Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

CASE STUDY ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ η επιτυχία του ποιοτικού προσιτού (Zara)

Καληνωρίσματα. Όταν μαθαίνεις πως ο Αμάνσιο Ορτέγκα έγινε φέτος ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, τότε θέλεις σίγουρα να μάθεις τι έχει κάνει (καλό) στη ζωή του. Ο εβδομηνταεξάχρονος ισπανός επιχειρηματίας είναι ο ιδιοκτήτης του ομίλου Inditex που δε θα ήταν κάτι σπουδαίο αν εκτός τις Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Uterqüe δεν είχε στις τάξεις της και την φίρμα Zara.

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει ποτέ, όμως ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που ο μέσος πολίτης διανύει σε μία περίοδο, τα καταστήματα Zara (προφέρονται Θάρα και όχι Ζάρα) είναι πάντα γεμάτα! Μπορεί ο τζίρος να έχει μειωθεί (στην Ελλάδα ή στη γενέτειρα τους, Ισπανία) όμως ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει συχνά στα καταστήματα του και να ελέγχει τις νέες παραλαβές στο κατάστημα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση κρύβεται στα παιδικά χρόνια του ιδιοκτήτη της εταιρείας που λέγεται πως μεγάλωσε σε μία πολύ φτωχή οικογένεια με πατέρα εργάτη και μάνα υπηρέτρια. Ο Αμάνσιο δεν σπούδασε, όμως κατάφερε να κάνει μεροκάματα αρχικά στον κλάδο της ραπτικής και ύστερα πιο ειδικά σε ότι αφορούσε τη μόδα. Εκείνο πάντως που κατάλαβε από πολύ μικρός, ήταν πως τα ωραία ρούχα μπορούσαν να τα έχουν οι πολύ πλούσιοι. Ε, ακριβώς αυτό έβαλε σαν σκοπό της ζωής του να αλλάξει. Και το έκανε! Ίδρυσε το Zara, αγόρασε καλά υφάσματα αλλά από περιοχές που μπορούσε να τα βρει φτηνά και άρχισε να φτιάχνει ποιοτικά ρούχα με ωραία σχέδια με αποτέλεσμα σε πολύ λίγο χρόνο να γίνει γνωστός και τα ρούχα του ανάρπαστα.

Αυτά έγιναν την δεκαετία του εξήντα, όμως πέντε δεκαετίες αργότερα τίποτα δεν δείχνει να έχει αλλάξει. Ο επιχειρηματίας παραμένει σταθερά μακριά από τα φώτα της imageδιασημότητας με ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις και μηδαμινές συνεντεύξεις, ενώ όπως λένε οι συνεργάτες του είναι απλός στον χαρακτήρα του. Η επιχείρηση παρά τα κέρδη και την άνοδο του τζίρου της, έμεινε σταθερή στο πρότυπο καλή ποιότητα σε προσιτή τιμή, κάτι που πολλού μπορεί να διαφημίζουν, όμως εκείνος το κατάφερε! Και τι άλλο κατάφερε; Να κάνει την Zara του, την νούμερο ένα εταιρεία ένδυσης στον κόσμο με χίλια εξακόσια πενήντα εννιά καταστήματα σε ογδόντα τέσσερις χώρες σε τρεις ηπείρους. Σε αυτά προσθέστε πως στην Κίνα θα πουλάει και μέσω διαδικτύου.

Ο επιχειρηματίας φέτος βγαίνει στην σύνταξη όμως πρόλαβε να δει τον εαυτό του να αυξάνει τον πλούτο του κατά 32,2% που σημαίνει κάτι σε σαράντα έξι δισεκατομμύρια εξακόσια εκατομμύρια ευρώ και να γίνεται τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος πίσω από τον Κάρλος Σλιμ και τον Μπιλ Γκέιτς. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πως παρά τη σύνταξη θα παραμείνει ενεργός επιχειρησιακά ενώ οι αντικαταστάτες του θα είναι στενοί συνεργάτες και η κόρη του.

Αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι να κρατήσει η εταιρεία τον χαρακτήρα που την έκανε κυριολεκτικά νούμερο ένα. Την ποιότητα στην προσιτή τιμή! Το σημερινό… μάθημα διδάσκει πως ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει ζήσει τις ανάγκες του πελατειακού του στόχου. Ο Ορτέγκα ήταν φτωχός όμως ονειρευόταν να φοράει ωραία ρούχα που έδειχναν ακριβά και φορούσαν πλούσιοι ακόμα και με μικρό εισόδημα. Εκείνος έκανε το όνειρο του πραγματικότητα όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά και σε εκατομμύρια καταναλωτών. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ZARA

1 σχόλιο:

  1. ένα πολύ ενδιαφέρον συμπλήρωμα στο κείμενο είναι η αποκάλυψη πως στα καταστήματα Zara συμμετέχουν και οι πελάτες στο σχεδιασμό των ρούχων. Αυτό είναι marketing!!!

    Διαβάστε το σχετικό κείμενο εδώ: http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4768437

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το