Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ θέλουμε σύντροφο ή ρομπότ;

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Ruby Sparks
Παραγωγή: 2012
Σκηνοθεσία: Jonathan DaytonValerie Faris
Βασικοί Χαρακτήρες: Paul DanoZoe Kazan και Annette Bening 
Περιγραφή: O Calvin ένας νεαρός συγγραφέας κλεισμένος στον εαυτό του και στο ταλέντο της συγγραφής του, βιώνει την πραγματική ύπαρξη τη ηρωίδας που περιγράφει στο νέο του σύγγραμμα. Τι συνέπειες όμως μπορεί να υπάρξουν σε μία σχέση την οποία μπορούσε "κινηματογραφεί" όπως και όποτε θέλει; 

Σήμερα θα αναλύσουμε τα νοήματα μίας ομολογώ παράξενης ταινίας με πραγματικά πρωτότυπο σενάριο που ειλικρινά αν απλά κάποιος μου το διηγόταν πριν το δω μπορεί και να μην αποφάσιζα να το δω. Αυτό που πραγματικά με παρότρυνε να τη δω ήταν οι πολύ καλές κριτικές που διάβασα και η πολύ καλή βαθμολογία του site imdb.

Η υπόθεση της ταινίας ξεκινά με τον Calvin ο οποίος είναι ένας ταλαντούχος συγγραφέας κλεισμένος στον εαυτό του, αναζητώντας τους τρόπους που θα μπορούσαν να τον κάνουν ευτυχισμένο στην προσωπική του ζωή, χωρίς ωστόσο να θέλει να εκμεταλλευτεί το ¨θόρυβο¨ που έχει κάνει το όνομά του και να συνδεθεί συναισθηματικά με κάποια που τον θέλει μόνο και μόνο για τη διασημότητα του. Έτσι λοιπόν εκεί που έχετε αρχίσει κι εσείς από τον καναπέ να αναρωτιέστε για το απρόσμενο που θα σας κρατούσε σε αγωνία, ΝΑ ΤΟ!! Κάπου εδώ μπαίνει το φανταστικό στοιχείο του σεναρίου που όμως έχει το σκοπό του!

Ο Calvin αφού δεν έβρισκε την ιδανική κοπέλα στην πραγματικότητα, την βρήκε στο όνειρό του και χάρηκε τόσο πολύ που ξεκίνησε να γράφει γι αυτή το νέο του μυθιστόρημα. Ένα πρωινό που ξυπνάει λοιπόν την βλέπει μπροστά του όπως ακριβώς την περιέγραφε στα κείμενα του με την δυνατότητα να μπορεί  να διαμορφώνει τη συμπεριφορά της όπως αυτός θα ήθελε. Αφού ξεπέρασε μετά δυσκολίας το φανταστικό αυτό φαινόμενο άρχισε να επενδύει στη σχέση τους. Όπως είναι φυσικό όμως, μία σχέση περνάει στάδια αναζήτησης και διάφορων προβληματισμών οπότε ήρθαν και τα πρώτα εμπόδια. Στα δύσκολα λοιπόν ο Cevin επέλεξε να την ¨αναδιαμορφώνει¨ ανάλογα με τα γούστα του μέχρι που την κατάντησε  μια απλή μαριονέττα και αποφάσισε να την αφήσει ελεύθερη να ζήσει τη ζωή της.

Αυτό το φανταστικό κατά τα άλλα σενάριο έχει να μας μεταφέρει όμως και σημαντικά διδάγματα και προβληματισμούς. Όλοι μας λίγο πολύ σε μία σχέση αντιμετωπίσαμε και θα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες είτε πρόκειται για τον έρωτα της ζωής μας είτε για ένα απλό δεσμό. Αν είχαμε την επιλογή με το πάτημα ενός κουμπιού να αλλάξουμε κάτι σε αυτόν/αυτήν που δεν μας αρέσει, θα το πατούσαμε; Αν όντως το πατούσαμε πιθανόν να πραγματοποιούταν η επιθυμία μας άλλα σίγουρα αυτό που θα φτιάχναμε δεν θα ήταν ο εαυτός του/της της σχέσης μας.

Αυτό που σίγουρα κανείς δεν θέλει να έχει δίπλα του είναι ένα άβουλο ον ή μια μαριονέτα που την κάνει ό,τι θέλει. Σε μία σχέση πρέπει να επενδύουμε στις όμορφες στιγμές ευτυχίας αλλά και στην  σωστή αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που εμφανίζονται, χωρίς να αναζητούμε την αλλαγή του χαρακτήρα του ανθρώπου που έχουμε δίπλα μας. Για αυτούς που ακόμα πιστεύουν στη σχέση τους, ευελπιστώντας την αλλαγή του χαρακτήρα του συντρόφου τους, μάλλον σε βάθος χρόνου θα καταλάβουν ότι έχουν χάσει το χρόνο τους.

Η παραπάνω ταινία νομίζω αξίζει την προσοχή σας γιατί πραγματικά είναι πρωτότυπη στο σενάριό,  περιλαμβάνει αξιοπρόσεκτες ερμηνείες άλλα κυρίως γιατί παρέχει τροφή για μπόλικη σκέψη για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη συναισθηματική μας ζωή.

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. δεν έχω δει την ταινία και μεταξύ μας δε θα την πρόσεχα καν αν δεν την είχες προσθέσει στην ενότητα.
    Πριν 3 ολόκληρα χρόνια είχα γράψει μία Ιστορία (τότε, η ενότητα "Ιστορίες Παρασκευής") για κάποιον που τότε είχε πλάσει την σύντροφο του. Η διαφορά είναι πως ο δικός μου ήρωας το έκανε με γνώμονα το δικό της συμφέρον και όχι το δικό του.
    Απ' ότι κατάλαβα, ο ήρωας της ταινίας κάνει το αντίθετο και γι' αυτό τα αποτελέσματα τον αφήνουν τραγικά μόνο του :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ετσι ακριβως!! ο ηρωας της ταινιας δεν εχει προθεση να δημιουργησει την συντροφο του στην αρχη παρα μονο να την περιγραψει οπως την εβλεπε στα ονειρα του. Οταν συνεβει το φανταστικο φαινομενο και ειδε ξαφνικα μπροστα του τη γυναικα των ονειρων του, το λαθος του ηταν οτι δεν εζησε τη σχεση οπως ερχοταν (αγαπα τον πλησιον σου με τα ελαττωματα του) αλλα προσπαθησε να εκμεταλευτει το φανταστικο φαινομενο για να την πλασει οπως ηθελε. Το οποιο βεβαια και δημιουργησε τα τραγικα αποτελεσματα τα οποια υπαρχουν και στην καθημερινοτητα μας οταν προσπαθουμε να πλασουμε το χαρακτηρα του συντροφου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό που παρέλειψα πριν να αναφέρω είναι η δημοσίευση της Ιστορίας στην οποία αναφέρθηκα. Μπορείτε να την βρείτε εδώ Ιστορία Παρασκευής: Η Δημιουργία

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το