Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

CASE STUDY ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ επιχειρηματικός νικητής χωρίς κόπο (HTC)

Καληνωρίσματα. Θυμάμαι τα πρώτα κινητά τηλέφωνα δύο δεκαετίες πριν. Κάποια τεράστια motorola που παρότι ήταν τραγικά μεγάλα, ήταν πολύ εκκεντρικό αν χρησιμοποιούσες στον δρόμο ένα από αυτά. Η φορητότητα δικαίωσε την motorola και έδωσε την πάσα σε πολλές εταιρείες να αναπτυχθούν σε αυτόν τον κλάδο.

Κολοσσοί του κλάδου των ηλεκτρονικών, ασχολήθηκαν με την κινητή τηλεφωνία μικραίνοντας τις συσκευές και κάνοντάς τις πιο αρεστές στο κοινό. Εδώ στην Ευρώπη βέβαια που εξελιχθήκαμε πιο γρήγορα στην συγκεκριμένη αγορά, δύο ευρωπαϊκές εταιρείες κράτησαν τα σκήπτρα για χρόνια. Η φιλανδική ΝΟΚΙΑ και η σουηδική Ericsson. Το τηλέφωνο υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές και βελτιώσεις σε μέγεθος, λειτουργικότητα και ταχύτητα, ώσπου έφτασε ο καιρός για τα πρώτα “έξυπνα κινητά”. Αυτούς τους μικρούς υπολογιστές που θα έκαναν πολύ περισσότερα από το να παίρνουν τηλέφωνα!

Η αγορά αυτή ήταν πολλά υποσχόμενη και το ελεύθερο πεδίο βάλθηκε να εκμεταλλευτεί μία νέα εταιρεία από την Ταϊβάν όταν το 1997 λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά φτιάχνοντας έξυπνα κινητά τηλέφωνα και αργότερα ηλεκτρονικές ταμπλέτες. Το όνομα αυτής… HTC.

Η HTC είχε έτοιμο το πεδίο στο οποίο θα απασχολούνταν. imageΔεν ήταν ανάγκη να πρωτοτυπήσει, απλά να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες. Ποτέ δεν έγινε η νούμερο ένα εταιρεία αφού σύντομα τα σκήπτρα των έξυπνων τηλεφώνων πήρε η Apple με το i-phone, όμως το μερίδιο αγοράς ήταν ικανοποιητικό και όντως μάλλον η σπουδαιότερη ανταγωνίστρια της Apple σε συσκευές (HTC) με το επίσης ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα (Android), ήταν φανερό πως θα είχε πολλαπλά οφέλη από αυτήν την μη-κορεσμένη αγορά.

Η HTC ξεκίνησε σαν windows phone, όμως σύντομα εκμεταλλεύτηκε το λειτουργικό android όντας έτσι το αντίπαλο δέος του i-os. Εύκολα άφησε πίσω της σε πωλήσεις πρώην κολοσσούς όπως η NOKIA και χωρίς κανένα ιστορικό στον συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο της τεχνολογίας κατάφερε να καθιερωθεί χωρίς ποτέ της να πρωτοτυπήσει ή να λανσάρει μία δική της καινοτομία. Αυτό σημαίνει αρπάζω την ευκαιρία :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ HTC ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το