποτα από τα όσα αναφέρεις, αφού άποψη μου είναι πως όσο περισσότερο εμβαθύνεις στην ιστορία τόσο πιο υποκειμενική γίνεται αυτή.

    απαντώντας πάντως ειδικά στην παρένθεση σου, θα επιβεβαιώσω πως οι Βυζαντινοί ήταν έλληνες, απλά ίδρυσαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και όχι το ελληνικό κράτος. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κύπριους οι οποίοι θεωρούνται έλληνες, απλά δεν ανήκουν στο ελληνικό κράτος. Το αντίπαλο δέος αναφέρει πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τους κρητικούς. Κυρίως στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανέπτυξαν το ελληνικό φρόνημα, απλά δεν κατέληξαν να ανήκουν στο ελληνικό κράτος παρά στην σύγχρονη Ελλάδα του περασμένου αιώνα.

    Τέλος θα μου επιτρέψεις να αναφέρω πως πολλές περιοχές της λίστας παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά όπως το Ντομοντένοβο και η Βάδη. Και εφόσον -έστω και άτυπα- οι φωνές εδώ στην Κρήτη για ανεξαρτητοποίηση πληθαίνουν, θα ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν την συμπεριλάμβανα.

    Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου.
      Μια δυο παρατηρησεις μονο.
      Συμφωνω με τις παρατηρησεις σου οτι ιδια χαρακτηριστικα εχουν και μια δυο αλλες περιπτωσεςι τις λιστας .. γι αυτο εβαλα κι εγω το "σχεδον ολες...".
      Παντως δεν ειναι σιγουρα οι κυριοτερες...

      Οσον αφορα την ιστορικη αναφορά σου ομολογω οτι ησυχασα.
      Θα ηταν δυσκολο να εχουμε εδω μια ιστορικη αντιπαραθεση... (περι της ελληνικοτητας των βυζαντινων υπαρχει το σχετικο υπεροχο εργο του κορυφαίου βυζαντινολογου Σερ Στηβεν Ρανσιμαν αλλα και τα εργα της επίσης δικης μας κορυφαιας βυζαντινολογου Αρβελερ)

      Να πω μονο πως η εννοια Βυζαντινη Αυτοκρατορια σαφεστατα υπονοεί την εννοια οργανωμενου κρατους.

      Οσον αφορα τους Κυπριους αδερφους μας ειναι ιστορικως πελον αποδεδειγμενο οτι δεν τους επετρεψαν οι ξενοι να ενωθουν με την μητερα Ελλαδα παροτι με δημοψηφισμα που η Ενωση πηρε 96% οι Ελληνες Κυπριοι ζήτησαν την Ενωση πριν απο την ανεξαρτησία τους.
      Ευτυχως το καταφεραν ομως οι Κρητικοι.

      Οταν λες "Κυρίως στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανέπτυξαν το ελληνικό φρόνημα, απλά δεν κατέληξαν να ανήκουν στο ελληνικό κράτος παρά στην σύγχρονη Ελλάδα του περασμένου αιώνα."

      Τι εννοείς φιλε μου;
      Οτι οι Κρητικοι δεν ειχαν ελληνικο εθνικο φρόνημα στην αρχαιοτητα;

      Μα αν δεν με απαταει η μνημη μου οι Κρητικοι πολεμησαν στον πολεμο της Τροιας με τους Αχαιούς και τους υπολοιπους Ελλαδιτες....
      Και το κυριοτερο λαμβαναν μερος και στους Ολυμπιακούς Αγωνες...
      (http://stigmes.gr/gr/grpages/articles/olympikriti.html)

      Συνεπως ειναι απολύτως βέβαιο οτι οι Κρήτες από πολύ νωρίς συνειδητοποίησαν την ελληνικότητα τους...
      Κι οσο κι αν καποιοι ανεκδιηγητοι ιστορικοί προσπαθουν να μας πεισουν οτι οι Μινωιτες Κρήτες δεν ηταν Ελληνες τα αρχαιολογικα ευρηματα τους διαψευδουν....

      Απλα η Κρητη λογω εγγυτητας με την Αφρικη και την Ασια ειχε παντα επιρροες κι απο άλλους λαους....

      Σε ευχαριστω φιλε μου.

      Διαγραφή
    2. όπως είπα και στο νωρίτερο σχόλιο μου, όσο πιο πίσω, τόσο πιο υποκειμενική γίνεται η ιστορία.

      Οπότε μιλώντας για εθνικό φρόνημα, για ελληνική πατρίδα, δεν θα το τοποθετούσα (βάση των δικών μου μελετών) τόσο πίσω στην αρχαιότητα. Οι Μινωίτες είχαν σχέσεις και συναλλαγές και με τους Αιγύπτιους, όμως αυτό δε αφήνει υπονοούμενα ιθαγένειας. Το ίδιο και η συμμετοχή σε έναν πόλεμο με κοινά συμφέροντα ή μία αθλητική διοργάνωση που λάμβαναν μέρος αθλητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Ειδικά εκείνη την εποχή είναι λάθος να μιλάμε για Ελλάδα. Είναι η Αθήνα, η Μακεδονία κλπ.

      Διαγραφή
    3. Μια διευκρινηση μονο...
      Οι Ολυμπιακοι αγωνες δεν ηταν μια αθλητικη διοργανωση με αθλητες "από ολοκληρο τον τοτε γνωστο κοσμο", αλλα η ΜΟΝΗ πολιτιστικη διοργανωση της εποχης εκείνης με πληθος εκδηλωσεων μεταξυ αυτων και αθλητικοι αγωνες.
      Και λαμβαναν αυστηρως μερος ΜΟΝΟ οι εξ αίματος Ελληνες και κανεις άλλος λαός.....

      Οι μονοι που παρεβησαν τον κανονα με παρατυπια των Ελλανοδικών ήταν οι Ρωμαίοι κατακτητες....

      Μεχρι ομως και την Ρωμαικη κατακτηση συμμετείχαν με αυστηρότατα κριτηρια οι αποδεδειγμενα Ελληνες.
      Γι αυτο το εφερα σαν επιχειρημα....

      Διαγραφή
    4. ...και κατι που ξεχασα επειδη ειπες ειναι λαθος να μιλαμε για Ελλαδα εκεινη την εποχη...
      Ναι ειναι λαθος οσον αφορά την κρατικη οντοτητα...
      Ειναι αληθεια οτι ειχαμε πολεις -κρατη ή αργοτερα ολοκληρες περιοχες...

      Ὀμως Ελλαδα σαν περιοχη ονομαζοταν και τοτε η περιοχη αυτη από τους Ελληνες.
      Αποδειξη τα γνωστα λογια του Στραβωνα...
      "Εστιν ουν Ελλας και η Μακεδονία"...

      Διαγραφή
  3. Όλα τα υποκινούν Εβραίοι μασόνοι... Το μόνο που θέλουν είναι το πετρέλαιο και να ελέγχουν όλα αυτά τα στρατηγικά σημεία (όπως μπορούμε να διακρίνουμε αυτά τα σημεία στο χάρτη,φαίνεται πόσο τέλεια μελετημένη είναι η στρατηγική του σημείου τους και η ιστορία στην οποία πάνω προπαγανδίζουν για τους δικούς τους σκοπούς εδώ και δεκαετίες)... Επίσης ξέχασες να αναφέρεις την Κορσική και την Κέρκυρα που πιάσανε στο στόμα τους τον τελευταίο χρόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την Κέρκυρα δεν έχω ακουστά σημαντικές σκέψεις απόσχισης. Η δε Κορσική νομίζω πως το καθεστώς που τώρα απολαμβάνει είναι ιδανικό για τους κατοίκους της βάση του πρωτοκόλλου που ακολουθείται.

      Όσο για την υποκίνηση των ιδεών αυτό, δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, όμως η ιστορία θα τα δείξει όλα.

      Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το