Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

EPΩΤΗΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ πως επιλέγουμε ταινία γι’ απόψε;

Καληνωρίσματα. Πρόσφατα είχα μία συζήτηση με τον Μιχάλη, συντάκτη της ενότητας Κινηματογραφικά Μονοπάτια εδώ στο yannidakis. Μου ανέλυσε το σκεπτικό του για τις επόμενες ταινίες με τις οποίες θα ασχοληθεί και σκεφτόμουν πως αυτοί οι πρώτοι χειμερινοί μήνες είναι εκείνοι τους οποίους οι κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής επιλέγουν να λανσάρουν μέρος των δυνατών “χαρτιών” τους εν όψη των oscars.

Σημασία βέβαια δεν έχει τι λανσάρουν στις σκοτεινές αίθουσες οι εταιρείες, αλλά τι επιλέγει ο κόσμος για να imageπεράσει δύο ώρες διασκέδασης κλεισμένος σε μία σκοτεινή αίθουσα ή πάνω στον καναπέ του σπιτιού του. Φυσικά οι σφυγμομετρήσεις έχουν γίνει και βάση αυτών οι εταιρείες επιλέγουν το πότε και πως θα λανσάρουν την κάθε τους ταινία. Για να σας βάλω στο πνεύμα σας αποκαλύπτω πως οι περισσότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με ήρωες και περιπέτειες κάνουν πρεμιέρα την άνοιξη ή το καλοκαίρι περίπου, ενώ οι δραματικές ταινίες που βασίζονται στις ερμηνείες και τα έξυπνα σενάρια συνήθως ξεκινούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα πριν τα Χριστούγεννα. Την δε περίοδο των εορτών βλέπουμε πιο συχνά οικογενειακές και παιδικές ταινίες.

Το έχουν μετρήσει, το έχουν δει, έχουν κερδίσει ή χάσει από αυτό και πλέον ξέρουν καλά το “παιχνίδι” της διάθεσης της ψυχαγωγίας της έβδομης τέχνης. Όμως για μένα θα είχε ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με τις ταινίες ανεξάρτητα από την εποχή. Ποια είναι τα κριτήρια μας για να δούμε μία ταινία; Και επειδή ίσως ανήκετε στην δική μου κατηγορία όπου μ’ αρέσει να βλέπω σχεδόν τα πάντα, ας ιεραρχήσουμε τα κριτήρια αυτά δημιουργώντας έτσι το Ερώτημα αυτού του μήνα!
  • Το σενάριο θα μπορούσε να αποτελεί βασικό κριτήριο. Ίσως έχετε κουραστεί με κλασικές ιστορίες όπου ο καλός περνά μια απίστευτη περιπέτεια στην οποία θα αντιληφθεί πως έχει εξωπραγματικές ικανότητες και τελικά θα κερδίσει τον κακό που δείχνει να έχει το προβάδισμα. Ίσως προτιμάτε ένα έξυπνο, πρωτότυπο σενάριο.
  • Οι ηθοποιοί είναι ένα άλλο βασικό κριτήριο. Κάποιοι δεν κοιτούν καν τον τίτλο ή την υπόθεση. Πάνε κατ’ ευθείαν στους πρωταγωνιστές. Αν η ταινία περιλαμβάνει διάσημους αστέρες του Hollywood τότε σίγουρα θα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ταινία.
  • Ο προϋπολογισμός ενδιαφέρει συχνά τους λεγόμενους σινεφίλ. Βλέπετε, μία ταινία χαμηλού προϋπολογισμού είναι συνήθως ανεξάρτητη ή ευρωπαϊκού κινηματογράφου κι έτσι οι μπουχτισμένοι από αμερικανιές τηλεθεατές, θα επιλέξουν κάτι απλό και γήινο. Αντίθετα πολλοί ενδιαφέρονται για τις ακριβότερες παραγωγές ξέροντας πως έτσι θα συνδυάσουν ακριβά εφέ και πρωτοκλασάτους ηθοποιούς!
  • Το είδος της ταινίας καθορίζει συχνά τις επιλογές των θεατών. Κάποιοι απλά δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν επιστημονική φαντασία όπου οι εξωγήινοι επιτίθενται στη Γη ή αντίστοιχα να σου λείπει μία ακόμα δραματική ταινία που στο τέλος κάνει τους πάντες να κλαίνε!
  • Οι συντελεστές αφορούν λίγο πιο εξειδικευμένος φίλους του κινηματογράφου. Κάποιοι παρακολουθούν τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ένας συγκεκριμένος σκηνοθέτης και άλλοι ακολουθούν συγκεκριμένους παραγωγούς, μουσικούς συνθέτες κλπ.
  • Τα εφέ! Πολλοί θέλουν να αποφεύγουν τα εφέ που προσδίδουν ένα ψεύτικο ύφος στην ταινία κι άλλοι ακολουθούν πιστά την τεχνολογία αφού όσο περισσότερη η χρήση της, τόσο πιο εντυπωσιακή η ταινία!

Η λίστα θα μπορούσε να έχει περισσότερες παραμέτρους, όμως θέλω να πιστεύω πως κατάφερα να εντάξω τις πιο βασικές κατηγορίες κι έτσι δίνω τον λόγο σε εσάς. Επιλέξτε ποια είναι τα δικό σας βασικά κριτήρια όταν επιλέγετε να παρακολουθήσετε κάποια κινηματογραφική ταινία :[ 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΑΦΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το