Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΔIAΔΡΑΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ λίστα δώρων ανάγκης για τις φετινές γιορτές

Καληνωρίσματα. Οι γιορτές πλησιάζουν και ήδη τα περισσότερα καταστήματα και σπίτια έχουν ντυθεί στα γιορτινά τους προκειμένου να μπουν όλοι όσο το δυνατό και όσο οι συνθήκες μας το επιτρέπουν, περισσότερο στο κλίμα και την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Όπως κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες θα διαβάσετε πολλά κείμενα που θα σας προειδοποιούν να μην πέσετε θύματα του υλισμού που διέπει αυτές τις γιορτές. Θα προσπαθούν να σας πείσουν πως τα Χριστούγεννα αποτελούν μία πνευματική εορτή και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσετε γυρνώντας την πλάτη στην καταναλωτική μανία που τις μέρες αυτές γίνεται πιο έντονη. Δεν σας κρύβω πως το yannidakis έχω αφιερώσει κι εγώ χρόνο γράφοντας ακριβώς αυτό αν και μόλις χθες στα “Ψήγματα Πνευματικότητας Δεκεμβρίου” ανέδειξα μία άλλη μορφή συνεισφοράς της Εκκλησίας στον υλισμό.

Όμως φέτος παρά την κρίση, παρά την οικονομική μας imageστενότητα, επιλέγω το ακριβώς αντίθετο! Ας μιλήσουμε για ύλη, για ψώνια, για αγορές και για την ανεβασμένη διάθεση που αυτά συνεπάγονται! Και μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι μία άκρως θρησκευτική και άρα πνευματική εορτή, όμως τι συμβαίνει με την πρωτοχρονιά; Ας αποθεώσουμε την ύλη! Ύστερα από καιρό βέβαια, οι ανάγκες ή οι επιθυμίες μας δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω οικονομικής στενότητας. Τα δώρα μας θα περιοριστούν και θα πέσουν σε ποιότητα και σημαντικότητα. Φέτος, οι συνθήκες μας αναγκάζουν να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πνευματικότητα.

Όμως κάπου εκεί έξω, όλα τα εμπορικά καταστήματα θα περιμένουν όλους εμάς για να ξοδέψουμε λογικά, αλλά να ξοδέψουμε. Μας περιμένουν για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, το ενοίκιο τους ή τους προμηθευτές τους. Η εποχή αυτή είναι η τελευταία τους ελπίδα για να κάνουν ένα αξιοπρεπές τζίρο. Κι αν ανήκετε στους τυχερούς που πήραν το δώρο, τον δέκατο τρίτο μισθό ή απλά την… “καλή σας χέρα” θα πρέπει κι εσείς να συμβάλλετε σε αυτήν την ανάγκη. Είναι βέβαιο πως θα προβείτε σε κάποιες αγορές για εσάς ή για τους δικούς σας ανθρώπους. Είναι άλλωστε σίγουρο πως θα εκτιμήσετε περισσότερο από ποτέ το δώρο που λάβατε όταν θυμηθείτε τις θυσίες που κι εσείς κάνατε για να αγοράσετε το δικό σας δώρο προς τον άλλον.

Φέτος βέβαια, αυτά τα δωράκια που προτίθεστε να κάνετε, imageέχουν ιδιάζουσα σημασία. Θέλετε να συνδυάσετε οικονομία και πρακτική. Θέλετε να δωρίσετε κάτι πραγματικά χρήσιμο στους αγαπημένους σας. Κι αν εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες σας, δε θα ήταν ωραίο να ξέρετε και τον ανθρώπων που θα πάρετε ένα δώρο; Αντίστοιχα δε θα θέλατε οι δικοί σας άνθρωποι να γνωρίζουν τις ανάγκες σας ώστε το δώρο που θα λάβετε από αυτούς να μην είναι απλά συμβολικό, αλλά πραγματικά χρήσιμο; Φέτος μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας χωρίς την βοήθεια της ύλης, οπότε ας φροντίσουμε το όποιο δώρο να είναι ουσιαστικά χρήσιμο και αναγκαίο.

Γι’ αυτό και σε αυτήν την εορτινή Διάδραση σας καλώ να φτιάξουμε λίστες δώρων! Ο καθένας την δική του. Γράψτε όλα εκείνα που έχετε ανάγκη ή επιθυμείτε να αποκτήσετε αλλά δεν τολμάτε ή δεν δύναστε να τα αποκτήσετε. Διαδώστε το παρόν άρθρο ώστε όλοι οι φίλοι και συγγενείς σας να το δουν και παροτρύνετε τους να φτιάξουν στον χώρο των σχολίων την δική τους λίστα. Μπορεί ένας ή περισσότεροι να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση μιας ανάγκης ή επιθυμίας σας κι εσείς το ίδιο για κάποιον άλλο. Καλά Χριστούγεννα! Καλές… υλικές εορτές :[

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΔΩΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ή ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

    και ομολογώ πως δεν θα ήθελα πολλά πράγματα για φέτος.
    Το σημαντικότερο δώρο που θα ήθελα να αποκτήσω είναι το Special Edition της τριλογίας The Dark Knight Trilogy απλά το θέλω με ελληνικούς υπότιτλους για να μην το βλέπω μόνος μου!!!

    Ίσως να πρόσθετα στην λίστα και ένα tablet android :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το